در حال ویرایش باب زیاد

هشدار: شما وارد نشده‌اید. نشانی آی‌پی شما برای عموم قابل مشاهده خواهد بود اگر هر تغییری ایجاد کنید. اگر وارد شوید یا یک حساب کاربری بسازید، ویرایش‌هایتان به نام کاربری‌تان نسبت داده خواهد شد، همراه با مزایای دیگر.

این ویرایش را می‌توان خنثی کرد. لطفاً تفاوت زیر را بررسی کنید تا تأیید کنید که این چیزی است که می‌خواهید انجام دهید، سپس تغییرات زیر را ذخیره کنید تا خنثی‌سازی ویرایش را به پایان ببرید.

نسخهٔ فعلی متن شما
خط ۱: خط ۱:
'''باب زیاد''': از درهای ضلع‌ غربی [[مسجدالنبی]] می‌باشد. این در توسط [[زیاد بن عبیدالله]] در دوره [[منصور عباسی]] ساخته شد. در گزارش تاریخ‌نویسان نقوشی که بر این در، قرار داشت آورده شده است که شامل آیات [[قرآن]] و گواهی به نبوت [[پیامبر(ص)]] بوده است. از سرنوشت این باب اطلاع دقیقی در دست نیست جز گزارشات مبهی از بعضی تاریخ‌نویسان.
'''باب زیاد''': از درهای ضلع‌ غربی [[مسجدالنبی]] می‌باشد. این در توسط [[زیاد بن عبیدالله]] در دوره [[منصور عباسی]] ساخته شد. در گزارش تاریخ‌نویسان نقوشی که بر این در قرار داشت آورده شده است که شامل آیات [[قرآن]] و گواهی به نبوت [[پیامبر(ص)]] بوده است. از سرنوشت این باب اطلاع دقیقی در دست نیست جز گزارشات مبهی از بعضی تاریخ‌نویسان.


==تاریخ ساخت==
==تاریخ ساخت==
خط ۷: خط ۷:
==نقوش باب==
==نقوش باب==


کتیبه‌ای چوبی از جنس ساج بر روی در قرار داشت که ‌گزارش منابع از عبارت‌های نقش بسته بر آن متفاوت است. [[ابن زباله|ابن‌زباله]] (م. 199ق.) تنها به عبارت شامل دستور خلیفه درباره گسترش و نیز تاریخ انجام آن اشاره کرده است.<ref>اخبار المدینه، ص109.</ref>به ‌گزارش [[فیروزآبادی]] (م. 817ق.) عبارت‌هایی شامل [[بسمله]] و آیه 255 [[سوره بقره]] (آیة الکرسی) و نیز گواهی به [[نبوت پیامبر]](ص) بر آن کتیبه نقش بسته بود. این عبارت به فرمان خلیفه برای گسترش مسجد و ویرانی [[دارالقضاء]] و تبدیل آن به میدان و تاریخ انجام آن گسترش نیز اشاره داشت.<ref>المغانم المطابه، ج1، ص432.</ref>[[حربی]] (م. 285ق.)  افزون بر آن کلمات، جملاتی در مدح منصور عباسی و نسبت او با [[پیامبر(ص)]] و اختصاص گسترش مسجد به وی به سبب همین قرابت را یاد کرده است.<ref>المناسک، ص394.</ref>
کتیبه‌ای چوبی از جنس ساج بر روی در قرار داشت که ‌گزارش منابع از عبارت‌های نقش بسته بر آن متفاوت است. [[ابن‌زباله]] (م. 199ق.) تنها به عبارت شامل دستور خلیفه درباره گسترش و نیز تاریخ انجام آن اشاره کرده است.<ref>اخبار المدینه، ص109.</ref>به ‌گزارش [[فیروزآبادی]] (م. 817ق.) عبارت‌هایی شامل [[بسمله]] و آیه 255 [[سوره بقره]] (آیة الکرسی) و نیز گواهی به [[نبوت پیامبر]](ص) بر آن کتیبه نقش بسته بود. این عبارت به فرمان خلیفه برای گسترش مسجد و ویرانی [[دارالقضاء]] و تبدیل آن به میدان و تاریخ انجام آن گسترش نیز اشاره داشت.<ref>المغانم المطابه، ج1، ص432.</ref>[[حربی]] (م. 285ق.)  افزون بر آن کلمات، جملاتی در مدح منصور عباسی و نسبت او با [[پیامبر(ص)]] و اختصاص گسترش مسجد به وی به سبب همین قرابت را یاد کرده است.<ref>المناسک، ص394.</ref>


==سرنوشت باب==
==سرنوشت باب==


به سال 310ق. به فرمان [[مقتدر عباسی]] (حک: 295-320ق.) برای همه درهای مسجدالنبی، لنگه‌هایی از چوب ساج ساخته شد.<ref>المسالک و الممالک، ج1، ص410.</ref>درباره سرنوشت باب زیاد در دوره‌های پسین ‌گزارشی در دست نیست. تنها [[سمهودی]] درباره زمان آن به عبارت مبهم «در هنگام بازسازی دیوار غربی برداشته شد»<ref>وفاء الوفاء، ج2، ص221.</ref>بسنده کرده است. با عنایت به ‌گزارش [[ابن جبیر|ابن‌جبیر]] (م. 614ق.) که به سال 579ق. از مسجد دیدار کرده و از این در نامی نبرده، <ref>رحلة ابن جبیر، ص148.</ref> بسته شدن آن باید پیش از این تاریخ صورت گرفته باشد.
به سال 310ق. به فرمان [[مقتدر عباسی]] (حک: 295-320ق.) برای همه درهای مسجدالنبی، لنگه‌هایی از چوب ساج ساخته شد.<ref>المسالک و الممالک، ج1، ص410.</ref>درباره سرنوشت باب زیاد در دوره‌های پسین ‌گزارشی در دست نیست. تنها [[سمهودی]] درباره زمان آن به عبارت مبهم «در هنگام بازسازی دیوار غربی برداشته شد»<ref>وفاء الوفاء، ج2، ص221.</ref>بسنده کرده است. با عنایت به ‌گزارش [[ابن‌جبیر]] (م. 614ق.) که به سال 579ق. از مسجد دیدار کرده و از این در نامی نبرده، <ref>رحلة ابن جبیر، ص148.</ref> بسته شدن آن باید پیش از این تاریخ صورت گرفته باشد.


==پانویس==
==پانویس==
خط ۴۲: خط ۴۲:
{{درب‌های مسجدالنبی}}
{{درب‌های مسجدالنبی}}


[[رده:تاریخ]]
[[رده:درب‌های مسجدالنبی]]
[[رده:درب‌های مسجدالنبی]]
[[رده:مسجدالنبی]]
لطفاً توجه داشته‌باشید که همهٔ مشارکت‌ها در ویکی حج منتشرشده تحت Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike در نظر گرفته‌می‌شوند (برای جزئیات بیش‌تر ویکی حج:حق تکثیر را ببینید). اگر نمی‌خواهید نوشته‌هایتان بی‌رحمانه ویرایش و توزیع شوند؛ بنابراین، آنها را اینجا ارائه نکنید.
شما همچنین به ما تعهد می‌کنید که خودتان این را نوشته‌اید یا آن را از یک منبع با مالکیت عمومی یا مشابه آزاد آن برداشته‌اید (برای جزئیات بیش‌تر ویکی حج:حق تکثیر را ببینید). کارهای دارای حق تکثیر را بدون اجازه ارائه نکنید!
لغو راهنمای ویرایش‌کردن (در پنجرهٔ تازه باز می‌شود)