پرش به محتوا

آبار علی: تفاوت میان نسخه‌ها

۳٬۹۷۶ بایت حذف‌شده ،  ‏۲۶ اوت ۲۰۱۷
خط ۱۹: خط ۱۹:


==علی بن ابیطالب یا علی بن دینار==
==علی بن ابیطالب یا علی بن دینار==
یکی از علمای معاصر اهل‌سنت در مصر، آبار علی را منسوب به علی بن دینار، سلطان دارفور در جنوب سودان، دانسته و نسبت آن به علی بن ابی‌طالب را نادرست خوانده است. به گفته وی، علی بن دینار در سال ۱۸۹۸م./ ۱۳۱۵ق. در سفر حج، چاه‌های آب ذوالحلیفه را بازسازی و دایر کرد و از آن پس این منطقه به نام او آبارعلی خوانده شد.<ref>نک: ,http://www.yabdoo.com, http://www.ibtesama.com http://www.sohbanej.com, http://www.daralansar.com.</ref> در پاسخ به ادعای وی، برخی از دانشمندان مقالاتی مستند و مستدل ارائه کرده‌اند.<ref>نک: http://www.alhejaznet.com</ref> افزون بر این پاسخ‌ها، مستنداتی استوار برای انتساب این چاه‌ها به علی بن ابی‌طالب(ع) وجود دارد. [[ابن ابی‌شیبه]] (م.۲۳۵ق.) به سند خود از طریق وکیع از حسن بن صالح از [[امام جعفر صادق|جعفر بن محمد(ع)]] آورده که رسول خدا(ص) قفیزین<ref>المصنف، ج۷، ص۶۴۱.</ref> (در برخی منابع<ref>فتوح البلدان، ج۱،ص۱۴؛ معجم البلدان، ج۴، ص۲۶۹.</ref>: فقیرین) و دو چاه قیس و شجره را به علی(ع) اقطاع کرد. [[بلاذری]] (م.۲۷۹ق.)<ref>فتوح البلدان، ج۱، ص۱۴.</ref>، بیهقی (م.۴۵۸ق.)<ref>السنن الکبری، ج۶، ص۱۴۶.</ref> و یاقوت حموی (م.۶۲۶ق.)<ref>معجم البلدان، ج۴، ص۲۶۹.</ref> نیز این خبر را نقل کرده‌اند. یکی از دانشوران، در توضیح وادی عقیق، مسیر آن را از جنوب شرقی به شمال غربی و دو چاه آب از امام علی(ع) را خلیقه در فاصله ۲۰ میلی [[مدینه]] و [[شجره]]، نزدیک مدینه و در محل میقات احرام و در غرب کوه عیر و رو به‌روی [[مسجد شجره]] در مسیر این وادی نام برده است.<ref>مکاتیب الرسول، ج۳، ص۴۸۸.</ref> همین سخن را [[ابن‌شبه|ابن‌شبّه]] (م.۲۶۲ق.)<ref>تاریخ المدینه، ج۱، ص۲۲۲.</ref> نیز در آثار خود آورده‌ است. برخی فقیرین را نام محلی در عالیه مدینه و نزدیک محل سکونت [[بنی‌قریظه]] و نام یک چاه آب دانسته‌اند.<ref>تاریخ المدینه، ج۱، ص۲۲۳؛ خلاصة الوفاء، ج۲، ص۱۵۵.</ref> [[عبدالرزاق صنعانی]] (م.۲۱۱ق.)<ref>المصنف، ج۱۰، ص۳۷۵.</ref> و [[شیخ طوسی]] (م.۴۶۰ق.)<ref>تهذیب، ج۹، ص۱۴۶.</ref> و منابع دیگر نیز از وقف فقیرین به دست علی(ع) خبر داده‌اند.
یکی از علمای معاصر اهل‌سنت در مصر، آبار علی را منسوب به علی بن دینار، سلطان دارفور در جنوب سودان، دانسته و نسبت آن به علی بن ابی‌طالب را نادرست خوانده است. به گفته وی، علی بن دینار در سال ۱۸۹۸م./ ۱۳۱۵ق. در سفر حج، چاه‌های آب ذوالحلیفه را بازسازی و دایر کرد و از آن پس این منطقه به نام او آبارعلی خوانده شد؛<ref>نک: ,http://www.yabdoo.com, http://www.ibtesama.com http://www.sohbanej.com, http://www.daralansar.com.</ref> اما از آنجا که نام آبار علی در منابعی آمده است که پیش از سفر حج علی بن دینار، نوشته شده‌اند، این دیدگاه را نادرست می‌دانند.
 
در منابع بسیاری از اهل‌سنت، طی قرون و اعصار از این منطقه به ویژه از محل میقات به عنوان بئر، اَبیار یا آبار علی یاد شده است. [[ابن تیمیه]] (م.۷۲۸ق.)<ref>شرح عمدة الفقه، ج۲، ص۳۱۴.</ref>، [[ابن حجر عسقلانی]] (م.۸۵۲ق.)<ref>فتح الباری، ج۳، ص۳۰۵.</ref>، [[عینی]] (م.۸۵۵ق.)<ref>عمدة القاری، ج۱۷، ص۲۲۵؛ ج۲۵، ص۶۲.</ref>، [[سمهودی]] (م.۹۱۱ق.)<ref>خلاصة الوفاء، ج۱، ص۲۷۳، ۳۰۹.</ref>، [[ابن نجیم مصری]] (م۹۷۰ق.)<ref>البحر الرائق، ج۲، ص۵۵۵.</ref>، [[رعینی]] (م.۹۵۴ق.)<ref>مواهب الجلیل، ج۴، ص۴۱.</ref>، [[شعرانی]] (م.۹۷۳ق.)<ref>العهود المحمدیه، ص۶۰.</ref>، [[ملاعلی قاری]] (م.۱۰۱۴ق.)<ref>شرح مسند ابی حنیفه، ص۲۲۳.</ref>، [[حصفکی]] (م.۱۰۸۸ق.)<ref>الدر المختار، ج۲، ص۵۲۲-۵۲۳.</ref>، [[کحلانی]] (م.۱۱۸۲ق.)<ref>سبل السلام، ج۲، ص۱۸۵.</ref>، [[شوکانی]] (م.۱۲۵۵ق.)<ref>نیل الاوطار، ج۵، ص۲۲؛ ج۷، ص۲۶۳.</ref>، [[مبارکفوری]] (م.۱۲۸۲ق.)<ref>تحفة الاحوذی، ج۳، ص۴۸۱.</ref>، [[عظیم‌آبادی]] (م.۱۳۲۹ق.)<ref>عون المعبود، ج۵، ص۱۱۱.</ref> و بسیاری منابع دیگر پیش از سفر حج [[علی بن دینار]] در سال ۱۳۱۵ق. از این منطقه با عنوان بئر یا آبار علی نام برده‌اند. بنابر این، سخن آن خطیب اهل‌سنت در نقدِ نسبت این منطقه به علی بن ابی‌طالب(ع) از تحقیق و انصاف دور است.


==پیوند به بیرون==
==پیوند به بیرون==
۱٬۷۸۰

ویرایش