در حال ویرایش باب ام هانی

هشدار: شما وارد نشده‌اید. نشانی آی‌پی شما برای عموم قابل مشاهده خواهد بود اگر هر تغییری ایجاد کنید. اگر وارد شوید یا یک حساب کاربری بسازید، ویرایش‌هایتان به نام کاربری‌تان نسبت داده خواهد شد، همراه با مزایای دیگر.

این ویرایش را می‌توان خنثی کرد. لطفاً تفاوت زیر را بررسی کنید تا تأیید کنید که این چیزی است که می‌خواهید انجام دهید، سپس تغییرات زیر را ذخیره کنید تا خنثی‌سازی ویرایش را به پایان ببرید.

نسخهٔ فعلی متن شما
خط ۱: خط ۱:
'''باب اُمّ‌ هانی''' از درهای پیشین ضلع جنوبی [[مسجد الحرام]] بوده است. این در به خاطر مجاورت با [[خانه ام هانی|خانه‌ ام‌ هانی]] دختر [[ابوطالب]]، به این نام خوانده می‌شد. برای این در نام‌های مختلفی ذکر شده است ازجمله: اجیاد کبیر، باب ابوجهل، باب الملاعبه، باب الشریف، باب الحمیدیه، باب الفرج و باب المعامل.  
'''باب اُمّ‌هانی''': از درهای پیشین ضلع جنوبی [[مسجدالحرام]] بوده است. این در به خاطر مجاورت با خانه‌ [[ام‌هانی]] دختر [[ابوطالب]]، به این نام خوانده می‌شد. برای این در نام‌های مختلفی ذکر شده است ازجمله: اجیاد کبیر، باب ابوجهل، باب الملاعبه، باب الشریف، باب الحمیدیه، باب الفرج و باب المعامل. این باب در گسترش دوم دوران [[مهدی عباسی]] و در پی ویران شدن خانه‌ ام‌هانی به سال ۱۶۷ق. با دو ورودی ساخته شد. این باب در گسترش اول دوران سعودی (۱۳۶۹-۱۳۷۵ق.) برداشته شد.
[[پرونده:باب ام‌هانی.jpg|بندانگشتی|نمایی از باب اَجیاد یا باب ام‌هانی در سال 1366ق]]


این باب در گسترش دوم دوران [[مهدی عباسی]] و در پی ویران شدن خانه‌ ام‌هانی به سال ۱۶۷ق با دو ورودی ساخته شد. این باب در گسترش اول دوران سعودی (۱۳۶۹-۱۳۷۵ق) برداشته شد.
==پیشینه تاریخی==


==پیشینه تاریخی==
باب‌ ام‌هانی در قسمت پایانی سمت غربی دیوار جنوبی قرار داشت. این در به علت مجاورت با خانه‌ [[ام‌هانی]] دختر [[ابوطالب]]، به این نام خوانده می‌شد.<ref>اخبار مکه، فاکهی، ج2، ص194؛ منائح الکرم، ج3، ص481، «پاورقی؛ موسوعة مرآة الحرمین، ج2، ص751.</ref>این باب در دوره‌های گوناگون با نام‌های متفاوت شناخته شده است: اجیاد کبیر به علت نزدیکی آن به کوچه‌ای که به منطقه اجیاد کبیر راه داشت؛<ref>تاریخ عمارة و اسماء ابواب المسجد الحرام، ص112.</ref> باب ابوجهل به سبب نزدیکی به خانه وی؛<ref>تاریخ مکة المشرفه، ج1، ص158؛ تحصیل المرام، ج1، ص383؛ تاریخ عمارة و اسماء ابواب المسجد الحرام، ص112.</ref> باب المُلاعَبه در سده نهم ق. به علت نزدیکی به خانه فرمانده نیروهای شریف مکه که ملاعبه نام داشت،<ref>شفاء الغرام، ج1، ص315.</ref> باب الشریف از سده 11ق. به سبب بیرون آمدن شرفای [[مکه]] از این در،<ref>تحصیل المرام، ج1، ص383.</ref> باب الحَمیدیه در سده 14ق. به علت روبه‌رو بودن با ‌دارالحکومه عثمانی که به دستور عبدالحمید دوم عثمانی (حک: 1293-1327ق.) ساخته شد.<ref>مرآة الحرمین، ج1، ص232-233.</ref>نیز نام‌هایی چون باب الفَرَج<ref>شفاء الغرام، ج1، ص315.</ref>و باب المُعامل<ref>سفرنامه ناصر خسرو، ص128.</ref>بدون اشاره به وجه تسمیه، برای این در یاد شده است.
باب‌ ام‌هانی در قسمت پایانی سمت غربی دیوار جنوبی قرار داشت. این در به علت مجاورت با خانه‌ [[ام‌هانی]] دختر [[ابوطالب]]، به این نام خوانده می‌شد.<ref>اخبار مکه، فاکهی، ج2، ص194؛ منائح الکرم، ج3، ص481، «پاورقی؛ موسوعة مرآة الحرمین، ج2، ص751.</ref>این باب در دوره‌های گوناگون با نام‌های متفاوت شناخته شده است: اجیاد کبیر به علت نزدیکی آن به کوچه‌ای که به منطقه اجیاد کبیر راه داشت؛<ref>تاریخ عمارة و اسماء ابواب المسجد الحرام، ص112.</ref> باب ابوجهل به سبب نزدیکی به خانه وی؛<ref>تاریخ مکة المشرفه، ج1، ص158؛ تحصیل المرام، ج1، ص383؛ تاریخ عمارة و اسماء ابواب المسجد الحرام، ص112.</ref> باب المُلاعَبه در سده نهم ق. به علت نزدیکی به خانه فرمانده نیروهای شریف مکه که ملاعبه نام داشت،<ref>شفاء الغرام، ج1، ص315.</ref> باب الشریف از سده 11ق. به سبب بیرون آمدن شرفای [[مکه]] از این در،<ref>تحصیل المرام، ج1، ص383.</ref> باب الحَمیدیه در سده 14ق. به علت روبه‌رو بودن با ‌دارالحکومه عثمانی که به دستور عبدالحمید دوم عثمانی (حک: 1293-1327ق) ساخته شد.<ref>مرآة الحرمین، ج1، ص232-233.</ref>نیز نام‌هایی چون باب الفَرَج<ref>شفاء الغرام، ج1، ص315.</ref>و باب المُعامل<ref>سفرنامه ناصر خسرو، ص128.</ref>بدون اشاره به وجه تسمیه، برای این در یاد شده است.


==بازسازی در دوران مهدی عباسی==
==بازسازی در دوران مهدی عباسی==


این باب در گسترش دوم دوران [[مهدی عباسی]] (حک: 159-169ق) و در پی ویران شدن خانه‌ ام‌هانی به سال 167ق.<ref>اخبار مکه، ازرقی، ج2، ص223.</ref>با دو ورودی ساخته شد.<ref>تاریخ عمارة الحرم المکی، ص202.</ref>ارتفاع باب کمی بیش از 13 ذراع (حدود 5/6 متر) و پهنای آن کمی بیش از 14 ذراع (حدود هفت متر) بود.<ref>اخبار مکه، فاکهی، ج2، ص194.</ref>بنای باب عبارت بود از: دو ورودی به هم پیوسته و ستونی مرمرین در میان آن‌ها که بر پایه‌ای از چوب ساج و مزین به آب طلا قرار گرفته بود.<ref>اخبار مکه، ازرقی، ج2، ص86.</ref>‌گزارش‌های منابع سده پنجم تا دهم ق.<ref>سفرنامه ناصر خسرو، ص128؛ رحلة ابن جبیر، ص82-83؛ شفاء الغرام؛ ج1، ص315.</ref>از استمرار وضعیت باب حکایت دارد. در گسترش مسجد به سال 984ق. در دوران سلطان مراد سوم (حک: 982-1003ق.) این در نیز بازسازی شد و پهنای در به شش متر تغییر یافت. پهنای هر ورودی در این گسترش دو متر بود.<ref>تاریخ عمارة المسجد الحرام، ص125؛ تاریخ عمارة و اسماء ابواب المسجد الحرام، ص113.</ref>بر بالای در، هماهنگ با درهای دیگر دیوار جنوبی، طاق‌هایی نیم‌دایره قرار داده شد. [[بسمله]] و آیات 1-3 [[سوره فتح]]: {{قلم رنگ|سبز|اِنَّا فَتَحْنَا لَکَ فَتْحاً مُبِیناً* لِیَغْفِرَ لَکَ اللهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِکَ وَ مَا تَاَخَّرَ وَ یُتِمَّ نِعْمَتَهُ عَلَیْکَ وَ یَهْدِیَکَ صِرَاطاً مُسْتَقِیماً* وَ یَنْصُـرَکَ اللهُ نَصـْراً عَزِیزاً}} با خط ثلث بر بالای این طاق‌ها نقش بسته بود.<ref>مرآة الحرمین، ج1، ص232؛ تاریخ عمارة المسجد الحرام، ص125.</ref>
این باب در گسترش دوم دوران [[مهدی عباسی]] (حک: 159-169ق.) و در پی ویران شدن خانه‌ ام‌هانی به سال 167ق.<ref>اخبار مکه، ازرقی، ج2، ص223.</ref>با دو ورودی ساخته شد.<ref>تاریخ عمارة الحرم المکی، ص202.</ref>ارتفاع باب کمی بیش از 13 ذراع (حدود 5/6 متر) و پهنای آن کمی بیش از 14 ذراع (حدود هفت متر) بود.<ref>اخبار مکه، فاکهی، ج2، ص194.</ref>بنای باب عبارت بود از: دو ورودی به هم پیوسته و ستونی مرمرین در میان آن‌ها که بر پایه‌ای از چوب ساج و مزین به آب طلا قرار گرفته بود.<ref>اخبار مکه، ازرقی، ج2، ص86.</ref>‌گزارش‌های منابع سده پنجم تا دهم ق.<ref>سفرنامه ناصر خسرو، ص128؛ رحلة ابن جبیر، ص82-83؛ شفاء الغرام؛ ج1، ص315.</ref>از استمرار وضعیت باب حکایت دارد. در گسترش مسجد به سال 984ق. در دوران سلطان مراد سوم (حک: 982-1003ق.) این در نیز بازسازی شد و پهنای در به شش متر تغییر یافت. پهنای هر ورودی در این گسترش دو متر بود.<ref>تاریخ عمارة المسجد الحرام، ص125؛ تاریخ عمارة و اسماء ابواب المسجد الحرام، ص113.</ref>بر بالای در، هماهنگ با درهای دیگر دیوار جنوبی، طاق‌هایی نیم‌دایره قرار داده شد. [[بسمله]] و آیات 1-3 [[سوره فتح]]: {{قلم رنگ|سبز|اِنَّا فَتَحْنَا لَکَ فَتْحاً مُبِیناً* لِیَغْفِرَ لَکَ اللهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِکَ وَ مَا تَاَخَّرَ وَ یُتِمَّ نِعْمَتَهُ عَلَیْکَ وَ یَهْدِیَکَ صِرَاطاً مُسْتَقِیماً* وَ یَنْصُـرَکَ اللهُ نَصـْراً عَزِیزاً}} با خط ثلث بر بالای این طاق‌ها نقش بسته بود.<ref>مرآة الحرمین، ج1، ص232؛ تاریخ عمارة المسجد الحرام، ص125.</ref>


در بخش پیشین این در، ایوانی با دو طاق وجود داشت<ref>تاریخ عمارة و اسماء ابواب المسجد الحرام، ص113.</ref>که بالای آن‌ها 13 کنگره قرار گرفته بود.<ref>تاریخ عمارة المسجد الحرام، ص125؛ تحصیل المرام، ج1، ص383.</ref>ارتفاع این در از کف رواق جنوبی [[مسجدالحرام]] 12 پله<ref>مرآة الحرمین، ج1، ص232-233.</ref>یا 10 پله<ref>تاریخ عمارة المسجد الحرام، ص125.</ref>بود و بر دو ورودی آن، چهار لنگه در چوبی محکم قرار داده بودند.<ref>تاریخ عمارة المسجد الحرام، ص125.</ref>
در بخش پیشین این در، ایوانی با دو طاق وجود داشت<ref>تاریخ عمارة و اسماء ابواب المسجد الحرام، ص113.</ref>که بالای آن‌ها 13 کنگره قرار گرفته بود.<ref>تاریخ عمارة المسجد الحرام، ص125؛ تحصیل المرام، ج1، ص383.</ref>ارتفاع این در از کف رواق جنوبی [[مسجدالحرام]] 12 پله<ref>مرآة الحرمین، ج1، ص232-233.</ref>یا 10 پله<ref>تاریخ عمارة المسجد الحرام، ص125.</ref>بود و بر دو ورودی آن، چهار لنگه در چوبی محکم قرار داده بودند.<ref>تاریخ عمارة المسجد الحرام، ص125.</ref>
خط ۱۶: خط ۱۴:


به سال 1003ق. شریف ابونمی ثانی مصلایی برای شرفای مکه نزدیک این باب در مسجدالحرام ساخت. از این‌رو، شرفا از باب‌ ام‌هانی رفت و آمد می‌کردند.<ref>منائح الکرم، ج3، ص500-501.</ref>این باب در گسترش اول دوران سعودی (1369-1375ق.) برداشته شد.<ref>تاریخ عمارة و اسماء ابواب المسجد الحرام، ص114.</ref>
به سال 1003ق. شریف ابونمی ثانی مصلایی برای شرفای مکه نزدیک این باب در مسجدالحرام ساخت. از این‌رو، شرفا از باب‌ ام‌هانی رفت و آمد می‌کردند.<ref>منائح الکرم، ج3، ص500-501.</ref>این باب در گسترش اول دوران سعودی (1369-1375ق.) برداشته شد.<ref>تاریخ عمارة و اسماء ابواب المسجد الحرام، ص114.</ref>
==جستارهای وابسته==
*[[ام هانی]]
*[[خانه ام هانی]]


==پانویس==
==پانویس==
{{پانویس}}
{{پانویس}}
==منابع ==
==منابع ==
{{منابع}}
{{منابع}}
خط ۶۱: خط ۵۴:
{{درب‌های مسجدالحرام}}
{{درب‌های مسجدالحرام}}


[[رده:مقاله‌های در دست ویرایش]]
[[رده:درب‌های مسجدالحرام]]
[[رده:درب‌های مسجدالحرام]]
[[رده:مسجدالحرام]]
لطفاً توجه داشته‌باشید که همهٔ مشارکت‌ها در ویکی حج منتشرشده تحت Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike در نظر گرفته‌می‌شوند (برای جزئیات بیش‌تر ویکی حج:حق تکثیر را ببینید). اگر نمی‌خواهید نوشته‌هایتان بی‌رحمانه ویرایش و توزیع شوند؛ بنابراین، آنها را اینجا ارائه نکنید.
شما همچنین به ما تعهد می‌کنید که خودتان این را نوشته‌اید یا آن را از یک منبع با مالکیت عمومی یا مشابه آزاد آن برداشته‌اید (برای جزئیات بیش‌تر ویکی حج:حق تکثیر را ببینید). کارهای دارای حق تکثیر را بدون اجازه ارائه نکنید!
لغو راهنمای ویرایش‌کردن (در پنجرهٔ تازه باز می‌شود)