مقبره سیداسماعیل صدر

از ویکی حج
نسخهٔ تاریخ ‏۹ آوریل ۲۰۲۰، ساعت ۲۲:۰۴ توسط Abbasahmadi1363 (بحث | مشارکت‌ها) (←‏منابع)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
اطلاعات اوليه
تأسیس بعد از وفات سیداسماعیل صدر
کاربری زیارتگاه
مکان اتاقی پایین پای رواق مطهر حرم کاظمین(ع)
مشخصات
وضعیت فعال
امکانات دارای پنجره‌ای مشبک که بالای آن، کتیبه‏‌ای طلاکاری شده حاوی آیه‌‏ای از قرآن

مقبره سیداسماعیل صدر، زیارتگاهی در کشور عراق و در شهر کاظمین، در اتاقی پایین پای رواق مطهر حرم کاظمین(ع)، واقع شده است.

این مقبره متعلق به سیداسماعیل صدر، فرزند سیدمحمد صدر از خاندان صدر که از خاندان‏‌های علمی و سادات شیعه در جبل عامل بودند که نسبشان به ابراهیم، پسر امام موسی کاظم(ع) می‏‌رسد.

مقبره سیداسماعیل دارای پنجره مشبکی به سمت صحن باب المراد است که بالای آن، کتیبه‏‌ای طلاکاری شده حاوی آیه‌‏ای از قرآن، وجود دارد و سه تن از فرزندانش در کنار او دفن شده‌اند.

معرفی اجمالی سیداسماعیل[ویرایش | ویرایش مبدأ]

سیداسماعیل صدر، پسر سیدمحمد، پسر سیدصالح، از فقهای شیعه در نیمه اول سده سیزدهم و نیمه دوم سده چهاردهم است. خاندان صدر، از خاندان‏‌های علمی و سادات شیعه در جبل عامل است که بسیاری از علمای این خاندان، به ایران و عراق مهاجرت کردند. نسب این خاندان با 28 واسطه، به ابراهیم، پسر امام موسی کاظم(ع) می‏‌رسد. سیدصالح، جد سید اسماعیل، به عراق و سپس به اصفهان مهاجرت کرد و در این شهر، اقامت گزید.

سیدمحمد، پدر سیداسماعیل نیز از علمای شیعه و داماد مرحوم شیخ جعفر کاشف‏ الغطا بود و در سال 1263 یا 1264 ه. ق، در نجف اشرف درگذشت.

سیداسماعیل صدر، در 1258ق، در اصفهان به دنیا آمد و در شش سالگی پدر و در چهارده سالگی برادر بزرگ خود را از دست داد.

دوران علمی[ویرایش | ویرایش مبدأ]

او مقدمات علوم دینی را در اصفهان‏ آموخت و در سال 1281 ه. ق، به نجف اشرف مهاجرت کرد و در جلسات درس میرزا محمدحسن شیرازی حضور یافت. کنار وی، دو تن دیگر از علمای بزرگ شیعه یعنی شیخ محمدتقی شیرازی و سیدمحمد اصفهانی فشارکی نیز نزد میرزای شیرازی شاگردی نمودند و با مهاجرت ایشان به سامرا، سیداسماعیل و دیگر شاگردان ایشان نیز در رکاب وی به سامرا رفتند.

سیداسماعیل صدر، در سال‏‌های پیری میرزای شیرازی، به دستور وی، تدریس علوم دینی را آغاز کرد و پس از وفات این عالم بزرگوار، به همراه عمویش سید حسن صدر، به کربلا رفت و در حوزه علمیه این شهر، به تدریس مشغول شد. مدتی نیز به اصفهان و در اواخر عمر، به کاظمین مهاجرت کرد و سرانجام در این شهر، در سن 80 یا 81 سالگی، در روز سه‏ شنبه، دوازده جمادی‏ الاولی 1388 ه. ق، از دنیا رفت و پس از تشییع جنازه باشکوهی، در اتاقی پایین پای رواق مطهر حرم کاظمین(ع)، به خاک سپرده شد. از وی به‌‏جز رساله عملیه که حاشیه‌‏ای بر کتاب «انیس التجار» ملا مهدی نراقی است، اثر دیگری به یادگار نمانده است.[۱]

فرزندان[ویرایش | ویرایش مبدأ]

سیداسماعیل صدر، چهار فرزند پسر، به نام‌‏های سیدمحمدمهدی، سیدصدرالدین (متوفای 1372 ه. ق)، سیدمحمدجواد و سیدحیدر (متوفای 1356 ه. ق) داشت که همه آنها، از علما و فقها بودند و به جز سیدصدرالدین صدر که در حرم مطهر حضرت معصومه(س) در قم مدفون می‏‌باشد،[۲] سه فرزند دیگر، کنار پدر در کاظمین، به خاک سپرده شده‌‏اند.

محل مقبره[ویرایش | ویرایش مبدأ]

مقبره سیداسماعیل صدر، در قسمت شمال شرقی حرم مطهر قرار دارد و دارای پنجره مشبکی به سمت صحن باب المراد است که بالای آن، کتیبه‏‌ای طلاکاری شده حاوی آیه‌‏ای از قرآن، وجود دارد.[۳]

پانویس[ویرایش | ویرایش مبدأ]

  1. گلشن ابرار، ج3، ص218 و 227.
  2. گلشن ابرار، ج3، ص226 و 227.
  3. http://www.aljawadain.org/fr/projects/view.php?id/01.

منابع[ویرایش | ویرایش مبدأ]

این مقاله برگرفته از کتاب زیارت‌گاه‌های عراق، محمدمهدی فقیه بحرالعلوم. بخش «مقبره سیداسماعیل صدر»، ج1، ص313-314. است.
  • گلشن ابرار: جمعى از پژوهشگران حوزه علميه قم، زير نظر: پژوهشكده باقرالعلوم(ع)، چاپ ٣، قم، معروف، ١٣٨۵ه. ش.