آیه ۲۰۰ سوره بقره: تفاوت میان نسخه‌ها

خط ۶: خط ۶:


== شرح واژگان ==
== شرح واژگان ==
واژه «قضاء» در اصل به چند معنا به كار رفته است؛ از جمله قطع، فصل، حتمى شدن، فارغ شدن، به اتمام رساندن، عمل كردن و ادا نمودن، كه در حقيقت همه معانی آن به «تمام نمودن كار» باز مى‌گردد. طبرسى نيز مى‌نويسد: قضاء در اصل به فصل و احكام است، ليكن در قرآن به چند وجه به كار رفته است، <sup>٢</sup> از جمله فارغ شدن از كار مثل اين آيه شريفه كه مى‌فرمايد: «فَإِذٰا قَضَيْتُمُ الصَّلاٰةَ فَاذْكُرُوا اللّٰهَ (نساء: ١٠٣)». <sup>٣</sup>ب. خلاق: خلاق از ريشه خَلْق به معناى نصيب است. <sup>۴</sup> برخى از ارباب لغت گفته‌اند: خلاق به معناى حظ، نصيب و صلاح است. <sup>۵</sup> بعضى اين قيد نيز بدان افزوده‌اند كه خلاق به معناى حظ وافر از خير مى‌باشد. <sup>۶</sup> نكته‌اى توجه بدان لازم است اين كه اين واژه در قرآن كريم تنها درباره نصيب در قيامت به كار رفته است. <sup>١</sup> و اين كه برخى از لغت شناسان قرآنى، اين واژه را به فضيلت اكتسابى از اخلاق معنا نموده‌اند، <sup>٢</sup> بسا به همين معنا باشد، زيرا كفار در آخرت هيچ فضيلتى ندارند.
واژه «قضاء» در اصل به چندین معنا مانند حتمى شدن، فارغ شدن، به اتمام رساندن و ادا نمودن آمده است، كه در حقيقت همه آنها به «تمام نمودن كار» باز مى‌گردد.<ref>لسان العرب، ذیل واژه قضی.</ref> به باور طبرسی، مفسّر شیعه، این واژه در قرآن به چند وجه به كار رفته است؛<ref>مجمع‌البیان، ج۱، ص۳۶۲.</ref> از جمله به معنای فارغ شدن از كار در آیه {{آیه|فَإِذٰا قَضَيْتُمُ الصَّلاٰةَ فَاذْكُرُوا اللّٰهَ
}}(نساء: ١٠٣) ب. خلاق: خلاق از ريشه خَلْق به معناى نصيب است. <sup>۴</sup> برخى از ارباب لغت گفته‌اند: خلاق به معناى حظ، نصيب و صلاح است. <sup>۵</sup> بعضى اين قيد نيز بدان افزوده‌اند كه خلاق به معناى حظ وافر از خير مى‌باشد. <sup>۶</sup> نكته‌اى توجه بدان لازم است اين كه اين واژه در قرآن كريم تنها درباره نصيب در قيامت به كار رفته است. <sup>١</sup> و اين كه برخى از لغت شناسان قرآنى، اين واژه را به فضيلت اكتسابى از اخلاق معنا نموده‌اند، <sup>٢</sup> بسا به همين معنا باشد، زيرا كفار در آخرت هيچ فضيلتى ندارند.


== چشم‌انداز ==
== چشم‌انداز ==
۱۵٬۶۱۴

ویرایش