قبة المعراج

نسخهٔ تاریخ ‏۲۰ سپتامبر ۲۰۱۹، ساعت ۱۱:۴۵ توسط A sharefat (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «{{جا:ویرایش}} بندانگشتی|قبة المعراج '''قبة المعراج'''، ی...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

قبة المعراج، یکی از قبه‌های موجود در حرم شریف است، که در شمال غربی مسجد قبة ‌الصخره واقع شده، است. مسجدالاقصی و مجموعه‌‌های پیرامونش، که حرم شریف خوانده می‌شوند، دارای چندین قبه‌‌ هستند. این قبه‌ها، که در قرن چهارم با پوشش‌‌های سربین و ستون‌‌های مرمرین شناخته می‌شدند، [۱] در نزدیکی مسجد قبة ‌الصخره قرار دارند.

قبة المعراج

قبة المعراج که قبة ‌الرسول هم نامیده شده یکی از این قبه‌هاست. این بنای هشت ضلعی کوچک، که برای بزرگداشت معراج پیامبر اکرم(ص) ساخته شده است، بر چهار ستون مرمرین استوار بوده و در بالای آن گنبدی مانند تاج قرار دارد.

معرفی اجمالی

قبة المعراج، یکی از قبه‌های موجود در محدوده حرم شریف است که در شمال غربی مسجد قبة الصخره و نزدیک آن قرار دارد. این بنای هشت ضلعی کوچک که بر چهار ستون مرمرین استوار است، به وسیله یک گنبد تاج مانند در راس، از سایر قبه‌ها مشخص می شود.

این عمارت را، «قبة ‌الرسول» نیز می‌نامند، زیرا بین مردم چنین شهرت دارد که رسول خدا(ص)، در شب معراج، پس از آنکه در مسجد قبة ‌الصخره نماز گزارد، به این محل آمد و سفر معراج را از آن آغاز کرد.[۲] زکریای قزوینی از مقامی خبر داده است که اثر پای رسول خدا(ص) در آن نگهداری می‌شود و مردم به زیارت آن می‌شتابند.[۳] این مقام به احتمال، همان قبة ‌الرسول است.

پانویس

  1. احسن التقاسیم، ج1، ص237.
  2. سفرنامه ناصرخسرو، ص53.
  3. آثار البلاد و اخبار العباد، ص217.

منابع

این مقاله برگرفته از کتاب مساجد مهم جهان اسلام، حامد قرائتی، بخش «مسجدالاقصی»، است.
  • آثار البلاد و اخبار العباد، زکریا بن محمد بن محمود القزوینی، ترجمه: جهانگیر میرزا قاجار، تصحیح: میرهاشم محدث.
  • سفرنامه ناصرخسرو، ناصرخسرو، تصحیح: محمد دبیرسیاقی، 1389ش، تهران: زوّار، چاپ 10.
  • احسـن التقاسـیم فـی معرفة الاقـالیم، ابوعبدالله محمد بن احمد مقدسـی، تـرجمه‌ علینقی‌ منزوی‌، تهران: شرکت مؤلفان و مترجمان ایران‌، ١٣٦١‌ش.