الگو:مقاله پیشنهادی: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
'''حج در ادبیات فارسی'''، گستره وسیعی دارد؛ بسیاری از شعرهای فارسی، به بزرگداشت [[حج]] و [[حرمین]] اختصاص دارد. همچنین ابیات و قطعه‌های فراوانی در ادبیات منظوم فارسی به مضامینی همچون آرزوی حج، دشواری راه حج و جنبه‌های اخلاقی و [[اسرار حج]] اختصاص یافته است. همچنین واژگان مرتبط به حج و حرمین بارها در شعر فارسی کاربردهای شاعرانه یافته و دستمایه آرایه‌های ادبی بوده است چنانکه شاعران از این واژگان برای توصیف معشوق یا ستایش بزرگان بهره گرفته‌اند.برخی از منظومه‌های فارسی نیز در گزارش و شرح سفر واقعی یا خیالی حج‌گزاری شاعر یا همچون راهنمایی برای حج‌گزاران سروده شده است.  
'''اماکن منسوب به امام علی(ع) در حجاز'''، مکان‌ها و بناهایی در داخل یا خارج شهرهای مکه و مدینه در کشور عربستان است که به نام [[امام علی(ع)]] نامگذاری شده، یا ارتباطی با وقایع زندگی آن حضرت داشته یا محل زندگی و اقامت ایشان بوده است، این اماکن شامل شماری از مساجد، خانه‌ها و چاه‌های آب بوده است. در [[حجاز]]، مساجد و زیارتگاه‌های متعددی وجود داشته که به یادبود حضور و نماز خواندن [[پیامبرخدا(ص)]] و دیگر شخصیت‌های بزرگ صدر اسلام یا در ارتباط با حادثه‌ای در صدر اسلام بنا گردیده است.  


برجسته‌ترین نمونه‌های ادبیات منظوم حج در زبان فارسی را، برخی از قصیده‌های افضل‌الدین خاقانی (م.۵۹۵ق) و منظومه [[تحفةالعراقین|تحفة العراقین]] او که گزارشی است از سفر حج دانسته‌اند. منظومه [[فتوح الحرمین]] محیی الدین لاری (قرن دهم) که یک راهنمای حج منظوم است و نیز سفرنامه منظوم حج یک بانوی اصفهانی در عصر صفوی از دیگر منظومه‌های فارسی در موضوع حج است.  
[[کعبه]] که محل تولد امام علی(ع) است، [[خانه خدیجه]] که آن حضرت در آن زیست و پرورش یافت، [[شعب ابی‌طالب]] که خانه پدری ایشان در آن‌جا قرار داشت، [[مسجد امام علی (تنعیم)|مسجد امام علی]] در تنعیم که در ورودی شهر مکه قرار دارد و نیز مسجدی به نام امام که در نزدیکی دارالخیزران قرار داشته از [[اماکن منسوب به امام علی در مکه]] است. همچنین خانه آن حضرت و چند مسجد به نام ایشان از [[اماکن منسوب به امام علی در مدینه|امکان منسوب به امام علی]] در شهر مدینه به شمار می‌رود. همچنین مساجدی در خارج از مکه و مدینه همچون [[مسجد غدیر خم|مسجد غدیر]] و مسجد امام علی در [[بدر]] و نیز برخی چاه‌های آب همچون [[آبار علی]] و بئر جعرانه و چشمه‌‌هایی در [[ینبع]] به آن حضرت منسوب است.
 
[[اماکن منسوب به امام علی در حجاز|ادامه...]]
در قلمرو نثر فارسی، برجسته‌ترین آثار را، سفرنامه‌ها دانسته‌اند، که کهن‌ترین آن [[سفرنامه ناصرخسرو]] است. سفرنامه‌ها و راهنماهای حجِّ کهن دیگری نیز در زبان فارسی نگاشته شدند، که برخی مانند «[[لطائف الاذکار]]» و «[[حجازیه (کتاب)|رساله حجازیه]]» و نیز کتاب «[[بیان واقع]]» باقی مانده‌اند. در عصر [[قاجار]] [[سفرنامه نویسی]] حج رونق و شتاب زیادی یافت، ده‌ها سفرنامه حج از این دوران به یادگار مانده است.
 
در ادبیات معاصر نیز توجه به حج ادامه داشته و افزون بر سفرنامه‌ نویسی در شکل‌های تازه‌ای نیز، مانند داستان، نمایشنامه و ادبیات کودک و نوجوان عرضه شده است.
[[حج در ادبیات|ادامه...]]