آتش‌سوزی در مسجدالنبی

آتش‌سوزی در مسجدالنبی، دو بار به طور گسترده در مسجد روی داد. اولین بار در سال 654 قمری در اواخر دوره عباسی و بار دیگر در سال 886قمری در زمان قایتبای مملوکی.


اولین آتش سوزی در رمضان 654 قمری در مسجدالنبی رخ داد. این اتفاق در اثر بی‌احتیاطی یکی از خادمان مسجد روی داد. او همراه با مشعل وارد انبار شده و در اثر یک بی‌احتیاطی تمام مسجد گرفتار آتش شد. این اتفاق در اواخر دوره عباسی رخ داد. یک سال پس از آتش‌سوزی یعنی در سال 655قمری در دوره مستعصم، بازسازی مسجد شروع شد. اما با غلبه مغولان بر بغداد و پایان دولت عباسی، این کار ناتمام ماند و با در اختیارگرفتن اداره حرمین از سوی ممالیک بحری، بازسازی مسجدالنبی از سرگرفته شد.

دومین آتش‌سوزی که باعث تخریب کامل مسجد شد، در رمضان 886قمری رخ داد. در این وقت، صاعقه‌ای به مناره رئیسیه برخورد کرده و تمام مسجد در آتش می‌سوزد. به نقل از منابع، در اثر این اتقاق چیزی جز گنبد بالای قبر سالم نمانده بود. پس از این رخداد، قایتبای از ممالیک مصر که اداره حرمین را در اختیار داشت، مسجد را به‌طور کامل بازسازی نمود.

ردیف سال وقوع علت آتش سوزی
آتش سوزی اول 654قمری بی احتیاطی یکی از خدام مسجد
آتش سوزی دوم 886قمری براثر اصابت صاعقه به مناره رئیسیه

آتش‌سوزی اول ویرایش

نوشتار اصلی: آتش‌سوزی اول در مسجدالنبی این آتش‌سوزی در سال 654ه.ق، در اثر سهل‌انگاری یکی از خدام مسجدالنبی روی داد و به تمام مسجد سرایت یافت.


آتش‌سوزی دوم ویرایش

نوشتار اصلی: آتش‌سوزی دوم در مسجدالنبی این آتش‌سوزی در سال 886ه.ق، زمانی که قایتبای مملوکی اختیار حرمین را در دست داشت رخ داد. این آتش‌سوزی در اثر برخورد صاعقه با مناره رئیسیه، رخ داد و پس از آن تمام مسجد در آتش سوخت. به نقل از منابع چیزی جز گنبد روی قبر نبوی سالم نمانده بود.

جستارهای وابسته ویرایش

منابع ویرایش

  • تعمیر و توسعه مسجد شریف نبوی در طول تاریخ، ناجی محمدحسن القادر الانصاری، ترجمه عبدالمحمد آیتی، تهران، مشعر
  • عماره المسجد النبوی منذ انشائه حتی نهایه العصر المملوکی، محمد هزاع الشهری، قاهره، مکتبه القاهره للکتاب، 2001
  • مدینه منوره، تحولات عمرانی و میراث معماری، صالح لمعی مصطفی، ترجمه صدیقه وسمقی، تهران، سازمان چاپ و انتشارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، 1372
  • وفاءالوفا باخبار دارالمصطفی،علی بن عبدالله سمهودی، تحقیق قاسم السامرائی، ج2، موسسه الفرقان للتراث الاسلامی، 1422ه.ق -2001