پرش به محتوا

قربانی در خارج از منا: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۲: خط ۲:
'''قربانی در خارج از منا'''، عمل [[ذبح قربانی]] است، وقتی خارج از سرزمین [[منا]] انجام شود.  
'''قربانی در خارج از منا'''، عمل [[ذبح قربانی]] است، وقتی خارج از سرزمین [[منا]] انجام شود.  


عمل قربانی کردن یکی از پربرکت‌ترین اعمال [[حج]] است. این مراسم برای هر یک از زائرین یکی از کارهای [[واجبات ایام تشریق|واجب]] بوده و پس از [[رمی جمره]] ور در روز [[عید قربان]] انجام می شود. قربانی از لفظ قرب و نزدیکی است؛ یعنی تقرب به ماورای طبیعت، لذا جنبه تقدس دارد. از گذشته مرسوم بوده است که عمل قربانی در منا انجام شود اما با زیاد شدن حجاج [[بیت‌الله|بیت‌الحرام]] گزینه‌ی قربانی کردن در خارج از منا مطرح شده است که برخی از فقها آن را مجاز دانسته‌ و برخی با آن مخالفت ورزیده‌اند.
عمل قربانی کردن یکی از پربرکت‌ترین اعمال [[حج]] است. این مراسم برای هر یک از زائرین یکی از کارهای [[واجبات ایام تشریق|واجب]] بوده و پس از [[رمی جمره]] ور در روز [[عید قربان]] انجام می شود. از گذشته مرسوم بوده است که عمل قربانی در منا انجام شود اما با زیاد شدن حجاج [[بیت‌الله|بیت‌الحرام]] گزینه‌ی قربانی کردن در خارج از منا مطرح شده است که برخی از فقها آن را مجاز دانسته‌ و برخی با آن مخالفت ورزیده‌اند.
==مقدمه==
==مقدمه==
امروزه در بستر راحتی مسافرت، میلیون‌ها نفر در ایام حج به [[مکه]] مکرمه عزیمت می‌کنند که این همه جمعیت، طبیعتاً فضای بیشتری را می‌طلبد و باعث ایجاد مشکلات متعدد می‌شود. در این راستا، حکومت [[عربستان]] برای استفاده بهینه از گوشت قربانی، قربانگاه‌ها را به [[قربانگاه معیصم|معیصم]] منتقل کرده و برای پوست کندن قربانی، تکه‌تکه کردن گوشت آن، دسته‌بندی، منجمدسازی و... دستگاه‌های مجهزی نصب کرده است.
امروزه به سبب راحتی حمل و نقل، میلیون‌ها نفر در ایام حج به [[مکه]] مکرمه عزیمت می‌کنند که این همه جمعیت، طبیعتاً فضای بیشتری را می‌طلبد و باعث ایجاد مشکلات متعدد می‌شود. در این راستا، حکومت [[عربستان]] برای استفاده بهینه از گوشت قربانی، قربانگاه‌ها را به [[قربانگاه معیصم|معیصم]] منتقل کرده و برای پوست کندن قربانی، تکه‌تکه کردن گوشت آن، دسته‌بندی، منجمدسازی و... دستگاه‌هایی نصب کرده است. با توجه به حساسیت‌های موجود بین فقهای اسلام بر رعایت احکام [[حج]]، و مشکلات ایجاد شده در این زمان، برخی از فقهای معاصر قائل به صحیح بودن قربانی در خارج از سرزمین منا، بلکه در هر کشور دیگر هستند؛ چون قائل اند که قربانی‌ها در سرزمین منا مورد تلف و [[اسراف]] قرار می‌گیرند و [[خداوند متعال]] راضی به این کار نیست. برخی دیگر نیز مخالف قربانی در خارج از منا هستند. اما اکثر فقها در صورت اضطرار، ذبح در مسلخ‌های جدید را کافی می‌دانند و زمان قربانی را تا روز سیزدهم ([[ایام تشریق]]) جایز اعلام کرده‌اند.
 
با توجه به حساسیت‌های موجود بین فقهای اسلام بر رعایت احکام و مسائل شرعی مهمی چون [[حج]]، سؤالی‌که پیش می‌آید این است که آیا قربانی کردن در خارج از سرزمین منا، با توجه به زمان و مکان، جایز است یا نه؟
1. برخی از فقهای معاصر، با ارائه استدلال‌های مختلف، قائل به اجزای قربانی در خارج از سرزمین منا، بلکه حتی در [[ایران]] و هر کشور دیگرِ حجاج هستند؛ چون قائل اند که قربانی‌ها در سرزمین منا مورد تلف و [[اسراف]] قرار می‌گیرند و [[خداوند متعال]] به هیچ وجه راضی به این کار نیست.
 
2. در مورد ذبح شبانه نیز بعضی از فقها آن را [[مجزی]] و بعضی غیر مجزی دانسته‌اند. در صورت اضطرار، ذبح در مسلخ‌های جدید را اکثر فقها مجزی می‌دانند و زمان قربانی را تا روز سیزدهم ([[ایام تشریق]]) جایز اعلام کرده، ولی بعضی‌ها رعایت ترتیب را لازم و بعضی غیر لازم می‌دانند. اما به هرحال، انجام اعمال مکه را پس از خروج از احرام جایز می‌شمارند.
==آیه قربانی در حج==
==آیه قربانی در حج==
یکی از اعمال واجب در سرزمین منا، برای کسانی‌که [[حج تمتع]] به جا می‌آورند، این است که پس از رمی جمرات، قربانی کنند؛ یعنی حاجی باید یک شتر، گاو یا گوسفند سالم و فربه را به قصد تقرّب به خدا و جلب رضایت او قربانی کند.
یکی از اعمال واجب در سرزمین منا، برای کسانی‌که [[حج تمتع]] به جا می‌آورند، این است که پس از رمی جمرات، قربانی کنند؛ یعنی حاجی باید یک شتر، گاو یا گوسفند سالم و فربه را به قصد تقرّب به خدا و جلب رضایت او قربانی کند.