آیه ۱۹۶ سوره بقره: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی حج
(←‏شرح واژگان: ابرابزار)
خط ۶: خط ۶:


== شرح واژگان ==
== شرح واژگان ==
واژه «حصر» به معناى ممنوع و محصور كردن است.<ref>صحاح‌اللغه، ذیل واژه حصر؛ المصباح المنیر ذیل واژه حصر.</ref> کلمه «استیسر» از اصلِ يسر، به معناى آسانى است؛<ref>صحاح‌اللغه، ذیل واژه یسر؛ مفردات الفاظ قرآن، ذیل واژه یسر؛ لسان العرب، ذیل واژه یسر.</ref> چنانكه قرآن نيز مى‌فرمايد: «يُرِيدُ اللّٰهُ بِكُمُ الْيُسْرَ وَ لاٰ يُرِيدُ بِكُمُ الْعُسْرَ (بقره: ١٨۶).
واژه «حصر» به معنای ممنوع و محصور کردن است.<ref>صحاح‌اللغه، ذیل واژه حصر؛ المصباح المنیر ذیل واژه حصر.</ref> کلمه «استیسر» از اصلِ یسر، به معنای آسانی است؛<ref>صحاح‌اللغه، ذیل واژه یسر؛ مفردات الفاظ قرآن، ذیل واژه یسر؛ لسان العرب، ذیل واژه یسر.</ref> چنان‌که قرآن نیز می‌فرماید: «یُرِیدُ اللّٰهُ بِکُمُ الْیُسْرَ وَ لاٰ یُرِیدُ بِکُمُ الْعُسْرَ (بقره: ۱۸۶).


ج: هدى: هَدى و هُدى، هر دو به يك معنا هستند، با اين تفاوت كه هُدى در ارشاد و راهنمايى به كار مى‌رود، ولى هَدْى در هديّه دادن كاربرد دارد. و تفاوتش با هديه‌هاى معمولى اين است، كه هَدْى هديه مخصوص به حرم و خانه خداست.
ج: هدی: هَدی و هُدی، هر دو به یک معنا هستند، با این تفاوت که هُدی در ارشاد و راهنمایی به کار می‌رود، ولی هَدْی در هدیّه دادن کاربرد دارد؛ و تفاوتش با هدیه‌های معمولی این است، که هَدْی هدیه مخصوص به حرم و خانه خداست.


د: فديه: فديه در اصل به معناى عوض و بدلى است كه براى رهايى اسير پرداخت مى‌شود، سپس در پرداخت جريمه‌اى كه مكلف در كوتاهى عبادت بايد بپردازد به كار رفته است. <sup>١</sup>
د: فدیه: فدیه در اصل به معنای عوض و بدلی است که برای رهایی اسیر پرداخت می‌شود، سپس در پرداخت جریمه‌ای که مکلف در کوتاهی عبادت باید بپردازد به کار رفته است. <sup>۱</sup>


== چشم‌انداز ==
== چشم‌انداز ==

نسخهٔ ‏۲۷ اکتبر ۲۰۲۰، ساعت ۲۱:۰۴

متن و ترجمه

شرح واژگان

واژه «حصر» به معنای ممنوع و محصور کردن است.[۱] کلمه «استیسر» از اصلِ یسر، به معنای آسانی است؛[۲] چنان‌که قرآن نیز می‌فرماید: «یُرِیدُ اللّٰهُ بِکُمُ الْیُسْرَ وَ لاٰ یُرِیدُ بِکُمُ الْعُسْرَ (بقره: ۱۸۶).

ج: هدی: هَدی و هُدی، هر دو به یک معنا هستند، با این تفاوت که هُدی در ارشاد و راهنمایی به کار می‌رود، ولی هَدْی در هدیّه دادن کاربرد دارد؛ و تفاوتش با هدیه‌های معمولی این است، که هَدْی هدیه مخصوص به حرم و خانه خداست.

د: فدیه: فدیه در اصل به معنای عوض و بدلی است که برای رهایی اسیر پرداخت می‌شود، سپس در پرداخت جریمه‌ای که مکلف در کوتاهی عبادت باید بپردازد به کار رفته است. ۱

چشم‌انداز

محتوا

پانویس

  1. صحاح‌اللغه، ذیل واژه حصر؛ المصباح المنیر ذیل واژه حصر.
  2. صحاح‌اللغه، ذیل واژه یسر؛ مفردات الفاظ قرآن، ذیل واژه یسر؛ لسان العرب، ذیل واژه یسر.

منابع

این مقاله برگرفته از کتاب درسنامه تفسیر آیات حج، محمد فاکر میبدی، قم، حوزه نماینگی ولی‌فقیه در امور حج و زیارت، مؤسسه علمی فرهنگی دار الحدیث، سازمان چاپ و نشر، ۱۳۸۷ش. است.

الصحاح، تاج اللغة و صحاح العربية، اسماعيل بن حماد جوهرى، تحقيق احمد عبدالغفور عطار، بيروت، دارالعلم للملايين، چهارم، ١۴٠٧ق.

المصباح المنير، احمد بن محمد فيومى، قم، دارالهجرة، دوم، ١۴١۴ق.

مفردات الفاظ القرآن، راغب اصفهانى، تحقيق صفوان عدنان داوودى، بيروت، دارالسامية، ١۴١٢ق.