پرش به محتوا

خمس در بستر تاریخ (کتاب): تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۳۲: خط ۳۲:
|سایر مشخصات      =
|سایر مشخصات      =
}}
}}
'''خمس در بستر تاریخ''' از آثار پژوهشی پژوهشکده حج و زیارت به قلم محمدسعید نجاتی است. این کتاب به بررسی تاریخ خمس می‌پردازد.  
'''خمس در بستر تاریخ''' از آثار پژوهشی پژوهشکده حج و زیارت به قلم محمدسعید نجاتی است. این کتاب به بررسی تاریخ خمس می‌پردازد.
 
این کتاب در سال 1399 توسط انتشارات مشعر در ۳۹۳ صفحه منتشر شده است.
این کتاب در سال 1399 توسط انتشارات مشعر در ۳۹۳ صفحه منتشر شده است.
==فهرست کتاب==
==فهرست کتاب==
خط ۴۰: خط ۴۱:
* منابع خمس در نگاه پیشوایان شیعه، خلفا و فقهای اهل سنت
* منابع خمس در نگاه پیشوایان شیعه، خلفا و فقهای اهل سنت
* مصارف خمس در نگاه پیشوایان شیعه، خلفا و فقیهان اهل سنت
* مصارف خمس در نگاه پیشوایان شیعه، خلفا و فقیهان اهل سنت
==شمول خمس بر همه درآمدها==
==آیه خمس و محدوده آن==
نویسنده در فصل دوم کتاب، «منابع و مصارف خسم در دوره پیامبر اکرم(ص)» در آغاز به بررسی آیه خمس و تحلیل تفسیرهای مرتبط به آن پرداخته است. بر اساس نظر اهل سنت و با استناد به واژه «غنتم» در آیه مزبور، خمس در اصل تنها به غنیمت جنگی تعلق می‌گیرد. اما بر اساس دیدگاه شیعه واژه «غنتم» شامل هر درآمد و منفعت مالی می‌شود. <ref>ص49</ref>
نویسنده در فصل دوم کتاب، «منابع و مصارف خسم در دوره پیامبر اکرم(ص)» در آغاز به بررسی آیه خمس و تحلیل تفسیرهای مرتبط به آن پرداخته است.
 
وَ اعْلَمُواْ أَنَّمَا غَنِمْتُم مِّن شیءٍ فَأَنَّ لِلَّهِ خُمُسَهُ وَ لِلرَّسُولِ وَ لِذِی الْقُرْبی وَ الْیتَامَی وَ الْمَسَاکینِ وَ ابْنِ السَّبِیلِ إِن کنتُمْ ءَامَنتُم بِاللَّهِ وَ مَا أَنزَلْنَا عَلی عَبْدِنَا یوْمَ الْفُرْقَانِ یوْمَ الْتَقَی الْجَمْعَانِ وَ اللَّهُ عَلی کلّ شیءٍ قَدِیر
 
بر اساس نظر اهل سنت و با استناد به واژه «غنتم» در آیه مزبور، خمس در اصل تنها به غنیمت جنگی تعلق می‌گیرد. اما بر اساس دیدگاه شیعه واژه «غنتم» شامل هر درآمد و منفعت مالی می‌شود. <ref>ص49</ref>
 
== خمس در عصر حیات پیامبر(ص) ==
در ادامه فصل دوم کتاب نویسنده به این پرسش پرداخته که خمس در زمان پیامبر(ص) شامل چه مواردی می‌شد؟ در پاسخ به این پرسش نیز سه پاسخ شناسایی و شرح شده است و دلایل قائلان و نقد و بررسی آن‌ها طرح شده است.
 
پاسخ اول این است که خمس تنها به غنایم جنگی اختصاص داشته است.
 
پاسخ دوم خمس در زمان پیامبر را شامل کلیه درآمدها دانسته و به برخی شواهد تاریخی از جمله پیمان‌نامه‌های پیامبر استناد کرده اند.


نویسنده در ادامه این فصل به این پرسش پرداخته که خمس در زمان پیامبر(ص) شامل چه مواردی می‌شد؟ در پاسخ به این پرسش نیز سه پاسخ شناسایی و شرح شده است و دلایل قائلان و نقد و بررسی آن‌ها طرح شده است.  
بر اساس پاسخ سوم که نویسنده از آن دفاع می‌کند، با اینکه اصل حکم خمس شامل کلیه منافع مادی از جمله اضافه درآمدها می‌شده است اما پیامبر بنابر مصالح و موانعی تنها بخشی از حکم خمس را ابلاغ و اجرا کردند و بر برخی از درآمدها از جمله غنیمت جنگی و معادن و گنج و ... خمس دریافت کردند. <ref>ص89</ref>


* پاسخ اول این است که خمس تنها به غنایم جنگی اختصاص داشته است.
بدین‌ترتیب ابلاغ کامل حکم خمس که شامل همه منافع مادی از جمله اضافه درآمدها می‌شد به عصر امامان موکول شد. نویسنده تاکید می‌کند‌ که ابلاغ وجوب خمس اضافه بر درآمدها در دوره امامان(ع) به معنای تشریع و قانون‌گذاری جدید نیست بلکه این کار تعیین مصداقی دیگر از قانونی کلی است که در زمان رسول الله و به نص قرآن ابلاغ شده بود.
* پاسخ دوم خمس در زمان پیامبر را شامل کلیه درآمدها دانسته و به برخی شواهد تاریخی از جمله پیمان‌نامه‌های پیامبر استناد کرده اند.
* بر اساس پاسخ سوم که نویسنده از آن دفاع می‌کند، با اینکه اصل حکم خمس شامل کلیه منافع مادی از جمله اضافه درآمدها می‌شده است اما پیامبر بنابر مصالح و موانعی تنها بخشی از حکم خمس را ابلاغ و اجرا کردند و بر برخی از درآمدها از جمله غنیمت جنگی و معادن و گنج و ... خمس دریافت کردند. <ref>ص89</ref>ابلاغ کامل خمس و شمول آن بر همه درآمدها به عصر امامان موکول شد. نویسنده تاکید می‌کند‌ که ابلاغ وجوب خمس اضافه بر درآمدها در دوره امامان(ع) به معنای تشریع و قانون‌گذاری جدید نیست بلکه این کار تعیین مصداقی دیگر از قانونی کلی است که در زمان رسول الله و به نص قرآن ابلاغ شده بود.


==پانویس==
==پانویس==