انطباق آموزه‌های مهدوی دعای ندبه با قرآن و احادیث (کتاب)

از ویکی حج
انطباق آموزه‌های مهدوی دعای ندبه با قرآن و احادیث (کتاب)
پدید آورندگان
نویسنده محبوبه سرمدی
محتوا
موضوع دعای ندبه
زبان فارسی
نشر
تعداد صفحات 256
ناشر مشعر
وب‌سایت ناشر http://hzrc.ac.ir
محل نشر تهران
شمارگان 500
شابک 9789645409737
رده‌بندی کنگره BP269/70422
رده‌بندی دیویی 297/774


انطباق آموزه‌های مهدوی دعای ندبه با قرآن و احادیث، نوشته محبوبه سرمدی، فرازهای دعای ندبه را مورد بررسی قرارداده و آن را مغایر با سایر آموزه‌های مهدوی که در آیات و روایات مختلف بیان شده نمی‌داند.

در این کتاب سعی شده تا به شبهاتی که به دعای ندبه وارد شده، اعم از محل تردید بودن انتساب آن به معصوم و نسبت‌هایی چون کفر و شرک‌آمیز بودن مضامین دعا، بررسی و به آن‌ها پاسخ داده شود.

نویسنده شبهاتی از این دست را مربوط به کتاب‌چه‌ای دانسته که نام نویسنده آن علی احمد موسوی ذکر شده ولی نویسنده اشاره می‌کند که این اسم، احتمالا نامی مستعار بوده که نویسنده برای خود انتخاب کرده است.

ساختار

کتاب حاضر شامل 5 فصل تحت عناوین زیر است:

  1. مفهوم شناسی
  2. بررسی و تحلیل سند و ساختار محتوایی دعای ندبه
  3. بررسی رفتار و سیره امام عصر با کافران و مشرکان
  4. بررسی روایات متعارض در زمینه رؤیت امام مهدی
  5. تحلیل روایات متعارض در زمینه مکان زیست امام مهدی

اهداف و اهمیت نگارش کتاب

نویسنده هدف خود از نگارش کتاب حاضر را پاسخ به شبهاتی می‌داند که به دعای ندبه وارد شده‌است.

در این خصوص نویسنده از کتابی نام می‌برد که در صحت دعای ندبه تشکیک کرده و آن را از امام معصوم نمی‌داند و این دعا را شرک و کفر دانسته‌اند. نویسنده کتاب مذکور، علی احمد موسوی است که محبوبه سرمدی آن را نامی مستعار می‌داند.

محتوا

کتاب حاضر، ابتدا مفاهیم مورد بحث نظیر کفر و شرک را تفسیر نموده و پس از آن در مقام پاسخگویی به شبهات درآمده است.

اصالت سند دعا

نویسنده به این نکته اشاره می‌کند که فقهای شیعه خواندن دعای ندبه در چهار عید قربان، غدیر، فطر و جمعه را مستحب دانسته‌اند. و عمل مستحب باید از معصوم نقل شده باشد.

درباره اصالت سند دعا به منابع آن از جمله المزارالکبیر، مزار ابن طاووس یا مصباح الزائر اشاره می‌کند. همچنین به روای سند ابوجعفر محمدبن حسین بن سفیان بزوفری می‌پردازد و وی را نخستین فرد موثق دانسته که دعای ندبه را از امام صادق نقل کرده است. و عنوان می‌کند این شخص از مشایخ شیخ مفید است و شیخ، مکرر از او نقل کرده است.

کافران و مشرکان در عصر ظهور امام

نویسنده، ضمن بیان این نکته که ظهورامام مهدی برای برقراری حکومتی فراگیر است، طبق آیات و روایات سرانجام کفار و مشرکان در این دوره را مورد بررسی قرار می دهد.

در اینجا، نویسنده آیات و روایات را به دو گروه تقسیم کرده است: در گروه اول اهل کتاب می‌توانند بر دین خود باقی‌بمانند و جزیه پرداخت کنند؛ چنان‌که سیره پیامبر نیز چنین بود.

گروه دوم به نابودی مشرکان در حکومت امام مهدی اشاره دارد. به‌طوری‌که مشرکان در رویایی با امام کشته خواهند شد. اسنتاد این آیات و روایات به وعده فراگیری اسلام در آخرالزمان است و بنابراین آیات، ادیان و فرق دیگر در آخرالزمان وجود نخواهند داشت.

نویسنده درجمع این دو روایت، تحلیل خود را این‌گونه بیان می‌دارد: پرداخت جزیه مربوط به دوران تأسیس حکومت مهدوی بوده و رویارویی و جنگ با مشرکان به مرحله فراگیری حکومت امام عصر مرتبط است.

نویسنده به نزول حضرت عیسی در این عصر و همراهی با امام زمان اشاره می‌کند و آن را عاملی در تبعیت اهل کتاب از امام زمان می‌داند.