انطباق آموزه‌های مهدوی دعای ندبه با قرآن و احادیث (کتاب)

از ویکی حج
انطباق آموزه‌های مهدوی دعای ندبه با قرآن و احادیث (کتاب)
پدید آورندگان
نویسنده محبوبه سرمدی
محتوا
موضوع دعای ندبه
زبان فارسی
نشر
تعداد صفحات 256
ناشر مشعر
وب‌سایت ناشر http://hzrc.ac.ir
محل نشر تهران
شمارگان 500
شابک 9789645409737
رده‌بندی کنگره BP269/70422
رده‌بندی دیویی 297/774

انطباق آموزه‌های مهدوی دعای ندبه با قرآن و احادیث، نام کتابی است از کتاب‌های پژوهشکده حج و زیارت نوشته محبوبه سرمدی که فرازهای دعای ندبه را براساس آیات و روایات بررسی کرده و به شبهاتی که به این دعا وارد شده‌، پاسخ داده‌ است.

نویسده ابتدا اصالت سند دعا را بررسی و با استناد به منابع معتبر روایت‌کننده آن و روای دعا، اصالت آن را به اثبات رسانده است. او مستحب بودن این دعا در اعیاد غدیر، قربان، فطر و جمعه را شاهدی بر روایت این دعا از معصوم می‌داند چراکه انجام اعمال مستجب تنها باید از سوی معصوم صادر شده‌ باشد.

نویسنده در ادامه کتاب با توجه به فرازهای دعای ندبه به سه پرسش درباره سرنوشت کفار و مشرکان در زمان ظهور، امکان رؤیت امام زمان و مکان زندگانی ایشان پاسخ داده است.

ساختار

کتاب حاضر شامل 5 فصل تحت عناوین زیر است:

  1. مفهوم شناسی
  2. بررسی و تحلیل سند و ساختار محتوایی دعای ندبه
  3. بررسی رفتار و سیره امام عصر با کافران و مشرکان
  4. بررسی روایات متعارض در زمینه رؤیت امام مهدی
  5. تحلیل روایات متعارض در زمینه مکان زیست امام مهدی

اهداف و اهمیت نگارش کتاب

نویسنده هدف خود از نگارش کتاب را پاسخ به شبهات درباره دعای ندبه می‌داند. به این ترتیب اهداف نگارش کتاب را می‌توان به شرح زیر بیان نمود:

  • پاسخ به شبهه در اصالت سند و کافرانه و شرک‌آمیزبودن دعا
  • پاسخ به چگونگی زندگی فرق مختلف در زمان ظهور، و رفتار امام زمان با آن‌ها.
  • پاسخ به اشتیاق دعاکنندگان برای دیدار امام زمان مبنی براین‌که آیا اساسا این امکان وجود دارد؟
  • پاسخ به ادعای نسبت دادن دعای ندبه به فرقه کیسانیه

محتوا

اصالت سند دعا

به گفته نویسنده فقهای شیعه خواندن دعای ندبه در چهار عید قربان، غدیر، فطر و جمعه را مستحب دانسته‌اند. و عمل مستحب باید از معصوم نقل شده باشد.

برای اثبات اصالت سند دعا، به منابع آن از جمله: المزارالکبیر، مزار ابن طاووس یا مصباح الزائر اشاره شده است. همچنین روای سند دعا: ابوجعفر محمدبن حسین بن سفیان بزوفری شناسایی و نخستین فرد موثقی دانسته شده که دعای ندبه را از امام صادق(ع) نقل کرده است.

مشرکان و کفار چه سرنوشتی در حکومت مهدی(ع) خواهند داشت؟

درباره سرنوشت مشرکین و کفار در زمان ظهور دو دسته روایت وجود دارد:‌ روایات دسته اول، ادامه یافتن فرق مختلف از جمله اهل کتاب در زمان ظهور را جائز دانسته و پرداخت جزیه از سوی آنان را مطرح می‌کند. دسته دوم، از میان رفتن فرق دیگر در این زمان را عنوان می‌کند به‌طوری‌که این گروه در اثر دشمنی و جنگ با امام زمان کشته خواهند شد.

نویسنده درجمع این دو روایت، تحلیل خود را این‌گونه بیان می‌دارد: پرداخت جزیه مربوط به دوران تأسیس حکومت مهدوی بوده و رویارویی و جنگ با مشرکان به مرحله فراگیری حکومت امام عصر مرتبط است.

نویسنده به نزول حضرت عیسی در این عصر و همراهی با امام زمان اشاره می‌کند و آن را عاملی در تبعیت اهل کتاب از امام زمان می‌داند.

آیا رؤیت امام زمان امکان‌پذیر است؟

در این بخش، نویسنده ضمن اشاره به فرازهایی از دعای ندبه، که طلب دیدار امام زمان در آن‌ها ذکر شده، امکان رؤیت امام را مورد بررسی قرار می‌دهد.

دراین‌باره دو دسته روایت وجود دارد: روایاتی که امکان دیدن امام و ارتباط با ایشان را ممکن می‌داند و دسته دیگر که این وجود این امکان را رد می‌کند.دسته دوم بیشترین استناد خود را به روایت و نامه محمد بن سمری آخرین نائب امام زمان دارند، که بر اساس آن هرکس ادعای ارتباط با امام زمان را داشته باشد دروغ‌گو است.

نویسنده ابتدا اصالت این سند را بررسی می‌کند و اشکالاتی را متوجه آن می‌داند و آن را مرتبط به دوره‌ای از زندگی امام زمان می‌داند که دشمنان آن حضرت زیاد بوده‌اند و نتیجه می‌گیرد که این روایت نافی دیدار با امام در همه زمان‌ها نیست.

امام زمان در چه مکان‌هایی زندگی می‌کند؟

در این بخش نویسنده به دو دسته روایات اشاره دارد: روایاتی که مکان خاصی برای زندگی امام ذکر کرده‌اند، روایاتی که قائل به مکان مشخصی نیستند.

دسته اول از مکان‌هایی چون مدینه، ذی طوی (کوه‌های اطراف مکه)، رضوی (کوهی در مدینه نزدیک ینبع)، جزیره خضرا (شهری در اندلس)، نام برده‌اند.

در این میان از ذی‌طوی و رضوی در دعای ندبه نام برده شده است. این مکان‌ها از سوی فرقه کیسانیه که مطرود امامیه هستند محل پنهان‌ شدن امام غایبشان یعنی محمد حنفیه دانسته شده است، از این رو برخی این دعا را به کیسانیه نسبت داده‌اند.

نویسنده با فراز دیگری از دعای ندبه که عنوان می‌کند «کاش‌ می‌دانستنم کجایی» این مسأله را یادآور می‌شود که مکان‌های یاد شده مکان دائم زندگی حضرت نیستند و امام در آن‌ها رفت و آمد دارد، چنان‌که مکان‌های دیگری نیز منسوب به امام وجود دارد مانند مکه و عرفات که امام هرسال در مراسم حج شرکت می‌کند.

دسته دوم به روایاتی توجه دارد که امام در کوه‌ها و بیابان‌ها و دور از مردم زندگی می‌کند.