کاربر:Gholampour/صفحه تمرین۲

از ویکی حج
قبر حضرت موسی(ع)
اطلاعات اوليه
کاربری مزار
مکان سوریه دمشق
معماری
بازسازی سلطان سلیمان عثمانی و احمد پاشا
  • شناسه

قبر حضرت موسی (علیه‌السّلام) بنابر روایتی در روستای نَیْرَبْ در چهار کیلومتری دمشق و در دامنه کوه قاسیون بوده است. طبق نوشته‌ای بر روی دیوار مسجد، بعضی از صالحان، پیامبر(ص) را در خواب دیده‌اند که فرمود این‌جا قبر برادرم موسی است. در سالیان دور، هم مسجد تجدید بنا شده و هم مقبره ساخته شده است.

  • مکان قریه

این قریه در چهار کیلومتری دمشق و در دامنه کوه قاسیون بوده و مسجد بزرگی در آن به نام «جامع القدم» ساخته شده است.

  • وجه تسمیه

وجه تسمیه آن بخاطر جای پاهایی است که بر روی سنگی دیده می‌شود و گویند جای قدم‌های حضرت موسی (علیه‌السّلام) است.[۱]

  • اختلاف در مدفن حضرت موسی

در قریۀ «نَیْرَب» یکی از قرای شرق دمشق -در نزدیکی ربوه- به روایتی قبر حضرت موسی (علیه‌السّلام) و به روایتی دیگر قبر ام‌حنه مادر مریم قرار دارد. «نَیْرب امروزه دو قسمت است «النیرب الاعلی» و «النیرب الادنی» که داخل‌ شهر شده و نزدیکی ساحه الاموین کنونی است.» در این مسجد یک چهار دیواری کوچکی است که بر آن نوشته است: «بعضی از صلحا، پیامبر(ص) را در خواب دیده‌اند که می‌فرمود: این جا قبر برادرم موسی است.

  • تجدید بنای مسجد

گویند در آن جا حضرت خضر نیز نماز گزارده است. مسجد مذکور در ١٠44 هجری به وسیله سلطان سلیمان عثمانی و احمد پاشا تجدید بنا شد.

  • بانی تجدید مقبره

مقبره نیز توسط شیخ صالح البرکه ساخته شده و مورد زیارت و تبرک مردم و اهالی قرار دارد.[۲]

  • ثابت بودن بنا

بنای کنونی آن از همان دورۀ عثمانی است.

گزارش

گفته شده که قبر موسی بن عمران(ع) در مسجد القدم می‌باشد.(تاریخ ابن عساکر) سید مهدی قزوینی در کتاب المزار از قول هروی مورخ نقل‌می‌کند که قبر منتسب به حضرت موسی(ع) در دمشق صحیح نیست و درست این است که قبرش معلوم نیست.(المزار)

مکان‌های دفن حضرت موسی(ع)

پیامبر(ص) در جواب سوال مکان دفن حضرت موسی(ع)، بر سر راه بزرگ و نزدیک تپه سرخ را فرمودند.(بحارالانوار-ج۳-۳۶۳) مکان‌های احتمالی که قبر حضرت موسی(ع) در آن می‌باشد: بیابان تیه که در شبه جزیره سینا قرار دارد و به صحرای بنی‌اسرائیل نیز معروف است. این بیابان در اطراف مصر، کوه‌های شام، کوه طور و سرزمین فلسطین قرار دارد. سرزمین موآب که به سرزمین ادوم یا جلعاد معروف است امروزه در کشور اردن قرار دارد. در این سرزمین جای مشخصی برای مکان دفن حضرت موسی(ع) در نظر گرفته نشده است. بر طبق تورات نیز حضرت موسی(ع) در این سرزمین دفن شده است. کوه طور در شمال‌شرقی مصر می‌باشد که بر طبق برخی روایات حضرت موسی(ع) در آن‌جا دفن شده است ولی جای مشخصی برای مکان دفن حضرت موسی(ع) معلوم نشده است. صحرای اریحا که در کرانه غربی رود اردن است. این مکان در ۳۰ کیلومتری شرق بیت المقدس، در منطقه‌ای به نام بریةالقدس قرار دارد. مکان‌های دیگری هم که مشخص‌شده به‌عنوان مکان دفن حضرت موسی در شام می‌باشد.

دلیل مشخص‌ نبودن قبر حضرت موسی(ع)

بر طبق برخی از روایات، حضرت موسی(ع) از مکانی می‌گذشت که شخصی را دید که قبری می‌کند. به او در کندن قبر کمک کرد و داخل قبر خوابید تا اندازه سنگ لحد را مشخص شود که در همین زمان، پرده از جلوی چشمان حضرت کنار رفت و جایگاه‌اش در بهشت را دید و از خدا خواست که او را پیش خود ببرد. خداوند نیز حرف او را شنید و حضرت موسی(ع) همان‌جا دفن شد؛ لذا کسی از مکان دفن او اطلاعی ندارد.

موقعیت مرقد

تاریخچه بنا و معماری

پانویس

  1. ابن بطوطه، الرحله، ص٧٠.
  2. نعیمی، الدارس فی تاریخ المدارس، ج٢، ص٣٣٩؛ ابن حورانی، زیارات الشام، ص٩6؛ ابن حورانی، زیارات الشام، ص٨٢

منابع