پرش به محتوا

الگو:مقاله پیشنهادی: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
'''اماکن منسوب به امام علی(ع) در حجاز'''، مکان‌ها و بناهایی در داخل یا خارج شهرهای مکه و مدینه در کشور عربستان است که به نام [[امام علی(ع)]] نامگذاری شده، یا ارتباطی با وقایع زندگی آن حضرت داشته یا محل زندگی و اقامت ایشان بوده است. این اماکن شامل شماری از مساجد، خانه‌ها و چاه‌های آب بوده است. در [[حجاز]]، مساجد و زیارتگاه‌های متعددی وجود داشته که به یادبود حضور و نماز خواندن [[پیامبرخدا(ص)]] و دیگر شخصیت‌های بزرگ صدر اسلام یا در ارتباط با حادثه‌ای در صدر اسلام بنا گردیده است.  
'''جَنَّة المَعلاة''' یا '''قبرستان ابوطالب'''، قبرستان قدیمی [[مکه]] واقع در شمال شرقی این شهر، در دامنه جنوب غربی کوه [[حجون]]<ref>الامکنه و المیاه، ج2، ص418؛ لسان العرب، ج3، ص69، «حجن».</ref> و نزدیک [[مسجد جن]] است. امروزه این مسجد در محله سلیمانیه قرار گرفته است.  


[[کعبه]] که محل تولد امام علی(ع) است، [[خانه خدیجه]] که آن حضرت در آن زیست و پرورش یافت، [[شعب ابی‌طالب]] که خانه پدری ایشان در آن‌جا قرار داشت، [[مسجد امام علی (تنعیم)|مسجد امام علی]] در تنعیم که در ورودی شهر مکه قرار داشته و نیز مسجدی به نام امام که در نزدیکی دارالخیزران قرار داشته از [[اماکن منسوب به امام علی در مکه]] است. همچنین خانه آن حضرت و چند مسجد به نام ایشان از [[اماکن منسوب به امام علی در مدینه|امکان منسوب به امام علی]] در شهر مدینه به شمار می‌رود. همچنین مساجدی در خارج از مکه و مدینه همچون [[مسجد غدیر خم|مسجد غدیر]] و مسجد امام علی در [[بدر]] و نیز برخی چاه‌های آب همچون [[آبار علی]] و بئر جعرانه و چشمه‌‌هایی در [[ینبع]] به آن حضرت منسوب است.
این قبرستان از حدود صد سال پیش از ظهور اسلام وجود داشته و بنابر روایاتی اولین دفن شده در آن [[قصی بن کلاب]] جد چهارم [[حضرت محمد(ص)]] است. افرادی از خاندان آن حضرت مانند [[عبدالمطلب]]، [[ابوطالب]] و [[خدیجه]] و شمار بسیاری از [[صحابه]] و [[تابعین]] در این قبرستان دفن شده‌اند.
[[اماکن منسوب به امام علی در حجاز|ادامه...]]
 
پیامبر(ص) در روایاتی این قبرستان را همردیف قبرستان [[بقیع]] و دفن شدگان در آن را در قیامت ایمن خوانده است. فقهای شیعه و برخی از اهل سنت، زیارت جنة المعلاه را مستحب دانسته‌اند. بر پایه روایتی، [[امام حسین(ع)]] قبر خدیجه را در این قبرستان زیارت کرده و کنار آن نماز خوانده است. پاره‌ای از آیین‌های مردم مکه در زیارت و بزرگداشت این قبرستان در منابع تاریخی گزارش شده است.
 
این قبرستان، در گذشته دارای ۷۵ بارگاه [[گنبد]]<nowiki/>پوش، مانند بارگاه حضرت خدیجه(س) بود. این بناها توسط دولت [[آل سعود|سعودی]] ویران شده است. امروزه درِ ورودی بخش قدیمی قبرستان، بسته شده و زیارت آن تنها از بخش جدید قبرستان و از پشت نرده‌ها امکان‌پذیر است.
[[جنة المعلاة|ادامه...]]