البالغون الفتح فی کربلاء (کتاب)

نویسنده

عبدالامیر القریشی،

ساختار

کتاب البالغون الفتح فی کربلاء، از هشت فصل تشکیل شده و به سه بخش اصلی قابل تفکیک است:‌ شهدای پیش از رویداد کربلا، شهیدان حین رویداد کربلا و شهیدان پس از رویداد کربلا؛ ولی تنها دو عنوان به صراحت به کار رفته است: فصل اول به نام «شهداء‌ قبل الواقعة» و فصل هشتم به نام «شهداء بعد الواقعة». از فصل دوم به بعد که به شهیدان حین رویداد پرداخته، عنوان‌های فصل‌ها بر حسب قبیله و تیره تنظیم شده است؛ فصل دوم، فصل شهیدان بنی‌هاشم است.

محتوا

این کتاب، به مطالعه و دسته‌بندی یارانی می‌پردازد که در حمایت از امام حسین(ع) جنگیده و به شهادت رسیده‌اند. محتوای کتاب به تفکیک فصل‌ها عبارت است از:

فصل اول به نام شهداء قبل الواقعة، به یاران شهید امام حسین(ع) پیش از رویداد کربلا پرداخته است.

فصل دوم به شهیدان بین‌هاشم اختصاص یافته که در آن از شهیدان آل علی(ع)، شهیدان آل عقیل و شهیدانی که از فرزندان عبدالله بن جعفر سخن رفته است.

فصل سوم به شهدایی که از انصار پیامبر اسلام(ص) بودند، پرداخته است.

فصل چهارم به آن اصحابی از امام حسین(ع) پرداخته شده که حضور و وجود حضرت محمد(ص) را درک کرده‌‌اند.

فصل پنجم به انصاری که از اصحاب امام علی(ع) بودند پرداخته است.

فصل ششم به شهیدانی می‌پردازد که به حضور امام حسن(ع) رسیده‌اند.

فصل هفتم به شهیدانی پرداخته که محققان، نظرهای گوناگونی درباره آن‌ها بیان داشته‌اند.

فصل هشتم به دو بخش تقسیم شده است؛ در بخش اول به یاران شهید امام حسین(ع) پس از رویداد کربلا پرداخته و در بخش دوم به کسانی که از رویداد کربلا جان سالم به در برده‌اند پرداخته و آنان را به دو گروه تقسیم کرده است: بنی‌هاشم؛ مانند امام سجاد(ع)،حسن بن الحسن بن علی ابن ابیطالب و غیر بنی‌هاشم، مانند عقبة بن سمعان و ضحاک بن عبدالله المشرقی.



امتیاز

امتیاز این کتاب نسبت به کتاب‌های همانند خود این است که طبقه‌بندی‌هایی را از شهیدان کربلا به دست می‌دهد. برخی از کتاب‌هایی که به یاران امام حسین(ع) پرداخته‌اند عبارت است از:‌ ابصار العین فی انصار الحسین تألیف محمدطاهر سماوی، یاران پایدار امام حسین(ع) نوشته محمدهادی امینی نجفی، چهره‌ها در واقعه کربلا تألیف محمدباقر پورامینی، انصار الحسین(ع) نوشته محمدمهدی شمس‌الدین.

چاپ

۱۴۲۹ق در بیروت

پیوند به بیرون

خواندن کتاب البالغون الفتح فی کربلاء.

پانوشت

منابع

این مقاله برگرفته از مقاله البالغون الفتح فی کربلا، محمدرضا فخر روحانی، فصلنامه فرهنگ زیارت، شماره دهم و یازدهم، بهار و تابستان 1391، ص358 است.