کاربر:Rezashams/صفحه تمرین
ذراع واحد طول به اندازۀ فاصلۀ آرنج تا سر انگشتان است.[۱] در برخی منابع فارسی از ذراع تعبیر به گز شده است.[۲]
در اسلام و به خصوص در فقه اسلامی، این واحد به عنوان معیاری برای اندازهگیری برخی مسائل مرتبط با حج، زکات و دیگر اعمال عبادی به کار میرفته است.
در مراسم حج، محاذی میقات (مکانهای مشخصی که حجگزاران باید از آنها نیت احرام کنند) بسیار مهم است و ذراع به عنوان واحدی برای تعیین این مکانها استفاده میشود.
بسیاری از احادیث و روایات که از پیامبر اسلام (ص) و اهل بیت (ع) نقل شده است، ابعاد و اندازههای مرتبط با عبادات و احکام شرعی را با “ذراع” بیان میکنند.
در مناسک حج، برخی مقادیر مانند اندازه کعبه، ارتفاع طواف، مسافتهای رعایت شده در سعی صفا و مروه و دیگر اندازهگیریها میتواند با ذراع بررسی و تطبیق داده شود.
در مناسک حج، فاصلههای مختلفی از اماکن مقدس مانند مسافت بین عرفات، مزدلفه و منا نیز میتواند با ذراع محاسبه شود.
ابعاد و مساحت کعبه و حجر اسماعیل و مسجد مدینه
منابع و رسالههایی در بیان ابعاد کعبه و مساحت مسجد نبوی نگاشته شده است.
مستحب است در رمی جمره بین رمى کننده و جمره ، ده تا پانزده ذراع فاصله باشد.[۳]
محدودهای از اطراف قبر امام حسین(ع) که از آن تربت برداشته میشود، در روایات گوناگون، ۲۰ ذراع، ۲۵ ذراع، ۷۰ ذراع، یک میل، ۴ میل، ۱۰ میل، یک فرسخ و ۵ فرسخ ذکر شده است که به نظر فقها، تمام آنها میتواند درست باشد، بدین ترتیب که هر چه تربت به قبر امام حسین(ع) نزدیکتر باشد، احترام و اثر آن بیشتر است.[۴]
پانویس
- ↑ فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بيت عليهم السلام، ج3، ص: 707
- ↑ رساله در زراع مکه، ص96.
- ↑ جواهر الکلام، ج ۱۹، ص ۱۰۹.
- ↑ طوسی، تهذیب الاحکام، ج ۶، ص۷۱۷۲؛ طوسی، مصباح المتهجّد، ص۷۳۱-۷۳۲؛ ابن فهد حلّی، ج ۴، ص۲۲۰؛ شهید ثانی، الروضة البهیة، ج ۷، ص۳۲۷؛ مقدّس اردبیلی، ج ۲، ص۳۱۳؛ مجلسی، ج ۵، ص۳۷۰-۳۷۱؛ نراقی، ج ۱۵، ص۱۶۵-۱۶۷.