زید بن سعنه

از ویکی حج

زید بن سَعْنَة یا سَعیة، از دانشمندان و احبار ثروتمند یهودی که در مدینه زندگی می‌کرد. وی همه نشانه‌های نبوت را در حضرت محمد(ص) یافت و به او ایمان آورد. او در جنگ‌هاى رسول خدا (ص) نیز شركت کرد.

زندگی‌نامه[ویرایش | ویرایش مبدأ]

زید، از دانشمندان و احبار ثروتمند یهودی بود[۱] که در مدینه زندگی می‌کرد. او پس از ظهور اسلام، اسلام آورد و در بسيارى از جنگ‌هاى رسول خدا(ص) شركت کرد تا اين‌كه در مسير بازگشت از تبوک، از دنيا رفت.

نشانه‌های نبوت[ویرایش | ویرایش مبدأ]

گزارش شده که وی به جز دو مورد، همه نشانه‌های نبوت را در حضرت محمد(ص) یافته بود. دو نشانه‌اى که از آن خبر نداشت: 1. چيرگىِ بردباریِ پیامبر راستین بر پرخاشگری او ؛ 2. افزوده شدن شکيبايى او، به هر‌ اندازه‌اى که تندی و جهالت دشمنانش بیشتر گردد.[۲] بنابراين، در پی فرصتی بود تا به ویژگی‌های یاد شده در ایشان، پی ببرد[۳] و بنابر نقشه‌اى، از اين دو نشانه نيز آگاه شد.

زيد پیش از مسلمان شدن، ۸۰ دینار به پيامبر قرض داده بود و برای بازگرداندن آن، زمانی در نظر گرفته بود.[۴] دو روز مانده به پایانِ مهلتِ پرداختِ بدهى، در حالى که خشمگين بود، لباس پیامبر را گرفت و ضمن درخواست پرداخت بدهى، ايشان و دیگر فرزندان عبدالمطلب را به تاخير در پرداخت بدهى، متهم کرد.[۵] عمر بن خطاب خشمگین شد و ‌خواست به وی آسیب برساند اما پيامبر با لبخندی، از برخورد با زید جلوگیری کرد.[۶] سپس، با اشاره به این‌که تا سررسید پرداخت بدهی سه روز مانده، دستور داد بدهى زید را بپردازند و نيز بابت اين‌که عمر او را ترسانده، ۲۰ پیمانه بیشتر به او پرداخت کنند.[۷]

زید بن سعنه پس از اين واقعه، نبوت آن حضرت و اسلام را پذيرفت و همراه ايشان، در نبرد‌های بسیاری شرکت کرد و سرانجام در مسير بازگشت از جنگ تبوک، درگذشت.[۸]

پانویس[ویرایش | ویرایش مبدأ]

  1. أسد الغابة، ج۲، ص۱۳۶.
  2. أسد الغابة، ج۲، ص۱۳۶.
  3. مجمع الزوائد، ج۸، ص۲۳۹.
  4. أسد الغابة، ج۲، ص۱۳۷.
  5. أسد الغابة، ج۲، ص۱۳۷.
  6. مجمع الزوائد، ج۸، ص۲۳۹.
  7. مجمع الزوائد، ج۸، ص۲۴۰.
  8. اسد الغابه، ج۲، ص۲۳۱-۲۳۲؛ صحیح ابن حبان، ج۱، ص۵۲۲-۵۲۴؛ مجمع الزوائد، ج۸، ص۲۳۹-۲۴۰.

منبع[ویرایش | ویرایش مبدأ]

  • اسد الغابه: ابن اثیر علی بن محمد الجزری (درگذشت ۶۳۰ق.)، بیروت، دار الکتاب العربی.
  • مجمع الزوائد: الهیثمی (درگذشت ۸۰۷ق.)، بیروت، دار الکتاب العربی، ۱۴۰۲ق.
  • صحیح ابن حبان بترتیب ابن بلبان: علی بن بلبان الفارسی (درگذشت ۷۳۹ق.)، به کوشش الارنؤوط، الرساله، ۱۴۱۴ق.