بنی‌فهد: تفاوت میان نسخه‌ها

۲٬۴۶۸ بایت حذف‌شده ،  ‏۱۷ سپتامبر ۲۰۲۰
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۶۰: خط ۶۰:


===نجم‌الدین عمر===
===نجم‌الدین عمر===
{{اصلی|}}
[[نجم‌الدین عمر بن محمد|نجم‌الدین عمر]] (محمد) بن محمد (812-885ق.)، محدث و فقیه شافعی از مشهورترین تاریخ‌نگاران مکه و نامش محمد است.
[[نجم‌الدین عمر بن محمد|نجم‌الدین عمر]] (محمد) بن محمد (812-885ق.)، محدث و فقیه شافعی از مشهورترین تاریخ‌نگاران مکه و نامش محمد است، ولی او را بیشتر عمر خوانده‌اند.


زیر نظر پدرش تقی‌الدین ابوالفضل محمد، مقدمات فقه و حدیث و [[قرآن]] را آموخت. همراه پدر از مذهب حنبلی به [[شافعی]] تغییر مذهب داد و فقه شافعی را فراگرفت.<ref>الضوء اللامع، ج6، ص126؛ البدر الطالع، ص512-513.</ref> از برخی مانند ابوعبدالله فاسی، [[عبدالرحمن زرندی]] و [[ابوبکر مراغی]] حدیث دریافت کرد و اجازه روایت گرفت.<ref>الضوء اللامع، ج6، ص126-127.</ref>
مشهورترین آثار او در تاریخ محلی مکه، عبارتند از: [[اتحاف الوری باخبار امّ القری]]، کهن‌ترین کتاب سال‌شمار تاریخ محلی مکه که رخدادهای مکه را از سال اول ق. تا سال 885ق. در خود دارد. دو اثر دیگر، یکی [[الدر الکمین|الدّر ّالکمین]] بذیل العقد الثمین فی تاریخ البلد الامین ذیلی است بر کتاب [[العقد الثمین]] فاسی و دیگر، [[غایة المرام باخبار ولاة البلد الحرام]] در معرفی والیان مکه به ترتیب تاریخی که از عتاب بن اُسَید نخستین حکمران مکه پس از اسلام آغاز شده است.  
 
به ممالک گوناگون از جمله مصر و شام بارها سفر کرد و از دانشورانی بسیار بهره جست، مانند ابن‌حجر عسقلانی که در سفر [[قاهره]] در خانه همو سکنا گزید.<ref>الضوء اللامع، ج6، ص126.</ref> سخاوی نیز رابطه علمی و دوستی نزدیکی با نجم‌الدین داشته و از او با تعابیری مانند «صاحِبُنا» یاد کرده است.<ref>نک: الضوء اللامع، ج4، ص224، 284؛ ج5، ص174؛ ج6، ص94، 126، 129؛ الاعلان بالتوبیخ، ص71، 196-197.</ref>
 
سال‌شماری تاریخ محلی مکه را نخست بار او آغاز کرد و فرزندانش پی گرفتند.
 
====آثار====
 
نجم‌‌الدین آثاری بسیار در تاریخ محلی مکه، حدیث و شرح حال دانشوران و محدثان نگاشته است.
 
مشهورترین آثار او در تاریخ محلی مکه، عبارتند از:
 
[[اتحاف الوری باخبار امّ القری]]، کهن‌ترین کتاب سال‌شمار تاریخ محلی مکه که رخدادهای مکه را از سال اول ق. تا سال 885ق. در خود دارد. دو اثر دیگر، یکی [[الدر الکمین|الدّر ّالکمین]] بذیل العقد الثمین فی تاریخ البلد الامین ذیلی است بر کتاب [[العقد الثمین]] فاسی و دیگر، [[غایة المرام باخبار ولاة البلد الحرام]] در معرفی والیان مکه به ترتیب تاریخی که از عتاب بن اُسَید نخستین حکمران مکه پس از اسلام آغاز شده است. نجم‌الدین پیش از اتمام نگارش این کتاب، درگذشته و پسرش عبدالعزیز آن را کامل نموده است. این اثر در دانشگاه‌ ام‌القری با تحقیق شلتوت در سه مجلد چاپ شده است.
 
برخی از آثار او ویژه شرح حال رجال مکه و مشایخ وی و دیگران است، همچون: بذل الجهد فی من سُمّی بفهد و ابن فهد، التبیین للطبریین، تذکرة الاناسی باولاد ابی‌عبدالله الفاسی، السرّ الظهیری باولاد احمد النوَیری، غایة الامانی فی تراجم اولاد القسطلانی، المخضرمین، المشارق المنیر فی ذکر بنی‌ظهیره، معجم الشیوخ یا المعجم.


===ابوفارس===
===ابوفارس===