مولد النبی(ص): تفاوت میان نسخه‌ها

۲۹۸ بایت اضافه‌شده ،  ‏۱۸ اکتبر ۲۰۲۱
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۲۰: خط ۲۰:
}}
}}


'''مولِدُ النبی(ص)''' خانه‌ عبدالله بن عبدالمطلب است که [[رسول خدا(ص)]] در آن متولد شد؛ این مکان در [[کشور عربستان]]، در [[شهر مکه]] در محل [[شعب ابی‌طالب]] در محله [[سوق اللیل]] قرار داشت. در قرن دوم هجری، [[خیزران]]، مادر‌ [[هارون الرشید]]، آن محل را خرید و به مسجد تبدیل کرد. بنابر گزارش‌ها درباره این بنا از قرن ششم به بعد، مکان تولد پیامبر در داخل مسجد ساخته شده بود. مسجد مولد النبی از مکان‌های متبرک مکه دانسته می‌شد و هر ساله در شب میلاد پیامبر(ص) مردم و بزرگان مکه در آنجا حضور می‌یافتند. گزارش‌ها از قرن دهم از وجود آیین رسمی خاصی که با حضور نماینده دولت عثمانی در مکه انجام می‌شد،‌ خبر داده اند. 
'''مولِدُ النبی(ص)''' خانه‌ عبدالله بن عبدالمطلب است که [[رسول خدا(ص)]] در آن متولد شد؛ این مکان در [[کشور عربستان]]، در [[مکه|شهر مکه]] در محل [[شعب ابی‌طالب]] در محله [[سوق اللیل]] قرار داشت. در قرن دوم هجری، [[خیزران]]، مادر‌ [[هارون الرشید]]، آن محل را خرید و به مسجد تبدیل کرد.  


با توجه به اهمیت و شهرت مولد النبی، بنای آن بارها به امر سلاطین و امرا بازسازی شده است. در دولت آل سعود این بنا هم مانند بسیاری از امکان متبرک مکه تخریب شد. در سال ۱۳۷۰ با هدف زنده نگه داشتن این مکان، کتابخانه‌ای در آن ساخته شد که همچنان باقی است و «مکتبة المکة المکرمة» نام دارد.  
گزارش‌ها از قرن ششم به بعد نشان می‌دهد که یادمانی از سنگ مرمر زینت شده به نشانه جایگاه تولد پیامبر در گوشه‌ای از مسجد ساخته شده بود. در بازسازی‌ سال ۱۰۰۹ قمری، گنبد و مناره بزرگی برای این مسجد ساخته شد. 
 
مسجد مولد النبی از مکان‌های متبرک مکه دانسته می‌شد و هر ساله در شب میلاد پیامبر(ص) مردم و بزرگان مکه در آنجا حضور می‌یافتند. گزارش‌ها از قرن دهم از وجود آیین رسمی ویژه‌ای که با حضور نماینده دولت عثمانی در مکه (ناظر مسجدالحرام) انجام می‌شد،‌ خبر داده اند. 
 
با توجه به اهمیت و شهرت مولد النبی، بنای آن بارها به امر سلاطین و امرا بازسازی شده است اما در دولت [[آل سعود]] این بنا هم مانند بسیاری از امکان متبرک مکه تخریب شد‌(سال 1343ق.). در سال ۱۳۷۰ق. با هدف زنده نگه داشتن خاطره این مکان، کتابخانه‌ای در آن ساخته شد که همچنان باقی است و «مکتبة المکة المکرمة» نام دارد.  


==تاریخچه==
==تاریخچه==
خانه‌ای را که رسول خدا(ص) در آن متولد شد و در محل شعب ابی‌طالب یا به عبارت دقیق‌تر سوق اللیل قرار داشت، «مولد النبی(ص)» یا محل ولادت پیامبر دانسته‌اند. در برخی منابع تاریخی، از اماکن دیگری نیز به عنوان مکان احتمالی تولد پیامبر یاد شده است که مورد تایید تاریخ‌نگاران مکه قرار نگرفته است.<ref>نویسنده شفاء الغرام این احتمالات را طرح و تضعیف کرده است. ج۱، ص ۲۷۰</ref>
خانه‌ای را که رسول خدا(ص) در آن متولد شد و در محل [[شعب ابی‌طالب]] یا به عبارت دقیق‌تر سوق اللیل قرار داشت، «مولد النبی(ص)» یا محل ولادت پیامبر دانسته‌اند. در برخی منابع تاریخی، از اماکن دیگری نیز به عنوان مکان احتمالی تولد پیامبر یاد شده است که مورد تایید تاریخ‌نگاران مکه قرار نگرفته است.<ref>نویسنده شفاء الغرام این احتمالات را طرح و تضعیف کرده است. ج۱، ص ۲۷۰</ref>


==== تا قرن سوم ====
==== تا قرن سوم ====