پرش به محتوا

پژوهشکده حج و زیارت: تفاوت میان نسخه‌ها

۲٬۵۷۸ بایت حذف‌شده ،  ‏۱۹ ژانویهٔ ۲۰۲۲
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
حج، يکي از ارکان دين مبين اسلام است که داراي ابعاد گسترده عبادي، سياسي، اجتماعي و اقتصادي مي‌باشد. در پس مناسک حج، رازها و رمزهايي نهفته است که اگر به دقت نگريسته شود، مي‌تواند بسياري از مشکلات فراروي امت اسلامي را مرتفع کرده و زمينه‌هاي رشد و تعالي آن را فراهم سازد. حضور ميليوني مسلمانان از سراسر عالم اسلامي در کنگره عظيم حج، فرصتي را رقم مي‌زند که عليرغم تفاوت‌هاي موجود مذهبي و نژادي در ميان مسلمانان، در پرتو توحيد اختلافات رنگ باخته و زمينه‌هاي همگرايي تقويت شود.
پژوهشکده حج و زیارت یکی از زیر مجموعه‌های حوزه نمایندگی ولی فقیه در امور حج و زیارت است. این پژوهشکده چنان که ازنام آن پیدا است، به پژوهش در زمینه فریضه حج و زیارت می پردازد. حج و مراسم حج گزاری ابعاد و جایگاه خاصی در کشورهای مسلمان نشین دارد. ابعاد سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی  که با توجه به وسعت تاثیرگزاری در امور مسلمین مستلزم بررسی و شناخت و پژوهش در این زمینه است. مفهوم زیارت  در تشیع ابعاد گسترده ای دارد شامل زیارت مزار پیامبر (ص)، امامان معصوم(ع) و نیز منسوبین به این خاندان . پژوهشکده حج و زیارت در گروهای آموزشی تاریخ و سیره، اخلاق و اسرار حج، مطالعات اجتماعی حج، کلام و معارف حج، فقه و حقوق حج ، از زوایای مختلف این وقایع مذهبی را مورد پژوهش قرار می دهد.  
در اين ميان، تنوع، جامعيت، پويايي و گستره وسيع آموزه‌ها و مفاهيم حج، نياز به توجهي ويژه و اهتمامي جدي دارد. از اين رو، ضروري است که انديشمندان و محققين اسلام‌شناس و متبحّر در تخصص‌ها و دانش‌هاي روزآمد گردهم آمده و با تشريک‌مساعي، گام‌هاي بلندي در کشف هرچه بيشتر و اعتلاي روزافزون اين وديعه الهي بردارند.
از سوي ديگر، مفهوم زيارت با وسعت معنايي و افق بلندي که در انديشه شيعي دارد، مي‌تواند کارکردهاي ممتاز و برجسته‌اي در عمق بخشي فرهنگ اسلام و اهل بيت : ايجاد کند. فهم درست زيارت و شناخت صحيح ظرفيت‌ها و کارکردهاي آن، در کنار نقش کانوني اماکن زيارتي در الصاق و گردهم‌آيي و هم‌گرايي مؤمنان از ديگر داشته‌هايي است که قدرداني شايسته و بايسته آن در گرو کسب شناختي عالمانه از آن است.
در اين راستا پژوهشکده حج و زيارت مي‌کوشد تا با بهره‌مندي از ديدگاه‌ها و نظريات فرهيختگان حوزه و دانشگاه ابعاد مختلف حوزه حج و زيارت را واکاوي کرده، موجب اعتلاي فرهنگ حج و زيارت شود.
سطور پيش‌رو به اين اميد فراهم آمده است که بازتاب‌دهنده تلاش‌هاي صورت گرفته در نظام مقدس جمهوري اسلامي به‌ويژه نمايندگي ولي فقيه در امور حج و زيارت به منظور نگاه عالمانه و کارشناسانه به اين مهم از رهگذر تأسيس پژوهشکده حج و زيارت باشند.


پيشينه
پيشينه


هرچند «پژوهشکده حج و زيارت» نهادي تازه‌بنيان است، اما ريشه در مجموعه‌اي با نام «مرکز تحقيقات حج» دارد که در سال ۱۳۷۰ به عنوان يکي از نهادهاي تابعه حوزه نمايندگي ولي فقيه در امور حج و زيارت تأسيس گرديد. اين مرکز در مدت فعاليت خود علاوه بر ارائه کارشناسي‌هاي لازم، به ثمر رساندن پروژه‌هاي تحقيقات و انجام خدمات پژوهشي ارزشمند، در حوزه توليد آثار علمي توانست در ابعاد مختلف حج و زيارت بيش از هشتصد اثر به جامعه علمي کشور تقديم نمايد. مرکز تحقيقات حج پس از سال‌ها تلاش علمي، توانست با کسب مجوز «شوراي گسترش آموزش عالي» در ۲۱ اسفند ۱۳۸۹ به «پژوهشکده حج و زيارت» ارتقا يابد. اين تحول، فرصتي به دست داد تا با ورود جدي‌تر به فضاي علمي و پژوهشي کشور و تطابق هرچه بيشتر با استانداردها و ضوابط مصوب وزارت علوم، تحقيقات و فناوري، زمينه براي نگاه علمي و تخصصي به دو مقوله مهم حج و زيارت، بيش از پيش فراهم آيد.
«پژوهشکده حج و زيارت» پیش از این با نام «مرکز تحقيقات حج» فعالیت داشت. این مرکز  در سال ۱۳۷۰ به عنوان يکي از نهادهاي تابعه حوزه نمايندگي ولي فقيه در امور حج و زيارت تأسيس گرديد. مرکز تحقیقات حج در مدت فعاليت خود بيش از هشتصد اثر  در ابعاد مختلف حج و زيارت را عرضه کرد. این مرکز در ۲۱ اسفند ۱۳۸۹ با کسب مجوز «شوراي گسترش آموزش عالي» به «پژوهشکده حج و زيارت» ارتقا يافت.
در تبيين فعاليت‌هاي پژوهشکده، به گذشته درخشان اين مجموعه نيز نيم نگاهي شده است.


اهداف
اهداف