پژوهشکده حج و زیارت
پژوهشکده حج و زیارت یکی از زیر مجموعههای حوزه نمایندگی ولی فقیه در امور حج و زیارت است. این پژوهشکده چنان که ازنام آن پیدا است، به پژوهش در زمینه فریضه حج و زیارت می پردازد. حج و مراسم حج گزاری ابعاد و جایگاه خاصی در کشورهای مسلمان نشین دارد. ابعاد سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی که با توجه به وسعت تاثیرگزاری در امور مسلمین مستلزم بررسی و شناخت و پژوهش در این زمینه است. مفهوم زیارت در تشیع ابعاد گسترده ای دارد شامل زیارت مزار پیامبر (ص)، امامان معصوم(ع) و نیز منسوبین به این خاندان . پژوهشکده حج و زیارت در گروهای آموزشی تاریخ و سیره، اخلاق و اسرار حج، مطالعات اجتماعی حج، کلام و معارف حج، فقه و حقوق حج ، از زوایای مختلف این وقایع مذهبی را مورد پژوهش قرار می دهد.
پيشينه
«پژوهشکده حج و زيارت» پیش از این با نام «مرکز تحقيقات حج» فعالیت داشت. این مرکز در سال ۱۳۷۰ به عنوان يکي از نهادهاي تابعه حوزه نمايندگي ولي فقيه در امور حج و زيارت تأسيس گرديد. مرکز تحقیقات حج در مدت فعاليت خود بيش از هشتصد اثر در ابعاد مختلف حج و زيارت را عرضه کرد. این مرکز در ۲۱ اسفند ۱۳۸۹ با کسب مجوز «شوراي گسترش آموزش عالي» به «پژوهشکده حج و زيارت» ارتقا يافت.
اهداف
يک. توسعه و گسترش پژوهش در زمينه شناخت صحيح از ابعاد عبادي، سياسي، اجتماعي، اقتصادي و بين المللي حج؛
دو. ايجاد زمينه مناسب براي ارتقاي فعاليتهاي پژوهشي در زمينه حج و زيارت؛
سه. همکاري پژوهشي با مؤسسات آموزشي و پژوهشي کشور به منظور ارتقاي کيفيت فعاليتهاي پژوهشي؛
چهار. تقويت فرهنگ و بنيههاي فکري گردشگري ديني؛
پنج. گسترش و توسعه مطالعات بين مذاهب اسلامي به منظور دستيابي به وحدت امت اسلامي.
وظايف
يک . بررسي و شناسايي نيازهاي پژوهشي؛
دو . انجام طرحهاي پژوهشي بنيادي، کاربردي، توسعهاي و ميداني؛
سه . فراهم آوردن امکانات لازم و متناسب با فعاليتهاي پژوهشي مربوطه؛
چهار . برگزاري نشستها و همايشهاي علمي ـ تخصصي، ملي و بين المللي؛
پنج. برگزاري دورههاي آموزشي، پژوهشي، تحصيلات تکميلي و کوتاهمدت.
ساختار
شوراهاي عالي
در اساسنامه پژوهشکده از نقش اساسي دو شوراي: هيئت امناي پژوهشکده و نيز شوراي پژوهشي در تصميمگيريهاي کلان يادشده و اختيارات قابلتوجهي به آنها سپرده شده است.
- هيئت امناي پژوهشکده وظيفه ترسيم سياستهاي کلان پژوهشکده را به عهده دارد.
- شوراي پژوهشي نيز وظيفه بررسي و تأييد طرحهاي پژوهشي و در مجموع نظارت علمي بر فعاليتهاي پژوهشکده را به عهده دارد.
گروههاي علمي
پژوهشکده از پنج گروه علمي ـ پژوهشي مصوب وزارت علوم به شرح زير تشکيل شده است:
- تاريخ و سيره
- اخلاق و اسرار حج
- مطالعات اجتماعي حج
- کلام و معارف حج
- فقه و حقوق حج
گروههاي فوق وظيفه تحقيق در دو سطح کاربردي و بنيادين را در حوزه حج و زيارت به عهده دارند که ضوابط سطح پژوهشها مطابق با معيارهاي وزارت علوم، تحقيقات و فناوري است.
کتابخانه تخصصي
از مهمترين بخشهاي پژوهشکده ميتوان به کتابخانه تخصصي آن اشاره نمود که در زمان فعاليت مرکز تحقيقات حج، تأسيس شد و اکنون فعالترین کتابخانه در حوزه تولید محتوا در ارتباط با موضوع حج و زیارت است.
فعالیت های عمده این کتابخانه بدین ترتیب است:
- فهرستنويسي قريب به شانزده هزار جلد کتاب
- تجهيز آن به نرمافزارهاي جامع و روزآمد کتابداري
- قرار گرفتن اطلاعات کتب کتابخانه در معرض ديد کاربران اينترنتي بر روي پايگاه اطلاعرساني lib.ir
- PDF سازي کتب کتابخانه به منظور عرضه آن در فضاي مجازي
فعالیت های پژوهشکده
علاوه بر انجام پژوهشهاي توليدي و انتشار آن در قالب کتب و مقالات تخصصي که فهرست آن در بخش معرفي اجمالي محصولات توليدي خواهد آمد، پروژههاي مهم ديگري در دستور کار پژوهشکده قرار گرفته است که اهم آن چنين است:
انتشار نشريههاي تخصصي ميقات عربي و فارسي و فصلنامه فرهنگ زيارت
انتشار «فصلنامه ميقات فارسي» از پاييز سال ۷۱ آغاز گرديده و تاکنون ۸۰ شماره از آن منتشر شده است. اين مجله به صورت تخصصي به موضوعات مرتبط با حج و زيارت پرداخته و مخاطبين خود را در ميان روحانيون، مديران و کارگزاران حج و عمره جستجو ميکند.
«دو فصلنامه ميقات عربي» نيز به منظور توليد محتواي لازم براي مخاطبان عربزبان از سال ۱۴۱۵ه .ق انتشار آن آغاز شده و به زودي تعداد مجلدات منتشر شده از آن به عدد ۴۰ خواهد رسيد. فصلنامههاي ميقات فارسي و عربي به صورت متمرکز حوزه جغرافيايي کشور عربستان و تحولات مربوط به حج و زيارت و محتواي علمي مرتبط با آن را توليد و عرضه مينمايد.
«فصلنامه فرهنگ زيارت» از ديگر توليدات پژوهشکده بوده که اولين شماره آن به تابستان ۱۳۸۸ بازميگردد و تاکنون بيش از ده شماره از آن عرضه گرديده است. اين فصلنامه با هدف تحت پوشش قراردادن مطالب مرتبط با زيارت و عتبات عاليات منتشر ميگردد.
دانشنامه حج و حرمين شريفين
ضرورت نگاه تخصصي و علمي به حج و زيارت موجب گرديده تدوين مداخل اصلي اين حوزه در قالب دانشنامه حج و حرمين شريفين در دستور کار قرار گيرد. فرايند اجرايي اين پروژه از سال ۱۳۸۷ آغاز گرديده و پس از تدوين شيوهنامهها و اساسنامه، کار تأليف مداخل آن پي گرفته شده است.
موسوعه رد شبهات
به منظور پاسخگويي متقن و علمي به شبهات وارده از سوي سلفيان و وهابيان بر باورهاي پيروان اهل بيت : موسوعه رد شبهات در دستور کار پژوهشکده قرار گرفته و اساسنامه، شيوهنامه و عناوين بيش از دويست شبهه تهيه گرديده است.
برگزاري همايشها و نشستهاي تخصصي
از جمله وظايف و مأموريتهاي پژوهشکده که از زمان فعاليت مرکز تحقيقات حج پيگيري ميشده است، ساماندهي همايشها و نشستهاي تخصصي مرتبط با موضوع حج و زيارت است. از جمله اين همايشها ميتوان به موارد زير اشاره نمود:
- همايش حج و جهانيشدن
اين همايش در اسفندماه ۱۳۸۹ برگزار گرديد.
- همايش حج و اقتصاد
يکي از ابعاد مهم حج که منافع و ظرفيتهاي اقتصادي حج است. همايش حج و اقتصاد نخستين نشست پيرامون ابعاد اقتصادي حج بود که در تاريخ ۲۲ تيرماه ۱۳۹۱ برگزار گرديد. ۳۲ مقاله برتر از مجموع ۷۵ مقاله ارسالي در کتاب «مجموعه مقالات همايش حج و اقتصاد» چاپ شد.
- برگزاري نشستهاي تخصصي
نشست های تخصصی نیز با موضوعاتي از قبيل حج و ديپلماسي عمومي، مقايسه ميان وهابيت و سلفيگري، آيندهپژوهشي حج، حج و ظرفيتهاي فرهنگي و... برگزار شده است.
ساماندهي نظام جامع و سامانه مواجهه علمي با وهابيت
بر اين اساس، نظام جامع مواجهه با وهابيت تدوين و در پژو هشکده حج وزیارت با بهرهگيري از آراي انديشمندان به شبهات مطروحه از سوي فرقه وهابیت پاسخ داده می شود.
ساير فعاليتهاي در دست انجام
- تهيه بانک اطلاعات الکترونيک
- تبديل محصولات پژوهشکده به نرمافزارهاي رايانهاي
آثار علمي و پژوهشي توليد شده در اين پژوهشکده با همکاري مرکز تحقيقات کامپيوتري علوم اسلامي (نور) و بعثه مقام معظم رهبري (مدظله العالي) به صورت نرمافزاري و در قالب ده CD و DVD منتشر شده است. مهمترين اين نرمافزارها عبارتند از: «مکتبة الحج»، «احکام و مناسک حج»، «سفرنامه و خاطرات حج»، «عتبات عاليات»، «زائر» و...
- کتابشناسي آثار پژوهشي مرتبط
در قالب پروژه «کتابشناسي حج و زيارت» تمامي کتب و منشورات مرتبط با موضوع حج و زيارت جمعآوري و نمايهزني گرديده است . پروژه «نمايه آثار» نيز به کتابشناسي آثار منتشره در حوزه نمايندگي ولي فقيه در امور حج و زيارت از زمان تأسيس مرکز تحقيقات حج تاکنون ميپردازد.
- حمايت از پاياننامههاي مرتبط