سید جعفر اعرجی: تفاوت میان نسخه‌ها

۴۶ بایت حذف‌شده ،  ‏۸ نوامبر ۲۰۱۹
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
{{در دست ویرایش|ماه=[[آبان]]|روز=[[۱۶]]|سال=[[۱۳۹۸]]|کاربر=Abbasahmadi1363  }}
 
'''سید جعفر اعرجی''' (1274-1332ق)، فرزند سید محمد و زاده [[کاظمین]]، یکی از عالمان، نسب‌شناسان و رجال‌نگاران معروف [[شیعه]] در سده چهاردهم قمری است. وی از آل اعرج بوده و نسبش به [[علی صالح|امامزاده علی صالح]]، مدفون در [[ایلام]] می‌رسد. او در [[نجف]] از استادانی مانند [[میرزا حسین نوری]] و سید محمد بحرالعلوم بهره برد و به چندین شهر از [[ايران|ایران]] سفر کرده، از عالمان آن مناطق استفاده کرد. او در یکی از روستاهای ماهی‌دشت کنونی، در استان [[کرمانشاه]] ساکن شده و در همان‌جا درگذشت. سید محمود نجفی مرعشی، پدر [[سید شهاب‌الدین مرعشی نجفی]]، یکی از شاگردان او در علم انساب بوده است. وی بیش از ۵۰ کتاب در موضوعات حدیث، تاریخ، انساب، رجال و ادبیات عرب نگاشته است.
 
'''سید جعفر اعرجی''' (1274-1332ق)، فرزند سید محمد و زاده [[کاظمین]]، یکی از عالمان، نسب‌شناسان و رجال‌نگاران معروف [[شیعه]] در سده چهاردهم قمری است. وی از آل اعرج بوده و نسبش به [[علی صالح|امامزاده علی صالح]]، مدفون در [[ایلام]] می‌رسد. او در [[نجف]]، از استادانی مانند [[میرزا حسین نوری]] و سید محمد بحرالعلوم بهره برد و به چندین شهر از [[ايران|ایران]] سفر کرده، از عالمان آن مناطق استفاده کرد. او در یکی از روستاهای ماهی‌دشت کنونی، در استان [[کرمانشاه]] ساکن شده، ازدواج کرده و در همان‌جا درگذشت. سید محمود نجفی مرعشی، پدر [[سید شهاب‌الدین مرعشی نجفی]]، یکی از شاگردان او در علم انساب بوده است. وی بیش از ۵۰ کتاب در موضوعات حدیث، تاریخ، انساب، رجال و ادبیات عرب نگاشته است.


==ولادت==
==ولادت==
خط ۸: خط ۹:
پدر او، سید محمد بن سید جعفر بن سید راضی اعرجی، مؤلف کتاب «وسیله» در فقه بوده<ref>كرام البررة، ج٣، ص٣٧۶.</ref> و سلسله نسب او، با 28 واسطه به [[امام سجاد(ع)]] می‌رسد،<ref>سيد جعفر اعرجى، مقدمه كتاب مناهل الضرب فى انساب العرب.</ref> که عبارت است از:
پدر او، سید محمد بن سید جعفر بن سید راضی اعرجی، مؤلف کتاب «وسیله» در فقه بوده<ref>كرام البررة، ج٣، ص٣٧۶.</ref> و سلسله نسب او، با 28 واسطه به [[امام سجاد(ع)]] می‌رسد،<ref>سيد جعفر اعرجى، مقدمه كتاب مناهل الضرب فى انساب العرب.</ref> که عبارت است از:


ابوعبدالله جعفر حسینی اعرجی، بن سید محمد، بن جعفر، بن راضی، بن حسن، بن مرتضی، بن شرفالدین، بن نصرالله، بن زرزور، بن ناصر، بن منصور، بن ابیالفضل، بن موسی عمادالدین، بن علی، بن ابی الحسن محمد، بن ابی علی حسن، بن رجب، بن طالب، بن عمار، بن مفضل، بن محمد الصالح، بن احمد البننّ، بن محمد الاشتر، بن عبیدالله، بن علی، بن عبیدالله، بن علی الصلاح (مدفون در ایلام)، بن عبیدالله، بن الحسین الاصغر، بن الامام سید الساجدین علی بن الحسین بن علی بن ابی طالب(ع).<br />اجداد او، بیشتر از عالمان، زاهدان و عبادان بودهاند. جدش سید راضی، یکی از سرشناسان کاظمین و معاصر سید عبدالله شبّر و برادر [[سید محسن اعرجی]]، مؤلف کتاب المحصول بوده است. نیای وی، [[علی صالح|امامزاده علی صالح]]، از روایان و یاران [[امام رضا(ع)]] و مدفون در صالح‌آباد [[ایلام]] است.{{یادداشت|سرگذشت او در «مناهل الضرب فى انساب العرب»، ص ۵٠۶-۵٠٩ آمده است.}}  
ابوعبدالله جعفر حسینی اعرجی، بن سید محمد، بن جعفر، بن راضی، بن حسن، بن مرتضی، بن شرفالدین، بن نصرالله، بن زرزور، بن ناصر، بن منصور، بن ابیالفضل، بن موسی عمادالدین، بن علی، بن ابی الحسن محمد، بن ابی علی حسن، بن رجب، بن طالب، بن عمار، بن مفضل، بن محمد الصالح، بن احمد البننّ، بن محمد الاشتر، بن عبیدالله، بن علی، بن عبیدالله، بن [[علی صالح|علی الصلاح]] (مدفون در [[ایلام]])، بن عبیدالله، بن الحسین الاصغر، بن الامام سید الساجدین علی بن [[امام حسین(ع)|الحسین]] بن [[امام علی(ع)|علی بن ابی طالب(ع)]].<br />اجداد او، بیشتر از عالمان، زاهدان و عبادان بوده‌اند. جدش سید راضی، یکی از سرشناسان [[کاظمین]] و معاصر [[سید عبدالله شبّر]] و برادر [[سید محسن اعرجی]]، مؤلف کتاب المحصول بوده است. نیای وی، [[علی صالح|امامزاده علی صالح]]، از روایان و یاران [[امام رضا(ع)]] و مدفون در صالح‌آباد [[ایلام]] است.{{یادداشت|سرگذشت او در «مناهل الضرب فى انساب العرب»، ص ۵٠۶-۵٠٩ آمده است.}}  


==تحصیلات==
==تحصیلات==
خط ۱۵: خط ۱۶:
*[[میرزا حسین نوری]] (1254-1320ق) مؤلف مستدرک الوسائل؛
*[[میرزا حسین نوری]] (1254-1320ق) مؤلف مستدرک الوسائل؛
*سید محمد بحرالعلوم (1261-1326ق) مؤلف بلغة الفقیه؛
*سید محمد بحرالعلوم (1261-1326ق) مؤلف بلغة الفقیه؛
*عبدالرحیم تستری (1226-1313ق) مؤلف نتیجة االنظار و شمس الهدی؛
*عبدالرحیم تستری (1226-1313ق) مؤلف نتیجة الانظار و شمس الهدی؛
*اسدالله کرمانشاهی، نواده محمدعلی کرمانشاهی، فرزند [[وحید بهبهانی]]؛
*اسدالله کرمانشاهی، نواده محمدعلی کرمانشاهی، فرزند [[وحید بهبهانی]]؛
*سید علی آل عطیه حسنی کاظمی (1306ق) نویسنده نهج الهدی فی شرح قطر الندی؛
*سید علی آل عطیه حسنی کاظمی (1306ق)، نویسنده نهج الهدی فی شرح قطر الندی؛
*کاظم نقیب؛
*کاظم نقیب؛
*سید محمد آل رمیثه حسنی؛
*سید محمد آل رمیثه حسنی؛


==سفر به ایران==
==سفر به ایران==
وی در سال 1294ق. به [[ايران|ایران]] سفر کرده و در [[کرمانشاه]] سکونت گزید و از درس اصول عبدالرحیم جلیلی کرمانشاهی (1222 -1305ق)، نویسنده کتاب «کشف الاسرار و سرّ الاسرار» بهره برد. او در همین شهر، کتاب «نفحة قرمسین» را  تألیف کرد. سید جعفر اعرجی، به هر شهری که می‌رفت، عالمان، ادیبان و بزرگان آن شهر را یافته و از محضر علمی آنان بهره می‌برد. به [[تهران]]، [[سبزوار]]، [[اصفهان]] و [[لرستان]] سفر کرده و در لرستان ساکن شده و با دختر غلامرضا خان والی پشتکوه، حکمران [[ایلام]] و لرستان ازدواج کرد. او در روستای ماسبذان،{{یادداشت|«ماسبذان» يكى از شهرهاى رُبع همدان (به همراه ملاير، نهاوند و تويسركان) بوده و نام ديگر آن «ماهى‌دشت» يا «ماى‌دشت» مى‌باشد و دشت‌هاى حاصلخيز و اسب‌پرور غرب شهر همدان تا اسدآباد كه بر شاهراه اكباتان (همدان) بابل قرار دارد تا شمال لرستان و ايلام كنونى را شامل مى‌شده است. اكنون به نام شهر «ماهى‌دشت» در غرب لرستان و نزديك مرز عراق معروف است.}}<ref>تعليقات بر «تاريخ قم»، حسن بن محمّد بن حسن قمى، تحقيق محمّدرضا انصارى قمى، ص۶٠ و ٨۴٧.</ref> ساکن شده و به تألیف پرداخت.  
وی در سال 1294ق. به [[ايران|ایران]] سفر کرده و در [[کرمانشاه]] سکونت گزید و از درس اصول عبدالرحیم جلیلی کرمانشاهی (1222 -1305ق)، نویسنده کتاب «کشف الاسرار و سرّ الاسرار» بهره برد. او در همین شهر، کتاب «نفحة قرمسین» را  تألیف کرد. سید جعفر اعرجی، به هر شهری که می‌رفت، عالمان، ادیبان و بزرگان آن شهر را یافته و از محضر علمی آنان بهره می‌برد. به [[تهران]]، [[سبزوار]]، [[اصفهان]] و [[لرستان]] سفر کرده و در لرستان ساکن شده و با دختر غلامرضا خان والی پشتکوه، حکمران [[ایلام]] و لرستان ازدواج کرد. او در روستای ماسبذان،{{یادداشت|«ماسبذان» يكى از شهرهاى رُبع همدان (به همراه ملاير، نهاوند و تويسركان) بوده و نام ديگر آن «ماهى‌دشت» يا «ماى‌دشت» مى‌باشد و دشت‌هاى حاصلخيز و اسب‌پرور غرب شهر همدان تا اسدآباد كه بر شاهراه اكباتان (همدان) بابل قرار دارد تا شمال لرستان و ايلام كنونى را شامل مى‌شده است. اكنون به نام شهر «ماهى‌دشت» در غرب لرستان و نزديك مرز عراق معروف است.}}<ref>تعليقات بر «تاريخ قم»، حسن بن محمّد بن حسن قمى، تحقيق محمّدرضا انصارى قمى، ص۶٠ و ٨۴٧.</ref> ساکن شده و به تألیف پرداخت. وی، در طول سفرهاى بسيار خود، نسخه‌هاى خطى با ارزش را یافته و از روی آن‌ها نسخه‌بردارى مى‌كرد؛ از این رو، دانش وی گسترده‌تر شده و از هر علمى بهره‌اى برده و در نظم و نثر، مهارت یافت.<ref>زندگانی علمی سید جعفر اعرجی، فصلنامه فرهنگ زیارت، شماره ۱۵ و ۱۶، ص۱۸۸.</ref>  
 
سید جعفر اعرجی، در طول سفرهاى بسيار خود، نسخه‌هاى خطى با ارزش را یافته و از روی آن‌ها نسخه‌بردارى مى‌كرد؛ از این رو، دانش وی گسترده‌تر شده و از هر علمى بهره‌اى برده و در نظم و نثر، مهارت یافت.<ref>زندگانی علمی سید جعفر اعرجی، فصلنامه فرهنگ زیارت، شماره ۱۵ و ۱۶، ص۱۸۸.</ref>


==نسب‌شناس==
==نسب‌شناس==
سید جعفر اعرجى، در علم نسب مهارت داشته است. او را در علم نسب، حلقه اتصال آيندگان به پيشينيان دانسته‌اند؛ زیرا این علم، از طريق او به دست عالمان كنونى رسيده است. وی در [[نجف]]، شاگردانى را در علم رجال و انساب پرورش داد كه از جمله آنان علامه نسابه، سيد شمس‌الدين محمود نجفى مرعشى (١٣٣٨ق)، پدر بزرگوار و [[سيد شهاب‌الدين مرعشى نجفى]] است. از شاگردان ديگر وى  است، كه او نیز از استادان آیت‌الله مرعشى نجفى است.
سید جعفر اعرجى، در علم نسب مهارت داشته است. او را در علم نسب، حلقه اتصال آيندگان به پيشينيان دانسته‌اند؛ زیرا این علم، از طريق او به دست عالمان كنونى رسيده است. وی در [[نجف]]، شاگردانى را در علم رجال و انساب پرورش داد كه از جمله آنان سيد شمس‌الدين محمود نجفى مرعشى (١٣٣٨ق)، پدر [[سيد شهاب‌الدين مرعشى نجفى]] است. سيد رضا غريفى بحرانى صائغ، از شاگردان ديگر وى  است، كه او نیز از استادان سید شهاب‌الدین مرعشى نجفى است.


تأليفات سید محمود و سيد شهاب‌الدين مرعشى نجفى در علم انساب، از برکات سيد جعفر اعرجى دانسته‌اند. به باور برخی، شكوفا بودن علم نسب در اين زمان، مديون تأليفات اين سه فرد است. برخى از اين تألیفات، در [[قم]]، در [[كتابخانه آيت‌الله العظمى مرعشى نجفى]] و برخى هم نزد سيد ضياءالدين اعرجى در نجف بوده است.<ref>زندگانی علمی سید جعفر اعرجی، فصلنامه فرهنگ زیارت، شماره ۱۵ و ۱۶، ص۱۸۸ و ۱۸۹.</ref>
تأليفات سید محمود و سيد شهاب‌الدين مرعشى نجفى در علم انساب را، از برکات سيد جعفر اعرجى دانسته‌اند. به باور برخی، شكوفا بودن علم نسب در اين زمان، مديون تأليفات اين سه فرد است. برخى از اين تألیفات، در [[قم]]، در [[كتابخانه آيت‌الله العظمى مرعشى نجفى]] و برخى، نزد سيد ضياءالدين اعرجى در [[نجف]] بوده است.<ref>زندگانی علمی سید جعفر اعرجی، فصلنامه فرهنگ زیارت، شماره ۱۵ و ۱۶، ص۱۸۸ و ۱۸۹.</ref>


==تألیفات==
==تألیفات==
خط ۵۶: خط ۵۵:
====انساب====
====انساب====


# انساب آل ابى‌طالب:<ref>الذریعة، ج٢، ص٣٧٧.</ref> اين كتاب به صورت مشجّر (درختى) بوده و نسخه‌اى از آن در كتابخانه [[سردار كابلى]] بوده است.
#انساب آل ابى‌طالب:<ref>الذریعة، ج٢، ص٣٧٧.</ref> اين كتاب به صورت مشجّر (درختى) بوده و نسخه‌اى از آن در كتابخانه [[سردار كابلى]] بوده است.
# الأساس فى أنساب الناس:<ref>الذریعة، ج۲، ص۳.</ref> كتابى پر برگ و بار كه با تحقيق سيد حسين ابوسعيده در [[نجف]] به چاپ شده است.
#الأساس فى أنساب الناس:<ref>الذریعة، ج۲، ص۳.</ref> كتابى پر برگ و بار كه با تحقيق سيد حسين ابوسعيده در [[نجف]] به چاپ شده است.
# الانساب المشجرة .<ref>الذریعة، ج۲، ص٣٨۶</ref>
#الانساب المشجرة .<ref>الذریعة، ج۲، ص٣٨۶</ref>
# البحر التيار فى اسماء القرى والامصار.<ref>الذریعة، ج٢۶، ص٨۴.</ref>
#البحر التيار فى اسماء القرى والامصار.<ref>الذریعة، ج٢۶، ص٨۴.</ref>
# البحر الزخار فى أنساب ملوك القاجار:<ref>نقباء البشر، ج١.</ref> اين كتاب تكميل كتاب پیشین بوده و به شرح انساب پادشاهان [[قاجار]] پرداخته و آن را به نام اميرنظام گروسى تأليف كرده است.
#البحر الزخار فى أنساب ملوك القاجار:<ref>نقباء البشر، ج١.</ref> اين كتاب تكميل كتاب پیشین بوده و به شرح انساب پادشاهان [[قاجار]] پرداخته و آن را به نام اميرنظام گروسى تأليف كرده است.
# التيار فى انساب ملوك القاجار:<ref>الذريعة، ج٢۶، ص٢۴٣.</ref> اين كتاب را به نامحشمة الدوله قاجار، نوه عباس ميرزا بن فتحعلى شاه تأليف كرده است.
#التيار فى انساب ملوك القاجار:<ref>الذريعة، ج٢۶، ص٢۴٣.</ref> اين كتاب را به نامحشمة الدوله قاجار، نوه عباس ميرزا بن فتحعلى شاه تأليف كرده است.
# الحديقة البهية فى نسب السادة الاعرجية:<ref>الذريعة، ج۶، ص٣٨٢.</ref> اين نوشتار، مشجّر (درختى) است.
#الحديقة البهية فى نسب السادة الاعرجية:<ref>الذريعة، ج۶، ص٣٨٢.</ref> اين نوشتار، مشجّر (درختى) است.
# الدّر المنتظم فى انساب العرب والعجم:<ref>الذریعة، ج٨، ص٧۴.</ref> اين كتاب مشجر بوده و نسخه خطى آن در كتابخانه [[سردار كابلى]] در [[كرمانشاه]] بوده است.
#الدّر المنتظم فى انساب العرب والعجم:<ref>الذریعة، ج٨، ص٧۴.</ref> اين كتاب مشجر بوده و نسخه خطى آن در كتابخانه [[سردار كابلى]] در [[كرمانشاه]] بوده است.
# الدّر المنثور فى انساب المعارف والصدور:<ref>الذریعة، ج۸، ص۷۵.</ref> اين كتاب با تحقيق سيد حسين ابوسعيده موسوى در [[نجف]] به چاپ رسيده است.
#الدّر المنثور فى انساب المعارف والصدور:<ref>الذریعة، ج۸، ص۷۵.</ref> اين كتاب با تحقيق سيد حسين ابوسعيده موسوى در [[نجف]] به چاپ رسيده است.
# الدّرة الأبدية فى نسب الأعرجية.<ref>نقباء البشر، ج١، ص٣٠٠.</ref>
#الدّرة الأبدية فى نسب الأعرجية.<ref>نقباء البشر، ج١، ص٣٠٠.</ref>
# الدرر البهية فى البطون الاعرجية.<ref>آيةالله مرعشى نجفى، در كشف الارتياب، و مقدمة مناهل الضرب، ص١٩.</ref>
#الدرر البهية فى البطون الاعرجية.<ref>آيةالله مرعشى نجفى، در كشف الارتياب، و مقدمة مناهل الضرب، ص١٩.</ref>
# رياض الأقحوان فى نسب قحطان و عدنان و بعض الفرس والترك والسودان:<ref>الذريعة، ج١١، ص٣١٩.</ref> اين كتاب درختى بوده و جابر ربعى كاظمى (١٣١٣ق) دايى [[سيد حسن صدر]] بر آن تقريظ نوشته است.
#رياض الأقحوان فى نسب قحطان و عدنان و بعض الفرس والترك والسودان:<ref>الذريعة، ج١١، ص٣١٩.</ref> اين كتاب درختى بوده و جابر ربعى كاظمى (١٣١٣ق) دايى [[سيد حسن صدر]] بر آن تقريظ نوشته است.
# شقايق النعمان فى نسب ملوك آل عثمان.<ref>الذریعة، ، ج١۴، ص٢١٩.</ref>
#شقايق النعمان فى نسب ملوك آل عثمان.<ref>الذریعة، ، ج١۴، ص٢١٩.</ref>
# الصراط الابلج فى انساب بنى الاعرج:<ref>الذریعة، ، ج١۵، ص٣٢.</ref> اين كتاب مشجر است و نسخه خطى آن در كتابخانه سيد محمدعلى روضاتى در [[اصفهان]] موجود است.
#الصراط الابلج فى انساب بنى الاعرج:<ref>الذریعة، ، ج١۵، ص٣٢.</ref> اين كتاب مشجر است و نسخه خطى آن در كتابخانه سيد محمدعلى روضاتى در [[اصفهان]] موجود است.
# مسارح الأنظار فى أنساب الانصار.<ref>نقباء البشر، ج١، ص٣٠٠.</ref>
#مسارح الأنظار فى أنساب الانصار.<ref>نقباء البشر، ج١، ص٣٠٠.</ref>
# مشجر النسب:<ref>الذريعة، ج٢١، ص۴۵.</ref> شايد این کتاب، يكى از كتب پيشين وى باشد. نسخه خطى آن نزد سيد هادى اعرجى بوده است.
#مشجر النسب:<ref>الذريعة، ج٢١، ص۴۵.</ref> شايد این کتاب، يكى از كتب پيشين وى باشد. نسخه خطى آن نزد سيد هادى اعرجى بوده است.
# مشجرة الجوهرة.<ref>نقباء البشر، ج١، ص٣٠٠.</ref>
#مشجرة الجوهرة.<ref>نقباء البشر، ج١، ص٣٠٠.</ref>
# مصابيح الظلم فى أنساب العرب والعجم:<ref>الذريعة، ج٢١، ص٩٠.</ref> اين كتاب، گزيده «الدّر المنتظم» بوده و سيد عيسى بن جعفر (بن محمّد بن الحسن بن سيد محسن اعرجى) بر آن تقريظ نگاشته است.
#مصابيح الظلم فى أنساب العرب والعجم:<ref>الذريعة، ج٢١، ص٩٠.</ref> اين كتاب، گزيده «الدّر المنتظم» بوده و سيد عيسى بن جعفر (بن محمّد بن الحسن بن سيد محسن اعرجى) بر آن تقريظ نگاشته است.
# مناهل الضَرَب فى أنساب العرب:<ref>الذریعة، ج٢٢، ص٣۵۴و٣۵۵.</ref> اين كتاب در دو جلد (جلد اول شامل انساب غير علويين و جلد دوم در برگيرنده انساب بنى‌هاشم) و شامل مطالب تاريخى و رجالى فراوان است. اصل كتاب به خط مؤلف، نزد [[آقابزرگ تهرانى]] بوده و آيت‌الله مرعشى نجفى از روى آن استنساخ كرده است. اين نسخه در كتابخانه آیت‌الله مرعشی نجفی در [[قم]] بوده و در سال ١۴١٩ق. (١٣٧٧ش) با تحقيق سيد مهدى رجايى به چاپ رسيد. در اين كتاب نخست مطالب جمال‌الدين ابن‌عنبه در كتاب«عمدة الطالب فى انساب آل ابى‌طالب» بيان شده و سپس مطالب زیادی درباره بطون لاحقه افزوده است.
#مناهل الضَرَب فى أنساب العرب:<ref>الذریعة، ج٢٢، ص٣۵۴و٣۵۵.</ref> اين كتاب در دو جلد (جلد اول شامل انساب غير علويين و جلد دوم در برگيرنده انساب بنى‌هاشم) و شامل مطالب تاريخى و رجالى فراوان است. اصل كتاب به خط مؤلف، نزد [[آقابزرگ تهرانى]] بوده و آيت‌الله مرعشى نجفى از روى آن استنساخ كرده است. اين نسخه در كتابخانه آیت‌الله مرعشی نجفی در [[قم]] بوده و در سال ١۴١٩ق. (١٣٧٧ش) با تحقيق سيد مهدى رجايى به چاپ رسيد. در اين كتاب نخست مطالب جمال‌الدين ابن‌عنبه در كتاب«عمدة الطالب فى انساب آل ابى‌طالب» بيان شده و سپس مطالب زیادی درباره بطون لاحقه افزوده است.
# النخبة فى نسب الأعرجيين.<ref>نقباء البشر، ج١، ص٣٠٠.</ref>
#النخبة فى نسب الأعرجيين.<ref>نقباء البشر، ج١، ص٣٠٠.</ref>
# نفحة بغداد فى نسب الاعرجية الامجاد:<ref>الذريعة، ج٢۴، ص٢۵٢.</ref> اين كتاب مختصر بوده و در سال ١٣١١ق. تأليف گرديده و نسخه اصل آن در كتابخانه ضياءالدين اعرجى در نجف موجود است.
#نفحة بغداد فى نسب الاعرجية الامجاد:<ref>الذريعة، ج٢۴، ص٢۵٢.</ref> اين كتاب مختصر بوده و در سال ١٣١١ق. تأليف گرديده و نسخه اصل آن در كتابخانه ضياءالدين اعرجى در نجف موجود است.
# النفحة الغروية فى الدوحة الاعرجية.<ref>الذریعة، ج۲۴، ص٢۵۵.</ref>
#النفحة الغروية فى الدوحة الاعرجية.<ref>الذریعة، ج۲۴، ص٢۵۵.</ref>
# النفحة المدينة فى الدوحة الحسنية:<ref>الذریعة، ج۲۴، ص٢۵٧.</ref> اين كتاب درباره انساب فرزندان و نوادگان [[امام حسن(ع)]] است.
#النفحة المدينة فى الدوحة الحسنية:<ref>الذریعة، ج۲۴، ص٢۵٧.</ref> اين كتاب درباره انساب فرزندان و نوادگان [[امام حسن(ع)]] است.
# ينابيع العبرة فى انساب شهداء العترة:<ref>الذریعة، ج٢۵، ص٢٨٩.</ref> اين كتاب درباره انساب شهيدان علوى و فاطمى است.
#ينابيع العبرة فى انساب شهداء العترة:<ref>الذریعة، ج٢۵، ص٢٨٩.</ref> اين كتاب درباره انساب شهيدان علوى و فاطمى است.


==== ادبیات عرب ====
====ادبیات عرب====


# بهجة الناظرين:<ref>الذریعة، ج٢۶، ص١١٣.</ref> گویا اين كتاب، در ادبيات عرب و اشعار عرب است.
#بهجة الناظرين:<ref>الذریعة، ج٢۶، ص١١٣.</ref> گویا اين كتاب، در ادبيات عرب و اشعار عرب است.
# تلخيص المغنى:<ref>الذریعة، ج۲۶، ص۲۳۳.</ref> اين كتاب تلخيص «مغنى اللبيب عن كتب الاعاريب» ابن‌هشام انصارى است.
#تلخيص المغنى:<ref>الذریعة، ج۲۶، ص۲۳۳.</ref> اين كتاب تلخيص «مغنى اللبيب عن كتب الاعاريب» ابن‌هشام انصارى است.
# التنقيح:<ref>الذریعة، ج۴، ص۴۵٩.</ref> اين كتاب، شرح منظومه مؤلف، «غنية الطلاب فى علم الاعراب» است.
#التنقيح:<ref>الذریعة، ج۴، ص۴۵٩.</ref> اين كتاب، شرح منظومه مؤلف، «غنية الطلاب فى علم الاعراب» است.
# الدّر النضيد فى شرح علويات ابن ابى‌الحديد:<ref>الذریعة، ج٢۶، ص٢٩۴.</ref> اين كتاب، شرح قصايد هفتگانه [[ابن ابى‌الحديد معتزلى]] در ستايش [[امام على(ع)]] است.
#الدّر النضيد فى شرح علويات ابن ابى‌الحديد:<ref>الذریعة، ج٢۶، ص٢٩۴.</ref> اين كتاب، شرح قصايد هفتگانه [[ابن ابى‌الحديد معتزلى]] در ستايش [[امام على(ع)]] است.
# درّة القماس فى أسماء الأفراس:<ref>الذریعة، ج٢۶، ص٢٩۶.</ref> كتابى است در نام‌هاى اسب در لغت و زبان عرب.
#درّة القماس فى أسماء الأفراس:<ref>الذریعة، ج٢۶، ص٢٩۶.</ref> كتابى است در نام‌هاى اسب در لغت و زبان عرب.
# الدروس:<ref>الذریعة، ج٢۶، ص٢٩۹.</ref> اين كتاب، شرح «قطر الندى و بلّ الصدى» از كتب معروف نحوى است.
#الدروس:<ref>الذریعة، ج٢۶، ص٢٩۹.</ref> اين كتاب، شرح «قطر الندى و بلّ الصدى» از كتب معروف نحوى است.
# الزبدة:<ref>الذریعة، ج٢۶، ص٢٩۶.</ref> گزيده كتاب «درة القماس» است.
#الزبدة:<ref>الذریعة، ج٢۶، ص٢٩۶.</ref> گزيده كتاب «درة القماس» است.
# شرحقصيدة حريرى.<ref>الذریعة، ج١۴، ص٩.</ref>  
#شرحقصيدة حريرى.<ref>الذریعة، ج١۴، ص٩.</ref>
# غنية الطلاب فى علم الإعراب:<ref>الذریعة، ج١۶، ص۶٧.</ref> قصيده‌اى در علم صرف بوده و در سال ١٢٩۴ق. از سرایش آن در [[تهران]] فراغت يافته است.
#غنية الطلاب فى علم الإعراب:<ref>الذریعة، ج١۶، ص۶٧.</ref> قصيده‌اى در علم صرف بوده و در سال ١٢٩۴ق. از سرایش آن در [[تهران]] فراغت يافته است.
# منظومة فى اسماء الخيل.<ref>الذریعة، ج٢٣، ص٧۶.</ref>
#منظومة فى اسماء الخيل.<ref>الذریعة، ج٢٣، ص٧۶.</ref>
# المنظومة المستطرفة.<ref>الذریعة، ج٢٣، ص۱۳۵.</ref>
#المنظومة المستطرفة.<ref>الذریعة، ج٢٣، ص۱۳۵.</ref>
# منظومة فى النحو.<ref>الذریعة، ج٢٣، ص۱۴۰.</ref>
#منظومة فى النحو.<ref>الذریعة، ج٢٣، ص۱۴۰.</ref>
# المنظومة النظامية.<ref>الذریعة، ج٢٣، ص١۴۴.</ref>
#المنظومة النظامية.<ref>الذریعة، ج٢٣، ص١۴۴.</ref>
# ميزان الأدب فى لغات العرب.
#ميزان الأدب فى لغات العرب.
# نجوم الهدى فى شرح قطر الندى.<ref>كشف الارتياب در لباب الانساب، ج١، ص١٣٨.</ref>
#نجوم الهدى فى شرح قطر الندى.<ref>كشف الارتياب در لباب الانساب، ج١، ص١٣٨.</ref>


==== رجال ====
====رجال====
سید جعفر اعرجى را يكى از بزرگ‌ترين نسب‌شناسان و دانشمندان علم رجال، تراجم و انساب در سده چهاردهم قمری دانسته‌اند. از او کتاب‌هایی در علم رجال باقی مانده كه برخی از آن‌ها عبارتند از:
سید جعفر اعرجى را يكى از بزرگ‌ترين نسب‌شناسان و دانشمندان علم رجال، تراجم و انساب در سده چهاردهم قمری دانسته‌اند. از او کتاب‌هایی در علم رجال باقی مانده كه برخی از آن‌ها عبارتند از:


# الثقات من أصحاب الاصول والرواة.<ref>الذريعة، ج٢۶، ص٢۶۵.</ref>
#الثقات من أصحاب الاصول والرواة.<ref>الذريعة، ج٢۶، ص٢۶۵.</ref>
# الطود الشامخ فى طبقات المشايخ.<ref>الذریعة، ج١۵، ص١٨١؛ مناهل الضرب، ص٢۵۵.</ref>
#الطود الشامخ فى طبقات المشايخ.<ref>الذریعة، ج١۵، ص١٨١؛ مناهل الضرب، ص٢۵۵.</ref>
# مشايخ الاجازة:<ref name=":3" /> این کتاب، به شكل مشجر (درختى) است.
#مشايخ الاجازة:<ref name=":3" /> این کتاب، به شكل مشجر (درختى) است.


==== كلام ====
====كلام====


# الاعتقادات.<ref name=":3" />
#الاعتقادات.<ref name=":3" />
# معالم اليقين فى شرح اصول الدين.<ref>الذريعة، ج٢١، ص٢٠٢.</ref>
#معالم اليقين فى شرح اصول الدين.<ref>الذريعة، ج٢١، ص٢٠٢.</ref>


==== گوناگون ====
====گوناگون====
از وی کتاب‌هایی بر جای مانده که موضوع آنها مشخص نیست. برخی، احتمال داده‌اند کشکول و جامع متفرقات باشد. آن‌ها عبارتند از:
از وی کتاب‌هایی بر جای مانده که موضوع آنها مشخص نیست. برخی، احتمال داده‌اند کشکول و جامع متفرقات باشد. آن‌ها عبارتند از:


# زاد المسافرین:<ref>الذریعة، ج١٢، ص٨.</ref> شاید در موضوع ادعیه و زیارات باشد.
#زاد المسافرین:<ref>الذریعة، ج١٢، ص٨.</ref> شاید در موضوع ادعیه و زیارات باشد.
# سفینة النجاة.<ref>مقدمه مناهل، ص١٢.</ref>
#سفینة النجاة.<ref>مقدمه مناهل، ص١٢.</ref>
# معارج السالکین:<ref>الذريعة، ج٢١، ص١٨١.</ref> شاید در موضوع دعا و اخلاق باشد.  
#معارج السالکین:<ref>الذريعة، ج٢١، ص١٨١.</ref> شاید در موضوع دعا و اخلاق باشد.
# عقود الیواقیت فی نصوص المواقیت.<ref>نقباء البشر، ج١، ص٣٠٠.</ref> گویا این کتاب درباره مواقیت احرام و تعیین دقیق نقاط آن است
#عقود الیواقیت فی نصوص المواقیت.<ref>نقباء البشر، ج١، ص٣٠٠.</ref> گویا این کتاب درباره مواقیت احرام و تعیین دقیق نقاط آن است
# الجوهرة فی شرح التبصرة:<ref>الإجازة الكبيرة، ص۴۵٨.</ref> شرح «تبصرة المتعلمین» [[علامه حلی]].
#الجوهرة فی شرح التبصرة:<ref>الإجازة الكبيرة، ص۴۵٨.</ref> شرح «تبصرة المتعلمین» [[علامه حلی]].




خط ۱۲۴: خط ۱۲۳:


==در نگاه دیگران==
==در نگاه دیگران==
[[آقابزرگ تهرانى]] او را عالم خبیر، نسابه معروف و نویسنده پرکار معرفی کرده و او را در حفظ، ذکاوت، هوشیاری و حسن سلیقه آیتی از آیات خدا دانسته است.<ref>نقباء البشر، ج١، ص٣٠٠.</ref> [[سيد محسن امين]]، نیز از او به عنوان عالم فاضل نسّابه و مؤلف كثير التأليف، یاد کرده است.<ref>سيد محسن امين، اعيان الشيعه، ج۴، ص١۵۴.</ref> [[محمود مرعشى نجفى]]، او را تاریخ‌نگار و شگفتیِ زمان خود، در علم نسب دانسته است.<ref name=":0" /> محمدهادى امينى نیز او را در انساب، رجال، تاريخ و علوم گوناگون نشانه‌ای از نشانه‌های خدا دانسته است.<ref name=":1">محمدهادى امينى، معجم رجال الفكر والأدب فى النجف، ج١، ص١۶٢.</ref>
[[آقابزرگ تهرانى]] او را عالم خبیر، نسابه معروف و نویسنده پرکار معرفی کرده و او را در حفظ، ذکاوت، هوشیاری و حسن سلیقه آیتی از آیات خدا دانسته است.<ref>نقباء البشر، ج١، ص٣٠٠.</ref> [[سيد محسن امين]]، نیز از او به عنوان عالم، فاضل، نسّابه و مؤلف كثير التأليف، یاد کرده است.<ref>سيد محسن امين، اعيان الشيعه، ج۴، ص١۵۴.</ref> [[محمود مرعشى نجفى]]، او را تاریخ‌نگار و شگفتیِ زمان خود، در علم نسب دانسته است.<ref name=":0" /> محمدهادى امينى نیز او را در انساب، رجال، تاريخ و علوم گوناگون نشانه‌ای از نشانه‌های خدا معرفی کرده است.<ref name=":1">محمدهادى امينى، معجم رجال الفكر والأدب فى النجف، ج١، ص١۶٢.</ref>


==درگذشت==
==درگذشت==
۱۵٬۶۱۴

ویرایش