پرش به محتوا

بازسازی مسجدالنبی (قایتبای): تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۴۴: خط ۴۴:


گروه دوم کارگزاران متشکل از بیش از سیصد صنعتگر بود که با مواد و مصالح لازم و با نظارت شمس الدین زمن که ناظر معماری قبل از حریق بود، از قاهره فرستاده شدند.<ref>مدینه منوره، ص 104</ref>
گروه دوم کارگزاران متشکل از بیش از سیصد صنعتگر بود که با مواد و مصالح لازم و با نظارت شمس الدین زمن که ناظر معماری قبل از حریق بود، از قاهره فرستاده شدند.<ref>مدینه منوره، ص 104</ref>
بازسازی مسجد و کیفیت آن
دیوارها
دیوار خارجی از باب جبرئیل، در جهت شرقی تا باب الرحمه در جهت غربی منهدم شد و دوباره دیوار و مأذنه ساخته شد.
ارتفاع دیوار نسبت به گذشته بیشتر شد
ستون‌ها
ستون‌های جدید ساخته شد که بالای آن‌ها طاق‌هایی از آجر و بالای آن نیز سقفی از چوب قرار داشت. دو ستون به جهت شرقی غرفه نبوی اضافه شد.
گنبد
چشمه(دریچه نور) مقابل محراب دیوار جنوبی با گنبدی پوشیده شد و ستونی بر ستون‌های حامل گنبد اضافه شد و ستون جلوی محراب، در وسط ویران شد، گنبد بزرگی بر ستون‌های سنگی و طاق‌های آجری بر قبر نبوی ساخته شد
سقف بین گنبد قبر نبوی و دیوار جنوبی با گنبد بزرگی که اطراف آن سه گنبد دیگر بود، پوشیده شد.
دو گنبد نیز مقابل باب السلام در داخل مسجد ساخته شد و باب السلام با مرمر سفید پوشیده شد.
دریچه نور
در جوار این گنبدها و مأذنه جنوب شرقی(رئیسیه)، چشمه‌ای(دریچه) به منظور نوردهی و تهویه ساخته شد و برای مأذنه در دیوار غربی بابی قرار داده شد در حالی‌که در قبل این در در دیوار شمالی قرار داشت.
خزائن و پنجره‌های هلالی در دیوار شرقی و جنوبی ساخته شد. قسمت‌هایی از دیوار که هم سطح و هم تراز پنجره‌ها بود با آجر بنا شد، درحالی‌که بقه دیوار از سنگ بازالت ساخته شده بود.
علت ساخت پنجره‌ها این بود که طاق‌ها نور داخل رواق‌ها را کاهش می‌دادند، بعدها تمام پنجره‌های دیوار جنوبی بجز پنجره واقع در منطقه محراب عثمانی، مسدود شد.
محراب
در سال 888ه.ق محرابی در جایگاه نماز پیامبر ساخته شد.
محراب دیوار جنوبی(محراب عثمانی) توسعه یافت و با مرمر رنگارنگ پوشیده شد
مقصوره
مقصوره با پنجره هایی از مس در سال 888ه.ق ساخته شد
منبر و جایگاه
در همین سال منبر و دکه‌ای(جایگاه) از مرمر ساخته شد. یکی از جایگاه‌ها در رواق‌های شرقی بین باب النسا و آخر مسجد نهاده شد و جایگاه دیگر در رواق‌های غربی بین باب الرحمه و آخر مسجد قرار گرفت.
مسدود شدن خوخه عمر
راهی که از خارج مسجد مقابل پنجره (خوخه متعلق به آل عمر در گذشته) به رواق دوم از جهت دیوار جنوبی(طاق ضربی پایین مسجد) می‌رسید  در ذیقعده 888ه.ق بسته شد.
دیوارهای قبر نبوی با مرمر پوشیده شد و ارتفاع سقف مسجد از سطح آن به 22 ذراع(11متر) رسید.
رنگ آمیزی سقف
کار سقف مسجد در اواخر رمضان 888ه.ق به پایان رسید.در ذیقعده 889ه.ق بهاءالدین ابی البقا بن جیعان با گروهی از رنگرزان، آن‌گاه که معماری مسجد روبه اتمام بود برای رنگ کردن سقف مسجد با لاجورد حضور یافتند.
رواق‌ها
هفت رواق در جهت جنوبی، چهار رواق در جهت غربی، سه رواق در جهت شرقی، چهار رواق در جهت شمالی وجود داشت.
مناره باب الرحمه
قایتبای رباط و مدرسه‌ای را که در جوار دیوار غربی مسجد بین باب السلام و باب الرحمه بود، بازسازی کرد و مأذنه کوچکی نیز ساخت. این مأذنه پس از آن به مأذنه باب الرحمه شناخته شد و بر تمام درهای چوبی مسجد نام سلطان قایتبای حک شد.
مناره جنوب شرقی
مأذنه جنوب شرقی در بازسازی اول دوره قایتبای 77 ذراع(38/35متر) ارتفاع اما پس از حریق دوم و بازسازی مجدد ارتفاع آن به 100 ذراع(بیش از 50 متر) رسید. اما در این دوره نیز گنبد بالای مفبره نبوی و مأذنه جنوب شرقی دچار فرسودگی شد. بنابراین مأذنه تخریب و پی آن با بازالت ریخته شد، این همان مأذنه فعلی است. ارتفاع آن این بار به 120 ذراع(59/76متر) رسید.گنبد نیز منهدم و دوباره ساخته شد. این اعمال در در سال 92-891ه.ق انجام شد. ناظر این اقدامات شاهین جمالی بود.
در 19 صفر 898ه.ق صاعقه‌ای به مسجد اصابت کرد و میزان خسارت اندک بود. سلطان قایتبای نیز در ربیع الثانی 898ه.ق امر به مرمت خرابی‌ها داد.


==پانویس==
==پانویس==
{{پانویس}}
{{پانویس}}