فهرست قرآن های چاپ سنگی موزه پژوهشکده حج و زیارت (کتاب)
فهرست قرآنهای چاپ سنگی موزه پژوهشکده حج و زیارت، کتابی است شامل معرفی ۴۲ قرآن چاپ سنگی، گراور و افست که در موزه حج، در شهر قم، نگهداری میشود. قدیمترین قرآن معرفی شده در این مجموعه به سال ۱۲۵۸ قمری در تبریز به چاپ رسیده است.
در این کتاب در معرفی هر نسخه از قرآن، افزون بر اطلاعات نشر و پدیدآورندگان به ویژگیهای هنری و متنی نیز اشاره شده و برافزودههای متنی (یادداشتهای نوشته شده با دست در حاشیه یا پشت جلد قرآنها) آورده شده است. اطلاعات بیشتر نسخههای قرآن معرفیشده در این فهرست با تصویر یک یا دو صفحه از آن همراه شده است. این کتاب ۲۲۲ صفحه دارد و شامل نمایه و مقدمهای مختصر در تاریخچه چاپ قرآن است.
قرآنهای چاپ سنگی موزه حج[ویرایش | ویرایش مبدأ]
موزه پژوهشکده حج و زیارت در طبقه سوم ساختمان شماره ۲ بعثه مقام معظم رهبری در شهر قم، شامل تعداد زیادی از نسخههای خطی، سنگی و چاپی قرآن است. این کتاب، فهرست ۴۲ قرآن چاپ سنگی و چاپ شده به شکل گراور و افست موجود در این موزه است.
ویژگیهای کتاب[ویرایش | ویرایش مبدأ]
کتاب با مقدمهای کوتاه درباره تاریخچه چاپ کتاب در جهان و ایران آغاز میشود. در ادامه اطلاعات ۴۲ نسخه چاپ سنگی قرآن موجود در موزه حج و زیارت به همراه تصویری از یک یا دو صفحه هر چاپ، آورده شده است.
برای هر یک از نسخهها اطلاعاتی از قبیل زبان، پدیدآورندگان، مکان چاپ، چاپخانه، قطع جلد، نوع جلد، قطع کاغذ، قطع متن، تعداد سطور، تاریخ کتابت، تاریخ چاپ، آغاز و انجام، ترقیمه، ویژگیهای متنی، ویژگیهای هنری، تیراژ، مهرها، ضمائم، حواشی، برافزودههای متنی، ویژگیهای فیزیکی نسخه، نوع چاپ (تکنیک چاپ) موضوع و شماره ثبت آورده شده است.
از ویژگیهای این فهرست توجه به جنبههای هنری هر چاپ و نیز نقل کامل یادداشتهایی است که با دست در حاشیه و پشت جلد قرآنها نوشته شده است و شامل اطلاعاتی درباره تملک و قیمت کتاب یا تاریخ ولادت و وفات دارنگان کتاب است.
اطلاعات نشر[ویرایش | ویرایش مبدأ]
این کتاب در ۲۲۲ صفحه (شامل نمایه) و به شکل مصور، به قلم مجید جلیسه، در پژوهشکده حج و زیارت تهیه و در سال ۱۴۰۱ به چاپ رسیده است.