در حال ویرایش تمیم بن مر

هشدار: شما وارد نشده‌اید. نشانی آی‌پی شما برای عموم قابل مشاهده خواهد بود اگر هر تغییری ایجاد کنید. اگر وارد شوید یا یک حساب کاربری بسازید، ویرایش‌هایتان به نام کاربری‌تان نسبت داده خواهد شد، همراه با مزایای دیگر.

این ویرایش را می‌توان خنثی کرد. لطفاً تفاوت زیر را بررسی کنید تا تأیید کنید که این چیزی است که می‌خواهید انجام دهید، سپس تغییرات زیر را ذخیره کنید تا خنثی‌سازی ویرایش را به پایان ببرید.

نسخهٔ فعلی متن شما
خط ۱: خط ۱:
{{در دست ویرایش|ماه=[[دی]]|روز=[[۱]]|سال=[[۱۳۹۷]]|کاربر=M-mohammad  }}
[[رده:مقاله‌های در دست ویرایش]]
{{جعبه اطلاعات اشخاص
{{جعبه اطلاعات اشخاص
|عنوان            = تمیم بن مر
|عنوان            = تمیم بن مر
خط ۲۸: خط ۳۱:
|امضا              =   
|امضا              =   
}}
}}
'''تمیم بن مُر'''، جد [[قبیله بنی‌تمیم]]، از کارگزاران [[کعبه]] در [[روزگار جاهلیت]] بود.
تمیم بن مُر، جد [[قبیله بنی‌تمیم]]، از کارگزاران [[کعبه]] در [[روزگار جاهلیت]] بود.


تمیم از اجداد قبیله بنی‌تمیم است که در مدتی از [[روزگار جاهلیت]] با مرگ [[اسد بن خزیمه]]، سرسلسله [[بنی‌اسد]]، تولیت کعبه را عهده‌دار شد و بعد از او فرزندانش این منصب را بر عهده داشتند تا اینکه دوباره تولیت کعبه به خاندان اسد بن خزیمه بازگشت. درباره رویدادهای دوران تولیت تمیم، در منابع اشاره‌ای نشده است.
تمیم از اجداد قبیله بنی‌تمیم است که در مدتی از روزگار جاهلیت با مرگ [[اسد بن خزیمه]]، سرسلسله [[بنی‌اسد]]، تولیت کعبه را عهده‌دار شد و بعد از او فرزندانش این منصب را بر عهده داشتند تا اینکه دوباره تولیت کعبه به خاندان اسد بن خزیمه بازگشت. درباره رویدادهای دوران تولیت تمیم، در منابع اشاره‌ای نشده است.


به گزارشی بنی‌تمیم تلبیه‌ای ویژه داشتند و بنا بر پایه روایتی، [[پیامبر اسلام(ص)]] از ناسزا گفتن به تمیم به دلیل [[یکتاپرستی]] وی، نهی کرد.
به گزارشی بنی‌تمیم تلبیه‌ای ویژه داشتند و بنا بر پایه روایتی، [[پیامبر اسلام(ص)]] از ناسزا گفتن به تمیم به دلیل [[یکتاپرستی]] وی، نهی کرد.
خط ۳۶: خط ۳۹:
==نسب==
==نسب==


نسب وی چنین است: تمیم بن مُرّ بن اُدّ بن طابخة بن الیاس (جد شانزدهم [[پیامبر(ص)]]) بن مُضر بن نزار بن مَعد بن عدنان (جد بیستم پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم)). مادرش [[حواب بنت کلب بن وبره]]، از [[قبیله قضاعه]]، است.<ref>انساب الاشراف، ج12، ص7؛ المعارف، ص103؛ جمهرة انساب العرب، ص7، 455.</ref> هنگام ولادت و درگذشت وی دانسته نیست. نسل وی از سه پسرش به نام حارث، عمرو و زید مناة برقرار ماند و در گذر روزگار، طوایف متعدد از آن‌ها پدید آمد.<ref>انساب الاشراف، ج12، ص7؛ جمهرة انساب العرب، ص207؛ المعارف ج1، ص76.</ref>
نسب وی چنین است: تمیم بن مُرّ بن اُدّ بن طابخة بن الیاس (جد شانزدهم [[پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم)]]) بن مُضر بن نزار بن مَعد بن عدنان (جد بیستم پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم)). مادرش حواب بنت کلب بن وبره، از [[قبیله قضاعه]]، است.<ref>انساب الاشراف، ج12، ص7؛ المعارف، ص103؛ جمهرة انساب العرب، ص7، 455.</ref> هنگام ولادت و درگذشت وی دانسته نیست. نسل وی از سه پسرش به نام حارث، عمرو و زید مناة برقرار ماند و در گذر روزگار، طوایف متعدد از آن‌ها پدید آمد.<ref>انساب الاشراف، ج12، ص7؛ جمهرة انساب العرب، ص207؛ المعارف ج1، ص76.</ref>


==تولیت کعبه==
==تولیت کعبه==
خط ۴۴: خط ۴۷:
==تلبیه بنی‌تمیم==
==تلبیه بنی‌تمیم==


به گزارش از [[یعقوبی]]، بنی‌تمیم در [[روزگار جاهلیت]]، هنگام گزاردن [[حج]]، تلبیه‌ای ویژه بدین‌سان داشتند: «لبیک اللهم لبیک، لبیک لبیک عن تمیم قد تراها، قد اخلقت اثوابها واثواب من وراها، واخلصت لربها دعاها»<ref>تاریخ یعقوبی، ج1، ص255.</ref>  «تو را پاسخ می‌گوییم ‌ای خدا! از سوی تمیمی که آن‌را می‌بینی، در حالی که جامه‌هایش را کهنه کرده و پشت سر‌انداخته و دعایش را در برابر پروردگارش خالص کرده است.»
به گزارش از [[یعقوبی]]، بنی‌تمیم در روزگار جاهلیت، هنگام گزاردن [[حج]]، تلبیه‌ای ویژه بدین‌سان داشتند: «لبیک اللهم لبیک، لبیک لبیک عن تمیم قد تراها، قد اخلقت اثوابها واثواب من وراها، واخلصت لربها دعاها»<ref>تاریخ یعقوبی، ج1، ص255.</ref>  «تو را پاسخ می‌گوییم ‌ای خدا! از سوی تمیمی که آن‌را می‌بینی، در حالی که جامه‌هایش را کهنه کرده و پشت سر‌انداخته و دعایش را در برابر پروردگارش خالص کرده است.»


==مدفن تمیم==
==مدفن تمیم==
خط ۵۲: خط ۵۵:
==دین تمیم==
==دین تمیم==


بر پایه روایتی، رسول خدا(ص) از ناسزا گفتن به تمیم به دلیل [[یکتاپرستی‌]] وی، نهی کرد.<ref>المناقب المزیدیه، ج1، ص358؛ نور الثقلین، ج3، ص548؛ زبدة التفاسیر، ج4، ص453.</ref> پذیرش این روایت از این‌رو که ساختگی به نظر می‌رسد، درخور تردید است. تمیمیان به جمعیت فراوان، قدرت، دلیری، شاعری، و فصاحت شهرت دارند.<ref>تاریخ یعقوبی، ج1، ص229.</ref>
بر پایه روایتی، [[رسول خدا(ص)]] از ناسزا گفتن به تمیم به دلیل [[یکتاپرستی‌]] وی، نهی کرد.<ref>المناقب المزیدیه، ج1، ص358؛ نور الثقلین، ج3، ص548؛ زبدة التفاسیر، ج4، ص453.</ref> پذیرش این روایت از این‌رو که ساختگی به نظر می‌رسد، درخور تردید است. تمیمیان به جمعیت فراوان، قدرت، دلیری، شاعری، و فصاحت شهرت دارند.<ref>تاریخ یعقوبی، ج1، ص229.</ref>
 
پس از اسلام، آنان افزون بر نجد، به مناطق گوناگون<ref>معجم قبائل العرب، ج1، ص126.</ref> از جمله بصره<ref>معجم قبائل العرب، ج1، ص126؛ تاریخ ابن‌خلدون، ج2، ص377.</ref> و‌ [[اندلس]] مهاجرت کردند.<ref>نفح الطیب، ص291.</ref>


پس از اسلام، آنان افزون بر [[نجد]]، به مناطق گوناگون<ref>معجم قبائل العرب، ج1، ص126.</ref> از جمله بصره<ref>معجم قبائل العرب، ج1، ص126؛ تاریخ ابن‌خلدون، ج2، ص377.</ref> و‌ [[اندلس]] مهاجرت کردند.<ref>نفح الطیب، ص291.</ref>


==پانویس==
==پانویس==
{{پانویس}}
{{پانویس}}
==منابع ==
==منابع ==
{{منابع}}
{{منابع}}
{{دانشنامه
{{دانشنامه
  | آدرس = http://phz.hajj.ir/422/7455
  | آدرس = http://phz.hajj.ir/422/7455
خط ۶۷: خط ۶۹:
  | نویسنده = مهدی پور محی‌آبادی
  | نویسنده = مهدی پور محی‌آبادی
}}
}}


* '''اخبار مکه''': الفاکهی (م. 279ق.)، به کوشش ابن‌دهیش، بیروت، دار خضر، 1414ق.
* '''اخبار مکه''': الفاکهی (م. 279ق.)، به کوشش ابن‌دهیش، بیروت، دار خضر، 1414ق.
خط ۱۰۰: خط ۱۰۴:
* '''نور الثقلین''': العروسی الحویزی (م. 1112ق.)، به کوشش رسولی محلاتی، اسماعیلیان، 1373ش.
* '''نور الثقلین''': العروسی الحویزی (م. 1112ق.)، به کوشش رسولی محلاتی، اسماعیلیان، 1373ش.


{{پایان}}


{{کارگزاران کعبه}}


[[رده:متولیان کعبه]]
{{پایان}}
[[رده:اشخاص پیش از اسلام]]
لطفاً توجه داشته‌باشید که همهٔ مشارکت‌ها در ویکی حج منتشرشده تحت Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike در نظر گرفته‌می‌شوند (برای جزئیات بیش‌تر ویکی حج:حق تکثیر را ببینید). اگر نمی‌خواهید نوشته‌هایتان بی‌رحمانه ویرایش و توزیع شوند؛ بنابراین، آنها را اینجا ارائه نکنید.
شما همچنین به ما تعهد می‌کنید که خودتان این را نوشته‌اید یا آن را از یک منبع با مالکیت عمومی یا مشابه آزاد آن برداشته‌اید (برای جزئیات بیش‌تر ویکی حج:حق تکثیر را ببینید). کارهای دارای حق تکثیر را بدون اجازه ارائه نکنید!
لغو راهنمای ویرایش‌کردن (در پنجرهٔ تازه باز می‌شود)