در حال ویرایش زید بن علی

هشدار: شما وارد نشده‌اید. نشانی آی‌پی شما برای عموم قابل مشاهده خواهد بود اگر هر تغییری ایجاد کنید. اگر وارد شوید یا یک حساب کاربری بسازید، ویرایش‌هایتان به نام کاربری‌تان نسبت داده خواهد شد، همراه با مزایای دیگر.

این ویرایش را می‌توان خنثی کرد. لطفاً تفاوت زیر را بررسی کنید تا تأیید کنید که این چیزی است که می‌خواهید انجام دهید، سپس تغییرات زیر را ذخیره کنید تا خنثی‌سازی ویرایش را به پایان ببرید.

نسخهٔ فعلی متن شما
خط ۲۲: خط ۲۲:
| آثار                      = المجموع الکبیرة، مناسک الحج، کتاب الصفوة
| آثار                      = المجموع الکبیرة، مناسک الحج، کتاب الصفوة
}}
}}
'''زید بن علی بن حسین(ع)'''، مکنّی به ابوحسین و ملقّب به زید شهید، فرزند [[امام سجاد(ع)]] است. فرقه [[زیدیه]] که یکی از فرقه‌های [[شیعه]] است به وی منسوب است. او در سال ۱۲۲ قمری علیه [[امویان]] در [[کوفه]] قیام کرد و شهید شد. کتاب مناسک الحج منسوب به اوست و بخشی از کتاب فقهی او نیز به حج اختصاص دارد.  
'''زید بن علی بن [[امام حسین(ع)|حسین(ع)]]'''، مکنّی به ابوحسین و ملقّب به زید شهید، فرزند [[امام سجاد(ع)]]، از مادری امّ ولد است.<ref>مقاتل الطالبین، ص124.</ref>  متولد حدود 80 قمری است. کتاب مناسک الحج منسوب به اوست و بخشی از کتاب فقهی او نیز به حج اختصاص دارد.  


== معرفی ==
== معرفی ==
مادر او امّ ولدی است که [[مختار ثقفی]] به امام سجاد(ع) هدیه داده بود. در زمان تولدش اختلاف نظر وجود دارد؛ اما با توجه به سن وی در هنگام شهادت، حدود 80قمری متولد شد.<ref>تاریخ مدینة دمشق، ج19، ص45.</ref> نامش با قیامش علیه [[امویان]] ماندگار شده است. زید بن علی را محدثی فقیه و سخنوری پرهیزگار و راویِ امام سجاد(ع) و [[امام محمد باقر(ع)|باقر(ع)]] دانسته‌اند. همچنین [[امام صادق(ع)]] از او روایت کرده است.<ref>تاریخ مدینة دمشق، ج19، ص45.</ref>  
مادر او امّ ولدی است که [[مختار ثقفی]] به امام سجاد(ع) هدیه داده بود. در زمان تولدش اختلاف نظر وجود دارد؛ اما با توجه به سن وی، حدود 80قمری متولد شد.<ref>تاریخ مدینة دمشق، ج19، ص45.</ref>   نامش با قیامش علیه [[امویان]] ماندگار شده است. زید بن علی را محدثی فقیه و سخنوری پرهیزگار و راویِ امام سجاد(ع) و [[امام محمد باقر(ع)|باقر(ع)]] دانسته‌اند. همچنین [[امام صادق(ع)]] از او روایت کرده است.<ref>تاریخ مدینة دمشق، ج19، ص45.</ref>


== آثار ==
== آثار ==
[[پرونده:مسند الإمام زید.jpg|200px|thumb|left|کتاب مسند الإمام زید]]
[[پرونده:مسند الإمام زید.jpg|200px|thumb|left|کتاب مسند الإمام زید]]
مشهورترین تألیف او کتابی فقهی است با عنوان "فقه زید الشهید" یا "المجموع الکبیرة"<ref>الذریعة إلی تصانیف الشیعة، ج16، ص293.</ref>؛ برخی به آن "مسند الامام زيد" نیز می‌گویند.<ref>مسند الامام زيد، ص17.</ref> این کتاب مانند بسیاری از کتب فقهی بخشی از آن به [[کتاب الحج]] اختصاص داده شده است.<ref>مسند زید بن علی، ص220.</ref> "[[مناسک الحج]]"<ref>الذریعة إلی تصانیف الشیعة، ج22، ص262.</ref> نیز کتابی دیگر در موضوع حج به او نسبت داده شده است. برخی آثار او به این شرح است:
مشهورترین تألیف او کتابی فقهی است با عنوان "فقه زید الشهید" یا "المجموع الکبیرة"<ref>الذریعة إلی تصانیف الشیعة، ج16، ص293.</ref> ؛ برخی به آن "مسند الامام زيد" نیز می‌گویند.<ref>مسند الامام زيد، ص17.</ref>   این کتاب مانند بسیاری از کتب فقهی بخشی از آن به [[کتاب الحج]] اختصاص داده شده است.<ref>مسند زید بن علی، ص220.</ref>   "[[مناسک الحج]]"<ref>الذریعة إلی تصانیف الشیعة، ج22، ص262.</ref>   نیز کتابی دیگر در موضوع حج است که به او نسبت داده شده است. برخی آثار او به این شرح است:
{{ستون-شروع|۲}}
* المجموع الکبیرة
* المجموع الکبیرة
* مناسک الحج
* مناسک الحج
* قرائة [[امام علی(ع)|امیرالمؤمنین]]<ref>الذریعة إلی تصانیف الشیعة، ج17، ص54.</ref>  
* قرائة [[امام علی(ع)|امیرالمؤمنین]]<ref>الذریعة إلی تصانیف الشیعة، ج17، ص54. </ref>
* تفسیر غریب القرآن<ref>الذریعة إلی تصانیف الشیعة، ج20، ص245.</ref>  
* تفسیر غریب القرآن<ref>الذریعة إلی تصانیف الشیعة، ج20، ص245.</ref>
* کتاب الصفوة
* کتاب الصفوة
* الإحتجاج في القلة و الکثرة
* الإحتجاج في القلة و الکثرة
خط ۴۳: خط ۴۲:
* فضائل أمیر المؤمنین
* فضائل أمیر المؤمنین
* أدعیة الإمام زید
* أدعیة الإمام زید
* مدخل إلی القرآن  و تفسیر مواضع مختارة<ref>أعلام المؤلفین الزیدیة، ص 440 – 422.</ref>  
* مدخل إلی القرآن  و تفسیر مواضع مختارة<ref>أعلام المؤلفین الزیدیة، ص 440 – 422.</ref>
* مجموع کتب و رسائل الإمام زید بن علي<ref>شامل الإیمان و المنع من تسمیة الفاسق مسلما، جواب علی واصل بن عطا فی الإمامة، حقوق الله علی الخلق، الرد علی المجبرة، الرد علی المرجئة، الرسالة الناصحة و الحقوق الواضحة، الرسالة المدنیة، الرسالة الشافیة، رسالة الإمام زید إلی علماء الأمة، مناظرة أهل الشام، المواعظ الحکم، کتاب دعوته، کتاب الإمام زید إلی أهل الکوفة، کلام له في صفة الإمام و کیف یکون و.... أعلام المؤلفین الزیدیة، ص421 و 422</ref>
* مجموع کتب و رسائل الإمام زید بن علي<ref>شامل الإیمان و المنع من تسمیة الفاسق مسلما، جواب علی واصل بن عطا فی الإمامة، حقوق الله علی الخلق، الرد علی المجبرة، الرد علی المرجئة، الرسالة الناصحة و الحقوق الواضحة، الرسالة المدنیة، الرسالة الشافیة، رسالة الإمام زید إلی علماء الأمة، مناظرة أهل الشام، المواعظ الحکم، کتاب دعوته، کتاب الإمام زید إلی أهل الکوفة، کلام له في صفة الإمام و کیف یکون و....</ref> <ref>أعلام المؤلفین الزیدیة، ص421 و 422</ref>
{{پایان}}
 
== کتاب مناسک الحج ==
طبق گزارش [[آقابزرگ تهرانی|آقابزرگ]]، این کتاب، مشهور به "منهاج الحاج" در سی باب تدوین شده که نخستین باب آن "الاحرام" و آخرین آن "کراهة اخذ الشعر اذا دخل شوال" بوده است. این کتاب با اسناد گوناگون روایت شده؛ از جمله توسط محمدبن منصوربن یزید مرادی کوفی(290ق)، از کتاب الأمالی امام احمد بن عیسی(157-247ق)، نوه‌ی زید شهید.<ref>الذریعة إلی تصانیف الشیعة، ج22، ص263.</ref> نسخه‌ای از این کتاب، نزد [[سید هبة‌الدین شهرستانی]] بوده که کاتب آن کمال‌الدین علی‌ بن عبدالله محبشه و تاریخ کتابت، ۷ رمضان ۱۰۸۵ بوده است.<ref>الذریعة إلی تصانیف الشیعة، ج22، ص263.</ref> بنابر اطلاعات استاد سید محمدرضا جلالی، این رساله، توسط امام محمد باقر(ع)، زید شهید و حسین اصغر، فرزندان امام سجاد(ع) و به نقل از ایشان، روایت شده است.
 
این رساله در [[بغداد]] و با مقدمه‌ سید هبة‌الدین شهرستانی به چاپ رسیده است. همچنین محمدبن حسین الجلال از علمای [[یمن]]، این رساله را با تحقیقی جامع و مقابله با چند نسخه در یمن به چاپ رسانده که نسخه‌ای از آن نزد آقای سید محمدرضا جلالی است.<ref>تدوین السنة الشریفة، ص151.</ref>


=== کتاب مناسک الحج ===
طبق گزارش [[آقابزرگ تهرانی|آقابزرگ]]، این کتاب، مشهور به "منهاج [[الحاج]]" در سی باب تدوین شده که نخستین باب آن "[[الاحرام]]" و آخرین آن "کراهة [[اخذ الشعر]] اذا دخل شوال" بوده است. این کتاب با اسناد گوناگون روایت شده؛ از جمله توسط محمدبن منصوربن یزید مرادی کوفی (290ق.) از کتاب الأمالی امام احمد بن عیسی (157-247ق.)، نوه‌ی زید شهید<ref>الذریعة إلی تصانیف الشیعة، ج22، ص263.</ref>  ؛ نسخه‌ای از این کتاب، نزد [[سید هبة‌الدین شهرستانی]] بوده که کاتب آن کمال‌الدین علی‌بن عبدالله محبشه و تاریخ کتابت، 7رمضان 1085 بوده است.<ref>الذریعة إلی تصانیف الشیعة، ج22، ص263.</ref>  بنابر اطلاعات استاد سید محمدرضا جلالی، این رساله، توسط امام محمد باقر(ع)، زید شهید و حسین اصغر، فرزندان امام سجاد(ع) و به نقل از ایشان، روایت شده است. این رساله در [[بغداد]] و با مقدمه‌ی سید هبة‌الدین شهرستانی به چاپ رسیده است. همچنین محمدبن حسین الجلال از علمای [[یمن]]، این رساله را با تحقیقی جامع و مقابله به چند نسخه در یمن به چاپ رسانده که نسخه‌ای از آن، نزد آقای سید محمدرضا جلالی است.<ref>تدوین السنة الشریفة، ص151.</ref> 
==پانوشت==
==پانوشت==
{{پانویس}}
{{پانویس}}
==منابع==
==منابع==
{{منابع}}
* '''أعلام المؤلفین الزیدیة'''، وجیه عبدالسلا بن عباس، عمان، مؤسسة الإمام زید بن علی الثقافیة، 1420ش.
{{برگرفتگی
* '''تاریخ مدینة دمشق'''، ابن عساکر، علی بن حسن، بیروت، دارلکفر، چاپ1، 1421ق.
| پیش از لینک = مقاله
* '''تدوین السنة الشریفة'''، جلالی حسینی، محمدرضا، قم، مکتب الإعلام الإسلامی، 1376ش.
| منبع = نقش اصحاب ائمه در میراث مکتوب حج و عمره، احمدی علی،
* '''الذریعة إلی تصانیف الشیعة'''، آقابزرگ تهرانی، بیروت، دارلاضواء، چاپ3، 1403ق.
| پس از لینک = میقات حج، دوره۲۵، شماره۹۹، بهار ۱۳۶۹، ص۸۷
* '''مسند الامام زيد'''، زيد بن علي بن الحسين ابن علي بن ابي طالب عليهم السلام، بیروت، دار مكتبة الحياة، چاپ122، بی تا.
| لینک = http://miqat.hajj.ir/article_51440.html
* '''مقاتل الطالبین'''، ابوالفرج اصفهانی، تحقیق سید احمد صقر، بیروت، دارالمعرفة، بی تا.
}}
* '''أعلام المؤلفین الزیدیة'''، وجیه عبدالسلا بن عباس، عمان، مؤسسة الإمام زید بن علی الثقافیة، ۱۴۲۰ش.
* '''تاریخ مدینة دمشق'''، ابن عساکر، علی بن حسن، بیروت، دارلکفر، چاپ۱، ۱۴۲۱ق.
* '''تدوین السنة الشریفة'''، جلالی حسینی، محمدرضا، قم، مکتب الإعلام الإسلامی، ۱۳۷۶ش.
* '''الذریعة إلی تصانیف الشیعة'''، آقابزرگ تهرانی، بیروت، دارلاضواء، چاپ۳، ۱۴۰۳ق.
* '''مسند الامام زید'''، زید بن علی بن الحسین ابن علی بن ابی طالب علیهم السلام، بیروت،‌دار مکتبة الحیاة، چاپ۱۲۲، بی‌تا.
* '''مقاتل الطالبین'''، ابوالفرج اصفهانی، تحقیق سید احمد صقر، بیروت، دارالمعرفة، بی‌تا.
{{پایان}}
 
{{زیدیه}}


[[رده:امامان زیدیه]]
[[رده:نویسندگان کتاب‌های فقه حج (شیعه)]]
[[رده:نویسندگان کتاب‌های فقه حج (شیعه)]]
[[رده:نویسندگان سده دوم هجری قمری]]
[[رده:نویسندگان سده دوم هجری قمری]]
[[رده:امامزادگان]]
[[رده:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
لطفاً توجه داشته‌باشید که همهٔ مشارکت‌ها در ویکی حج منتشرشده تحت Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike در نظر گرفته‌می‌شوند (برای جزئیات بیش‌تر ویکی حج:حق تکثیر را ببینید). اگر نمی‌خواهید نوشته‌هایتان بی‌رحمانه ویرایش و توزیع شوند؛ بنابراین، آنها را اینجا ارائه نکنید.
شما همچنین به ما تعهد می‌کنید که خودتان این را نوشته‌اید یا آن را از یک منبع با مالکیت عمومی یا مشابه آزاد آن برداشته‌اید (برای جزئیات بیش‌تر ویکی حج:حق تکثیر را ببینید). کارهای دارای حق تکثیر را بدون اجازه ارائه نکنید!
لغو راهنمای ویرایش‌کردن (در پنجرهٔ تازه باز می‌شود)

این صفحه عضوی از یک ردهٔ پنهان است: