بقیع در سفرنامه‌های فارسی (کتاب)

از ویکی حج
بقیع در سفرنامه‌های فارسی (کتاب)
پدید آورندگان
به کوشش رضا تقی‌زاده نائینی
محتوا
موضوع زیارتگاه‌های اسلامی
نشر
تعداد صفحات ۱۹۵
ناشر مشعر
تاریخ نشر ۱۳۹۹
رده‌بندی کنگره BP267/7
رده‌بندی دیویی 297/7635

بقیع در سفرنامه‌های فارسی از آثار پژوهشکده حج و زیارت به قلم رضا تقی‌زاده نائینی است. این کتاب در مجموعه آثار همایش بین‌المللی «بقیع نگین تراث اسلامی» منتشر شده است و شامل بریده متن سفرنامه‌های حج فارسی در توصیف قبرستان بقیع واقع در شهر مدینه است.

محتوای کتاب[ویرایش | ویرایش مبدأ]

در این کتاب بخش توصیف بقیع در ۵۰ سفرنامه حج فارسی گرد آمده است. پیش از درج گزیده مرتبط به بقیع، اطلاعات مختصری درباره هر سفرنامه و نویسنده آن در یک بند آمده است.

متون کوتاه و بلند برگزیده، شامل گزارش زیارت بقیع توسط سفرنامه‌نویسان است که افزون بر اطلاعات تاریخی درباره قبور و بناهای بقیع اطلاعاتی درباره آداب زیارت و شرایط زیارت در سده‌های اخیر قبل از سلطه آل سعود بر مدینه و تخریب بقیع در اختیار خوانندگان می‌گذارد.

قدیم‌ترین متن از سفرنامه جاده‌العاشقین انتخاب شده که در سده دهم هجری نگاشته شده است. بیشتر متون برگزیده از سفرنامه‌های نوشته شده در عصر قاجار اند که در قرن سیزدهم و چهاردهم قمری نگاشته شده اند. با این حال توصیف بقیع در تعدادی از سفرنامه‌های قدیم تر هم آمده که در این کتاب گردآوری شده است. از جمله: رساله ذراع مدینه نوشته شده در سال 1037، سفرنامه‌ انیس الحجاج مربوط به سفر حج سال ۱۰۸۷ و سفرنامه منظوم از بانوی ناشناس اصفهانی که در قرن دوازدهم هجری سروده شده است.

اطلاعات نشر[ویرایش | ویرایش مبدأ]

این کتاب به کوشش رضا تقی‌زاده نائینی به اهتمام گروه بقیع‌پژوهی پژوهشکده حج و زیارت و به مناسبت همایش بین المللی بقیع نگین تراث اسلامی تهیه شده است. کتاب در ۱۹۵ صفحه در سال ۱۳۹۹ توسط نشر مشعر به چاپ رسیده است.