بازسازی مسجدالنبی

از ویکی حج

بازسازی مسجدالنبی، مواردی نظیر گسترش مساحت مسجد، تعمیرات قسمت‌های فرسوده و مقاوم سازی آن، ایجاد صحن‌ها و رواق‌های جدید را شامل می‌شود.

دوره پیامبر

نوشتار اصلی: ساخت مسجدالنبی (دوران پیامبر)ساخت مسجدالنبی از نخستین روزهای ورود پیامبر به مدینه آغاز و در مدت حیات پیامبر، چهار بار بازسازی شد.

این بازسازی‌ها در پی افزایش تعداد مسلمانان، گرمای هوا و ایجاد سایبان برای نمازگزاران، تغییر قبله از مسجدالاقصی به کعبه و نیز پس از فتح خیبر روی داده‌اند.

دوره عمر

نوشتار اصلی: بازسازی مسجدالنبی (خلیفه دوم)نخستین عملیات توسعه مسجدالنبی بعد از وفات پیامبر در زمان عمر انجام گرفت. بدین منظور، تعدادی از خانه‌های اطراف به مسجد ضمیمه شد و مساحت جدید مسجد، تا هفتاد درصد نسبت به بنای قبلی افزایش یافت.

دوره عثمان

نوشتار اصلی: بازسازی مسجدالنبی(عثمان بن عفان)در زمان عثمان با توجه به فرسودگی بنا و لزوم توسعه بنا، مسجدالنبی تخریب و مجدد ساخته شد. در این زمان مصالح ساخت مسجد از خشت به سنگ و گچ تغییر یافت.

در این دوره به منظور حفاظت از عثمان، مقصوره‌ای در اطراف محراب ایجاد شد.

دوره ولیدبن عبدالملک

نوشتار اصلی: بازسازی مسجدالنبی (ولیدبن عبدالملک)تنها بازسازی مسجدالنبی در عصر امویان بود که به فرمان خلیفه اموی ولید بن عبدالملک و توسط عمر بن عبدالعزیز والی وی در مدینه اجرا شد.

در این بازسازی خانه همسران پیامبر نیز تخریب و به محوطه مسجد افزوده شد. مساحت مسجد به حدود ۱۰۰ متر در ۱۰۰ متر رسید. در این بازسازی همچنین ۴ گلدسته برای مسجد ساخته شد.

ویژگی بارز این بازسازی، استفاده از تزیینات در ساخت دیوارها و سقف مسجد است. ساخت کنگره بر دیوارها، ستون‌های طلاکاری شده، استفاده از نقوش شاخ و برگ درختان در تزیینات، مأذنه و محراب مجوف از ویژگی های معماری مسجد در این بازسازی بود.

دوره عباسی

نوشتار اصلی: بازسازی مسجدالنبی (دوره عباسی)توسعه مسجد در این دوره تنها در زمان مهدی صورت گرفت. در زمان دیگر خلفای عباسی تعمیرات و تغییرات جزئی در بنای مسجد ایجاد شد.

دوره مهدی

نوشتار اصلی: بازسازی مسجدالنبی (مهدی عباسی)بازسازی مسجدالنبی به فرمان خلیفه مهدی عباسی در سال ۱۶۵ قمری انجام شد. در این بازسازی تنها قسمت شمالی مسجدالنبی تخریب و دوباره ساخته شد و طول مسجد افزایش یافت. در منابع افزایش مساحت مسجدالنبی در این دوره بین 53 تا 100 ذراع گفته شده‌است.

دوره ممالیک بحری

نوشتار اصلی: بازسازی مسجدالنبی (ممالیک بحری)ممالیک بحری(648-792ق.) مصر، پس از استیلا بر حرمین، بازسازی مسجدالنبی را مدنظر قراردادند.

از مهم‌ترین اقداماتی که در این دوره انجام گرفته می‌توان به ساخت مقصوره در اطراف قبر نبوی، محراب نبوی در دوره بیبرس و نیز ساخت گنبد بر قبر پیامبر در دوره قلاوون اشاره کرد.

دوره بیبرس

نوشتار اصلی: بازسازی مسجدالنبی (بیبرس)دوره بیبرس، اقدامات زیادی در مسجدالنبی صورت گرفت. مهمترین آن‌ها ساخت مقصوره در اطراف قبر نبوی بود که خانه حضرت را نیز شامل می‌شد.

ساخت محراب در مکان مصلی پیامبر از دیگر اقدامات این دوره است.

دوره ممالیک برجی

نوشتار اصلی: بازسازی مسجدالنبی (ممالیک برجی)

ممالیک برجی، پس از ممالیک بحری، اختیار حرمین را در دست گرفتند.

مهمترین اقدامات سلاطین این دوره فرستادن منبر برای مسجد در زمان برقوق و مؤید، بازسازی سقف در کنار مناره سنجاریه در زمان برسبای، بازسازی سقف مقبره نبوی در زمان جقمق، ساخت محراب حنفی در زمان اشرف اینال، ساخت گنبد بزرگ بر مقبره نبوی در زمان قایتبای بوده‌است.

دوره قایتبای

نوشتار اصلی: بازسازی مسجدالنبی (قایتبای)مهمترین بازسازی مسجدالنبی در زمان قایتبای انجام گرفت. در این دوره بر اثر آتش‌‌سوزی که در مسجد روی داد، قسمت‌های زیادی از مسجد از بین رفت و مسجد از نو بنا شد.

برجسته‌ترین اقدام این دوره، ساخت گنبد در راستای قبر نبوی در سقف مسجد است.

دوره عثمانی

دوره سلیمان قانونی

نوشتار اصلی: بازسازی مسجدالنبی (دوره عثمانی)

دوره محمود دوم

نوشتار اصلی: بازسازی مسجدالنبی (محمود دوم عثمانی)

دوره عبدالمجید اول

نوشتار اصلی: بازسازی مسجدالنبی (عبدالمجید اول)

دوره سعودی

نوشتار اصلی: بازسازی مسجدالنبی (دوره سعودی)

دوره ملک عبدالعزیز

نوشتار اصلی: بازسازی مسجدالنبی (ملک عبدالعزیز)

دوره ملک فهد

نوشتار اصلی: بازسازی مسجدالنبی (ملک فهد)