بیوتات کربلاء القدیمة (کتاب): تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۳۱: خط ۳۱:
==محتوا==
==محتوا==


:این کتاب، که دربرگیرنده رساله لمعة تاریخیة{{یادداشت|این رساله کوتاه، اشاراتی گذرا به خاندان‌ها، شخصیتها، حوادث و برخی مکان‌های جغرافیایی و شخصیت‌های تاریخیکربلا دارد.<ref>گذر و نظری بر کتاب «بیتوتات کربلا»، فصلنامه فرهنگ زیارت، شماره ۲۲،‌ ص۱۷۷.</ref> در این رساله، ۱۰۳ خاندان، از خاندان‌های کربلا معرفی شده‌اند. این رساله، به همراه شرح و تحقیق، در کتاب حاضر، درج شده است.این رساله خطی، پیش از این، در سال ۱۴۱۸ق. با تصحیح و تحقیق احمد بن محمدرضا الحائری، در قم، به چاپ رسیده است.<ref>أضواء على مدينة الحسين(ع)، ج۱، ص۴۰۴.</ref>}} است، به نقد، تصحیح، شرح و تحقیق این رساله پرداخته، خاندان‌ها، قبیله‌ها، مکان‌های جغرافیایی، شخصیت‌ها و رویدادهای تاریخی موجود در آن را توضیح داده است. نویسنده، جای برخی قبیله‌ها و عشیره‌های مؤثر در شکل‌گیری اجتماعات کربلا را، در این رساله خالی دیده و در دو فصل جداگانه به معرفی آن‌ها پرداخته است.
:این کتاب، که دربرگیرنده رساله لمعة تاریخیة{{یادداشت|این رساله کوتاه، اشاراتی گذرا به خاندان‌ها، شخصیتها، حوادث و برخی مکان‌های جغرافیایی و شخصیت‌های تاریخی [[کربلا]] دارد.<ref>گذر و نظری بر کتاب «بیتوتات کربلا»، فصلنامه فرهنگ زیارت، شماره ۲۲،‌ ص۱۷۷.</ref> در این رساله، ۱۰۳ خاندان، از خاندان‌های کربلا معرفی شده‌اند. این رساله، به همراه شرح و تحقیق، در کتاب حاضر، درج شده است.این رساله خطی، پیش از این، در سال ۱۴۱۸ق. با تصحیح و تحقیق احمد بن محمدرضا الحائری، در قم، به چاپ رسیده است.<ref>أضواء على مدينة الحسين(ع)، ج۱، ص۴۰۴.</ref>}} است، به نقد، تصحیح، شرح و تحقیق این رساله پرداخته، خاندان‌ها، قبیله‌ها، مکان‌های جغرافیایی، شخصیت‌ها و رویدادهای تاریخی موجود در آن را توضیح داده است. نویسنده، جای برخی قبیله‌ها و عشیره‌های مؤثر در شکل‌گیری اجتماعات کربلا را، در این رساله خالی دیده و در دو فصل جداگانه به معرفی آن‌ها پرداخته است.


:مطالب کتاب، به ترتیب فهرست عبارتند از:
:مطالب کتاب، به ترتیب فهرست عبارتند از:


*'''مقدمه''': تاریخ شکل‌گیری کربلا و معرفی شخصیت‌های مؤثر در تاریخ کربلا<ref>گذر و نظری بر کتاب «بیتوتات کربلا»، فصلنامه فرهنگ زیارت، شماره ۲۲،‌ ص۱۷۷.</ref>
*'''فصل اول''': مقدمه، تاریخ شکل‌گیری کربلا، معرفی نویسنده رساله لمعة تاریخیة، و درج اصل رساله.<ref>بیوتات کربلاء القدیمه، ص ۷ – ۵۲؛ گذر و نظری بر کتاب «بیوتات کربلا»، فصلنامه فرهنگ زیارت، شماره ۲۲،‌ ص۱۷۷ و ۱۸۳.</ref>
 
*'''فصل اول''': معرفی نویسنده رساله لمعة تاریخیة،<ref>گذر و نظری بر کتاب «بیوتات کربلا»، فصلنامه فرهنگ زیارت، شماره ۲۲،‌ ص۱۸۳.</ref> و درج اصل رساله.<ref>بیوتات کربلاء القدیمه، ص ۳۳ – ۵۲؛ گذر و نظری بر کتاب «بیوتات کربلا»، فصلنامه فرهنگ زیارت، شماره ۲۲،‌ ص۱۸۳.</ref>


*'''فصل دوم''': نقد رساله لمعة تاریخیة<ref>گذر و نظری بر کتاب «بیتوتات کربلا»، فصلنامه فرهنگ زیارت، شماره ۲۲،‌ ص۱۸۴ و ۱۸۵.</ref> و شرح أعلام مندرج در رساله.
*'''فصل دوم''': نقد رساله لمعة تاریخیة<ref>گذر و نظری بر کتاب «بیتوتات کربلا»، فصلنامه فرهنگ زیارت، شماره ۲۲،‌ ص۱۸۴ و ۱۸۵.</ref> و شرح أعلام مندرج در رساله.


:در این فصل، برخی مفهوم‌ها و عنوان‌های تاریخی، جغرافیایی و رجالی رساله، شرح و تحقیق شده و توضیح بیوتاتی که در رساله آمده، در تعلیقات درج شده است.<ref>گذر و نظری بر کتاب «بیتوتات کربلا»، فصلنامه فرهنگ زیارت، شماره ۲۲،‌ ص۱۸۳.</ref> نویسنده کتاب بیوتات کربلاء القديمة، در توضیح این موارد، دیدگاه مورخان یا جغرافی‌دانان را آورده، به ارزیابی آن پرداخته و محصول پژوهش خود را تشریح کرده است.<ref>گذر و نظری بر کتاب «بیتوتات کربلا»، فصلنامه فرهنگ زیارت، شماره ۲۲،‌ ص۱۸۵.</ref> برای نمونه، درباره «طف»، پس از بررسی واژگانی آن، به گزارشی از یاقوت حموی پرداخته، که طف را پیش از جنگ قادسیه، دهکده‌ای برای گردشگری شاهان ساسانی و سال‌ها پیش از آن، محل شهادت امام حسین(ع) دانسته است. سپس، گزارش حموی درباره محل شهادت امام حسین(ع) را با گزارشی دیگر نقض کرده است.<ref>گذر و نظری بر کتاب «بیتوتات کربلا»، فصلنامه فرهنگ زیارت، شماره ۲۲،‌ ص۱۸۵.</ref> خاندان هایی که در فصل دوم معرفی شده‌اند، عبارتند از:
:در این فصل، خاندان‌ها، قبیله‌ها، مکان‌ها، عنوان‌های جغرافیایی، شخصیت‌ها و رویدادهای تاریخی مندرج در رساله، شرح و تحقیق شده شده است.<ref>گذر و نظری بر کتاب «بیتوتات کربلا»، فصلنامه فرهنگ زیارت، شماره ۲۲،‌ ص۱۸۳.</ref> نویسنده کتاب بیوتات کربلاء القديمة، در توضیح این موارد، دیدگاه مورخان یا جغرافی‌دانان را آورده، به ارزیابی آن پرداخته و محصول پژوهش خود را تشریح کرده است.<ref>گذر و نظری بر کتاب «بیتوتات کربلا»، فصلنامه فرهنگ زیارت، شماره ۲۲،‌ ص۱۸۵.</ref> برای نمونه، درباره «طف»، پس از بررسی واژگانی آن، به گزارشی از یاقوت حموی پرداخته، که طف را پیش از جنگ قادسیه، دهکده‌ای برای گردشگری شاهان ساسانی و سال‌ها پیش از آن، محل شهادت امام حسین(ع) دانسته است. سپس، گزارش حموی درباره محل شهادت امام حسین(ع) را با گزارشی دیگر نقض کرده است.<ref>گذر و نظری بر کتاب «بیتوتات کربلا»، فصلنامه فرهنگ زیارت، شماره ۲۲،‌ ص۱۸۵.</ref> خاندان هایی که در فصل دوم معرفی شده‌اند، عبارتند از:
{{ستون-شروع|۴}}
{{ستون-شروع|۴}}
#آل ابی الفائز
#آل ابی الفائز
۱۵٬۶۱۴

ویرایش