پرش به محتوا

بازسازی مسجدالنبی (دوره عباسی): تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۹: خط ۹:
==دوره مهدی==
==دوره مهدی==
{{بیشتر|بازسازی مسجدالنبی (مهدی عباسی)}}
{{بیشتر|بازسازی مسجدالنبی (مهدی عباسی)}}
در این دوره مساحت مسجدالنبی، بنا بر اقوال مختلف بین 53 تا 100 ذراع افزایش یافت. برای بازسازی در این زمان که تنها از سمت شمال مسجد صورت می‌گرفت، خانه‌های اطراف خریداری و به مسجد افزوده شد. از نکات قابل توجه در این بازسازی تخریب مقصوره اموی و جایگزین شدن مقصوره چوبی و نیز گشودن 24 در جدید برای مسجد بود.
در این دوره مساحت مسجدالنبی، بنا بر اقوال مختلف بین 53<ref>تعمیر و توسعه مسجد شریف نبوی در طول تاریخ، ص 125</ref> تا 100 <ref>مدینه منوره، ص 95</ref>ذراع افزایش یافت. برای بازسازی در این زمان که تنها از سمت شمال مسجد صورت می‌گرفت،<ref>مدینه منوره، ص95</ref> خانه‌های اطراف خریداری و به مسجد افزوده شد.<ref>تعمیر و توسعه مسجد شریف نبوی در طول تاریخ، ص 125</ref> از نکات قابل توجه در این بازسازی تخریب مقصوره اموی و جایگزین شدن مقصوره چوبی و نیز گشودن 24 در جدید برای مسجد بود.<ref>مدینه منوره، ص 96</ref>


تزیینات ساخت مسجد در این دوره رخام، مرمر و کاشی‌های معرق‌کاری شده بود. معماری بنا بر عهده عبدالله بن عاصم بن عمربن عبدالعزیز و عبدالملک بن شبیب غسانی از اهالی شام بود که پس از وفات ابن عاصم عبدالله بن موسی حمصی به جای وی به کار پرداخت.
تزیینات ساخت مسجد در این دوره رخام، مرمر و کاشی‌های معرق‌کاری شده بود.<ref>تعمیر و توسعه مسجد شریف نبوی در طول تاریخ، ص 128</ref> معماری بنا بر عهده عبدالله بن عاصم بن عمربن عبدالعزیز و عبدالملک بن شبیب غسانی از اهالی شام بود که پس از وفات ابن عاصم عبدالله بن موسی حمصی به جای وی به کار پرداخت.<ref>مدینه منوره، ص 97</ref>


==دوره مأمون==
==دوره مأمون==
خط ۳۶: خط ۳۶:


==دوره مستعصم==
==دوره مستعصم==
در این دوره تعمیر و اصلاح مسجد ادامه داشت تا اینکه مسجد دچار حریق شد. این اتفاق در اول رمضان سال 654ه/1256م رخ داد. بر اثر این آتش‌سوزی سقف، منبر، درها، خزائن و پنجره‌ها، مقصوره‌ها، پوشش حجره و کتاب‌ها سوختند. فقط گنبدی که در وسط صحن برای نگهداری ذخائر ساخته‌شده بود باقی‌ماند.
در این دوره مسجد دچار حریق شد. این اتفاق در اول رمضان سال 654ه/1256م رخ داد.<ref>تعمیر و توسعه مسجد شریف نبوی در طول تاریخ، ص 131</ref> بر اثر این آتش‌سوزی سقف، منبر، درها، خزائن و پنجره‌ها، مقصوره‌ها، پوشش حجره و کتاب‌ها سوختند. فقط گنبدی که در وسط صحن برای نگهداری ذخائر ساخته‌شده بود باقی‌ماند.


ستونها نیز برجای ماند اما در اثر شدت آتش سرب داخل آنها ذوب شد. سقفی که بالای حجره قرارداشت بر بام خانه پیامبر افتاد و همه آن‌ها به درون حجره نبوی ریخته شدند.
ستون‌ها نیز برجای ماند اما در اثر شدت آتش سرب داخل آنها ذوب شد. سقفی که بالای حجره قرارداشت بر بام خانه پیامبر افتاد و همه آن‌ها به درون حجره نبوی ریخته شدند.


در سال 655ه/1257 م تعمیر مسجد آغاز شد. د راین  بازسازی مسجد از آثار حریق پاکسازی شد. سقف حجره نبوی و اطرا ف آن تا دیوار شرقی، تا باب جبرئیل و از جنوب تا دیوار قبله و از غرب تا منبر ساخته شد.
در سال 655ه/1257 م تعمیر مسجد آغاز شد. در این بازسازی، مسجد از آثار حریق پاکسازی شد. سقف حجره نبوی و اطرا ف آن تا دیوار شرقی، تا باب جبرئیل و از جنوب تا دیوار قبله و از غرب تا منبر ساخته شد.


در سال 656ه/1258م با استیلاء مغول بر بغداد و پایان یافتن خلافت عباسیان در بغداد، کار بازسازی مسجد متوقف شد.
در سال 656ه/1258م با استیلاء مغول بر بغداد و پایان یافتن خلافت عباسیان در بغداد، کار بازسازی مسجد متوقف شد.<ref>تعمیر و توسعه مسجد شریف نبوی در طول تاریخ، ص131</ref>


==پانویس==
==پانویس==
{{پانویس}}
{{پانویس}}