لباس احرام
مفهومشناسی
لباس احرام مردان، از دو جامه تشکیل شده است؛ یکی «لنگ» است که به کمر میبندند و دیگر «ردا» است که باید بر دوش انداخت. پوشیدن لباس احرام یکی از واجبات احرام برای مردان است.[۱]
شرایط
- شرایطی که لباس نمازگزار دارد، لباس احرام نیز باید داشته باشد؛ مانند اینکه مباح باشد، پاک باشد، از اجزاء مردار و حيوان حرام گوشت نباشد و به مقدار لازم بدن را بپوشاند.
- لباس احرامِ مردان نبايد دوخته باشد، حتى بهشكل لباسهاى معمولى نيز نباشد، بلكه بهصورت دو تكه پارچه ندوخته يا حوله است كه يكى را به كمر مىبندند و ديگرى را بر دوش مىافكنند. زنان در حال احرام لباس دوخته به تن داشته باشند.
- لباس احرام نبايد خوشبو باشد؛ چون در حال احرام، استفاده از هرگونه عطر و بوى خوش حرام است؛ از این رو، پيش از سفر اين لباس را جايى كه معطر است نگذارند تا هنگام احرام بوى خوش نداشته باشد.
كفش
احرام نبايد كفش بپوشند، بلكه پوشيدن پا، طوری که تمام روى پا را بگيرد جايز نيست، بنابراین، براى احرام بايد دمپايى مناسبى كه تمام روى پا را نمىپوشاند تهيه كنند.
مردان در حالدمپایی مردان و کفش زنان باید برخی از شرایط لباس احرام را داشته باشد؛ یعنی پاک و مباح باشد و از چرم حیوان حرامگوشت یا مردار تهیه نشده باشد.
همیان
هميان، كمربند پهنى است كه مردان در حال احرام بر كمر مىبندند، كه براى نگه داشتن حوله احرامى و نگهدارى پول و لوازم ديگر از آن استفاده مىشود. دوخته بودن هميان، حتى براى مردان اشكال ندارد.
فلسفه
بر پایه روایتی از امام سجاد(ع)، درآوردن لباس دوخته و پوشیدن لباس احرام، به معنای بیرون آودن لباس گناه و توبه به درگاه خدا است. برخی نیز، فلسفه آن را یادآوری روز مرگ و دربرکردن کفن دانستهاند.[۲]
منابع
- عرفان حج، عبدالله جوادی آملی، نشر اسراء، تابستان ۱۳۷۸.
- مناسک حج محشی، مرکز تحقیقات حج، نشر مشعر، زمستان ۱۳۷۵.