در حال ویرایش اخبار المدینه (زبیر بن بکار)

هشدار: شما وارد نشده‌اید. نشانی آی‌پی شما برای عموم قابل مشاهده خواهد بود اگر هر تغییری ایجاد کنید. اگر وارد شوید یا یک حساب کاربری بسازید، ویرایش‌هایتان به نام کاربری‌تان نسبت داده خواهد شد، همراه با مزایای دیگر.

این ویرایش را می‌توان خنثی کرد. لطفاً تفاوت زیر را بررسی کنید تا تأیید کنید که این چیزی است که می‌خواهید انجام دهید، سپس تغییرات زیر را ذخیره کنید تا خنثی‌سازی ویرایش را به پایان ببرید.

نسخهٔ فعلی متن شما
خط ۱: خط ۱:
{{در دست ویرایش|ماه=[[آذر]]|روز=[[۲۰]]|سال=[[۱۳۹۶]]|کاربر=Abazar  }}


 
[[رده:مقاله‌های در دست ویرایش]]
 
'''اخبار المدینه زبیر بن بکار''' از منابع کهن و گمشده مدینه‌شناسی، منسوب به [[زبیر بن بکار]] (۱۷۲ـ۲۵۶ق.)
 
'''اخبار المدینه زبیر بن بکار،''' از منابع کهن و گمشده [[مدینه|مدینه‌شناسی]]، منسوب به [[زبیر بن بکار]] (۱۷۲ـ۲۵۶ق) است.  
 
زبیر بن بکار در مدینه‌شناسی، شاگرد ابن زباله (درگذشت  حدود۲۰۰ق) است و معمولاً ‌گزارش‌هایی که در متون به طور مسند و مسلسل از زبیر بن بکار آورده شده، به ابن زباله می‌رسد. از این رو به نظر می‌رسد زبیر صرفاً بازگوینده اخبار المدینه ابن زباله است و اثری مستقل در تاریخ مدینه ننوشته است.


==انتساب به زبیر بن بکار==
==انتساب به زبیر بن بکار==
خط ۱۱: خط ۸:


==درباره نویسنده ==
==درباره نویسنده ==
ابوعبدالله زبیر بن بکار بن عبدالله قرشی اسدی مکی از نوادگان زبیر بن عوام، صحابی شناخته شده، و از راویان اخبار و انساب و ادب است. در سال ۱۷۲ق. در مدینه زاده شد و علوم حدیث، تاریخ و ادب را از استادان گوناگون فراگرفت. در آن‌جا با علویان اختلاف یافت و به بغداد، پایتخت خلافت عباسی، کوچ کرد.<ref>تاریخ بغداد، ج۸، ص۴۶۸.</ref> فؤاد سزگین این مهاجرت را پیش از وفات اسحاق موصلی (درگذشت ۲۳۵ق.) دانسته؛ زیرا زبیر در بغداد با این دانشور دیدار کرده<ref>تاریخ التراث العربی، مج۱، ج۲، ص۱۴۷.</ref> و دیگر بار به مدینه بازگشته است. سپس به مکه رفته و در سال ۲۴۲ق. قاضی آن شهر شده است. در ۲۵۶ق. درگذشته و در قبرستان حَجون همان شهر دفن گشته است.<ref>الفهرست، ص۱۲۳؛ المنتظم، ج۱۲، ص۱۱۲.</ref> پدرش بکار بیش از ۱۲ سال حکمران مدینه بوده است.<ref>جمهرة انساب العرب، ص۱۲۳.</ref> زبیر در رویداد مِحنت خَلق قرآن، رویکردی میانه و زیرکانه‌ در پیش گرفت<ref>الدر الثمین، ص۳۷۲.</ref> و در پاسخ به پرسش اسحاق بن راهویه، هر دو دیدگاه، یعنی رویکرد رسمی خَلق قرآن و نیز غیر مخلوق بودن قرآن به باور محدثان، را بدعت خواند. شاید دلیل او آن بود که این مفاهیم و اوصاف در سنت و نص صحیح اسلامی نیامده‌اند.
ابوعبدالله زبیر بن بکار بن عبدالله قرشی اسدی مکی از نوادگان زبیر بن عوام، صحابی شناخته شده، و از راویان اخبار و انساب و ادب است. در سال ۱۷۲ق. در مدینه زاده شد و علوم حدیث، تاریخ و ادب را از استادان گوناگون فراگرفت. در آن‌جا با علویان اختلاف یافت و به بغداد، پایتخت خلافت عباسی، کوچ کرد.<ref>تاریخ بغداد، ج۸، ص۴۶۸.</ref> فؤاد سزگین این مهاجرت را پیش از وفات اسحاق موصلی (م.۲۳۵ق.) دانسته؛ زیرا زبیر در بغداد با این دانشور دیدار کرده<ref>تاریخ التراث العربی، مج۱، ج۲، ص۱۴۷.</ref> و دیگر بار به مدینه بازگشته است. سپس به مکه رفته و در سال ۲۴۲ق. قاضی آن شهر شده است. در ۲۵۶ق. درگذشته و در قبرستان حَجون همان شهر دفن گشته است.<ref>الفهرست، ص۱۲۳؛ المنتظم، ج۱۲، ص۱۱۲.</ref> پدرش بکار بیش از ۱۲ سال حکمران مدینه بوده است.<ref>جمهرة انساب العرب، ص۱۲۳.</ref> زبیر در رویداد مِحنت خَلق قرآن، رویکردی میانه و زیرکانه‌ در پیش گرفت<ref>الدر الثمین، ص۳۷۲.</ref> و در پاسخ به پرسش اسحاق بن راهویه، هر دو دیدگاه، یعنی رویکرد رسمی خَلق قرآن و نیز غیر مخلوق بودن قرآن به باور محدثان، را بدعت خواند. شاید دلیل او آن بود که این مفاهیم و اوصاف در سنت و نص صحیح اسلامی نیامده‌اند.


زبیر از مشایخی چون محمد بن حسن بن زَباله، سفیان بن عُیینه، ابوالحسن مدائنی و ابن ابی‌فُدَیک بهره گرفت. برخی از شاگردان شناخته شده او عبارتند از: ابن ماجه قزوینی، ابوبکر بن ابی‌الدنیا، و اسماعیل بن عباس وراق.<ref>تاریخ بغداد، ج۸، ص۴۶۷؛ تهذیب الکمال، ج۶، ص۲۶۹-۲۷۰؛ روضات الجنات، ج۳، ص۳۷۱-۳۷۲.</ref> محدثان اهل سنت او را از ثقات دانسته و بر اعتبار و منزلت روایی وی تصریح کرده‌اند.<ref>الثقات، ج۸، ص۲۵۷؛ تاریخ بغداد، ج۸، ص۴۶۹.</ref>
زبیر از مشایخی چون محمد بن حسن بن زَباله، سفیان بن عُیینه، ابوالحسن مدائنی و ابن ابی‌فُدَیک بهره گرفت. برخی از شاگردان شناخته شده او عبارتند از: ابن ماجه قزوینی، ابوبکر بن ابی‌الدنیا، و اسماعیل بن عباس وراق.<ref>تاریخ بغداد، ج۸، ص۴۶۷؛ تهذیب الکمال، ج۶، ص۲۶۹-۲۷۰؛ روضات الجنات، ج۳، ص۳۷۱-۳۷۲.</ref> محدثان اهل سنت او را از ثقات دانسته و بر اعتبار و منزلت روایی وی تصریح کرده‌اند.<ref>الثقات، ج۸، ص۲۵۷؛ تاریخ بغداد، ج۸، ص۴۶۹.</ref>
خط ۱۸: خط ۱۵:


==انتساب کتاب به زبیر بن بکار==
==انتساب کتاب به زبیر بن بکار==
بر خلاف گزارش برخی منابع معاصر<ref>معجم ما الف عن المدینه، ص۲۶.</ref> در الفهرست ابن ندیم، کتابی با نام اخبار المدینه در میان آثار زبیر بن بکار یاد نشده است. ابن ندیم در میان ۳۰ اثر از وی، به نوادر المدنیین و العقیق و اخباره درباره چاه‌ها، وادی‌ها و قصرهای منطقه عقیق مدینه اشاره کرده<ref>الفهرست، ص۱۲۳؛ ایضاح المکنون، ج۲، ص۳۱۴.</ref> و همین ‌گزارش در متون بعدی تکرار شده است.<ref>الدر الثمین، ص۳۷۱.</ref> در سده نهم ق. ابن حجر (درگذشت ۸۵۲ق.) در ‌گزارش‌های مربوط به صحابه مدنی و رخدادهای مدینه، به متون مدینه‌شناسی بسیار مراجعه کرده و ‌گزارش‌هایی بی‌واسطه از اخبار المدینه زبیر بن بکار آورده است.<ref>الاصابه، ج۳، ص۴۷۱؛ ج۴، ص۲۷۸-۲۷۹، ۴۴۸.</ref> سخاوی (درگذشت ۹۰۲ق.) نیز در فهرست کتاب‌های مدینه به اثری از زبیر بن بکار اشاره کرده که احتمالاً همان اثری است که در کتاب‌شناسی‌های جدیدتر با عنوان اخبار المدینه شناخته می‌شود. خواه این سه عنوان، یک کتاب و دارای موضوع واحد باشند و خواه آن‌ها را گوناگون تلقی کنیم، جز گزیده‌ها و اقتباس‌ها، نسخه‌ای از هیچ یک بر جای نمانده یا به دست نیامده است.
بر خلاف گزارش برخی منابع معاصر<ref>معجم ما الف عن المدینه، ص۲۶.</ref> در الفهرست ابن ندیم، کتابی با نام اخبار المدینه در میان آثار زبیر بن بکار یاد نشده است. ابن ندیم در میان ۳۰ اثر از وی، به نوادر المدنیین و العقیق و اخباره درباره چاه‌ها، وادی‌ها و قصرهای منطقه عقیق مدینه اشاره کرده<ref>الفهرست، ص۱۲۳؛ ایضاح المکنون، ج۲، ص۳۱۴.</ref> و همین ‌گزارش در متون بعدی تکرار شده است.<ref>الدر الثمین، ص۳۷۱.</ref> در سده نهم ق. ابن حجر (م.۸۵۲ق.) در ‌گزارش‌های مربوط به صحابه مدنی و رخدادهای مدینه، به متون مدینه‌شناسی بسیار مراجعه کرده و ‌گزارش‌هایی بی‌واسطه از اخبار المدینه زبیر بن بکار آورده است.<ref>الاصابه، ج۳، ص۴۷۱؛ ج۴، ص۲۷۸-۲۷۹، ۴۴۸.</ref> سخاوی (م.۹۰۲ق.) نیز در فهرست کتاب‌های مدینه به اثری از زبیر بن بکار اشاره کرده که احتمالاً همان اثری است که در کتاب‌شناسی‌های جدیدتر با عنوان اخبار المدینه شناخته می‌شود. خواه این سه عنوان، یک کتاب و دارای موضوع واحد باشند و خواه آن‌ها را گوناگون تلقی کنیم، جز گزیده‌ها و اقتباس‌ها، نسخه‌ای از هیچ یک بر جای نمانده یا به دست نیامده است.
 


==ابهامات کتاب==
درباره این کتاب، دو ابهام اساسی وجود دارد: ۱. آیا اخبار المدینه، نوادر المدنیین و العقیق در واقع یک اثرند یا چند اثر که در سده‌های بعد، با جابه‌جایی مباحث، در نظر نویسندگان آمیختگی یافته و ماهیت ویژه خود را از دست داده‌اند؟ بر پایه احتمال دوم، آن چه از زبیر بن بکار در المناسک حربی و معجم الادبای حموی و دیگر مآخذ، بدون اشاره به نام کتاب، گزارش شده، شاید از مباحث گوناگون این سه کتاب هم‌موضوع و نه تنها از اخبار المدینه برگرفته شده باشد. شاهد دیگر بر آمیختگی و یکسانی مباحث این کتاب‌ها، یاد نشدن نام اخبار المدینه در الفهرست ابن ندیم و کتاب‌شناسی‌های بعد است. این‌که ابن حجر (م.۸۵۲ق.) از اخبار المدینه زبیر بن بکار ‌گزارش کرده، شاید پس از آمیختگی میان اخبار المدینه زبیر و ابن زباله از جانب کسانی باشد که ابن حجر را دچار این خطا کرده‌اند.
درباره این کتاب، دو ابهام اساسی وجود دارد: ۱. آیا اخبار المدینه، نوادر المدنیین و العقیق در واقع یک اثرند یا چند اثر که در سده‌های بعد، با جابه‌جایی مباحث، در نظر نویسندگان آمیختگی یافته و ماهیت ویژه خود را از دست داده‌اند؟ بر پایه احتمال دوم، آن چه از زبیر بن بکار در المناسک حربی و معجم الادبای حموی و دیگر مآخذ، بدون اشاره به نام کتاب، گزارش شده، شاید از مباحث گوناگون این سه کتاب هم‌موضوع و نه تنها از اخبار المدینه برگرفته شده باشد. شاهد دیگر بر آمیختگی و یکسانی مباحث این کتاب‌ها، یاد نشدن نام اخبار المدینه در الفهرست ابن ندیم و کتاب‌شناسی‌های بعد است. این‌که ابن حجر (درگذشت ۸۵۲ق.) از اخبار المدینه زبیر بن بکار ‌گزارش کرده، شاید پس از آمیختگی میان اخبار المدینه زبیر و ابن زباله از جانب کسانی باشد که ابن حجر را دچار این خطا کرده‌اند.


زبیر بن بکار در مدینه‌شناسی شاگرد ابن زباله (درگذشت  حدود۲۰۰ق.) است و معمولاً ‌گزارش‌هایی که در متون به طور مسند و مسلسل از زبیر بن بکار آورده شده، به ابن زباله می‌رسد. از این رو به نظر می‌رسد زبیر صرفاً بازگوینده اخبار المدینه ابن زباله است و اثری مستقل در تاریخ مدینه ننوشته است. یک شاهد این سخن آن است که زبیر همه کتاب ازواج النبی ابن زباله را روایت کرده و این کتاب در منابع به نام زبیر ثبت شده است. بررسی این‌گونه گزارش‌ها نشان می‌دهد که زبیر بن بکار در مباحث مدینه‌شناسی و سیره و مغازی، نقش راوی ابن زباله را دارد. دلیل دیگر آن است که سمهودی (درگذشت ۹۱۱ق.) که معمولاً متون تخصصی و کهن مدینه‌شناسی را گزارش می‌کند، از اخبار المدینه زبیر بن بکار جز دو ‌گزارش کوتاه درباره اراضی بنی‌مَغاله و حُدَیله و مؤذن مسجد احزاب، گزارشی نیاورده و در دیگر موارد اشاره کرده که زبیر آن‌ها را از ابن زباله برگرفته است.<ref>نک: وفاء الوفاء، ج۱، ص۳۴، ۳۷۹؛ ج۴، ص۹.</ref> سمهودی به کتاب العقیق فی المدینه زبیر بن بکار درباره چاه‌ها، وادی‌ها و قصرهای منطقه عقیق توجه ویژه کرده و بخش‌هایی از آن را گزارش و تلخیص نموده است.<ref>نک: وفاء الوفاء، ج۱، ص۱۴۷،۲۰۸.</ref>
زبیر بن بکار در مدینه‌شناسی شاگرد ابن زباله (م. حدود۲۰۰ق.) است و معمولاً ‌گزارش‌هایی که در متون به طور مسند و مسلسل از زبیر بن بکار آورده شده، به ابن زباله می‌رسد. از این رو به نظر می‌رسد زبیر صرفاً بازگوینده اخبار المدینه ابن زباله است و اثری مستقل در تاریخ مدینه ننوشته است. یک شاهد این سخن آن است که زبیر همه کتاب ازواج النبی ابن زباله را روایت کرده و این کتاب در منابع به نام زبیر ثبت شده است. بررسی این‌گونه گزارش‌ها نشان می‌دهد که زبیر بن بکار در مباحث مدینه‌شناسی و سیره و مغازی، نقش راوی ابن زباله را دارد. دلیل دیگر آن است که سمهودی (م.۹۱۱ق.) که معمولاً متون تخصصی و کهن مدینه‌شناسی را گزارش می‌کند، از اخبار المدینه زبیر بن بکار جز دو ‌گزارش کوتاه درباره اراضی بنی‌مَغاله و حُدَیله و مؤذن مسجد احزاب، گزارشی نیاورده و در دیگر موارد اشاره کرده که زبیر آن‌ها را از ابن زباله برگرفته است.<ref>نک: وفاء الوفاء، ج۱، ص۳۴، ۳۷۹؛ ج۴، ص۹.</ref> سمهودی به کتاب العقیق فی المدینه زبیر بن بکار درباره چاه‌ها، وادی‌ها و قصرهای منطقه عقیق توجه ویژه کرده و بخش‌هایی از آن را گزارش و تلخیص نموده است.<ref>نک: وفاء الوفاء، ج۱، ص۱۴۷،۲۰۸.</ref>


به درستی روشن نیست که کتاب اخبار المدینه تا چه هنگام در دسترس بوده و از کدام زمان گم شده است. ابواسحاق حربی (درگذشت ۲۸۵ق.) از هم‌روزگاران زبیر بن بکار نخستین کسی است که آگاهی‌های تاریخی ـ جغرافیایی او را با واسطه یحیی بن حسن علوی (درگذشت ۲۷۷ق.) گزارش کرده است.<ref>نک: المناسک، ص۳۶۷، ۳۶۹، ۳۷۹، ۴۲۵، ۵۳۲، ۵۸۹، ۵۹۴.</ref> این ‌گزارش‌ها درباره اِقطاع پیامبر به صحابه، افزوده بنای مسجدالنبی به دست ولید بن عبدالملک، مکان و موقعیت قبر فاطمه زهرا(س)، قبر پیامبر(ص)، توصیف جزیرة العرب و ‌گزارش از دو روستا به نام‌های بُناج و حِمَی ضَریه است.
به درستی روشن نیست که کتاب اخبار المدینه تا چه هنگام در دسترس بوده و از کدام زمان گم شده است. ابواسحاق حربی (م.۲۸۵ق.) از هم‌روزگاران زبیر بن بکار نخستین کسی است که آگاهی‌های تاریخی ـ جغرافیایی او را با واسطه یحیی بن حسن علوی (م.۲۷۷ق.) گزارش کرده است.<ref>نک: المناسک، ص۳۶۷، ۳۶۹، ۳۷۹، ۴۲۵، ۵۳۲، ۵۸۹، ۵۹۴.</ref> این ‌گزارش‌ها درباره اِقطاع پیامبر به صحابه، افزوده بنای مسجدالنبی به دست ولید بن عبدالملک، مکان و موقعیت قبر فاطمه زهرا(س)، قبر پیامبر(ص)، توصیف جزیرة العرب و ‌گزارش از دو روستا به نام‌های بُناج و حِمَی ضَریه است.


البکری (درگذشت ۴۸۷ق.) در وصف‌های جغرافیایی و مفهوم‌شناسی جای‌ها بدون اشاره به اخبار المدینه، ‌گزارش‌هایی بیشتر از زبیر بن بکار آورده است<ref>معجم ما استعجم، ج۱، ص۹، ۱۴، ۹۷، ۱۶۵؛ ج۲، ص۸۰، ۱۱۲، ۱۱۸، ۲۲۶؛ ج۴، ص۸۸.</ref>؛ مانند معناشناسی حجاز،‌گزارش درباره منطقه اَثَبَه در بقیع، منطقه اُکحُل در مدینه دارای نخل بسیار، وادی اِضَم و اَکاحِل،‌ تاریخ چاه بدر، خبر از قریه جَثجاثَه و جُرف در مدینه، وادی حرسان بنی‌عجلان، وادی خَرَّار، شناسایی جبل عَیر و روستای فُرع، وادی لِقف و راه نَقم و وادی یلیل. یاقوت حموی (درگذشت ۶۲۷ق.) قلمروها و منطقه‌های جغرافیایی گمنام مدینه را به واسطه ‌گزارش‌های ابن زبیر، فراوان شناسایی و معرفی کرده است.<ref>معجم البلدان، ج۱، ص۱۱۱، ۳۰۰-۳۰۱؛ ج۳، ص۸۹، ۱۴۵؛ ج۴، ص۷۳، ۲۵۰.</ref> کتاب مهم دیگر که ‌گزارش‌های ابن بکار را به شکل مستند آورده، الدرة الثمینه ابن نجار (درگذشت ۶۴۳ق.) است. منشأ ابن زباله‌ای کتاب زبیر، در این اثر کاملاً هویدا است؛ زیرا در سند همه گزارش‌های ابن نجار از زبیر، نام محمد بن حسن بن زباله دیده می‌شود.<ref>الدرة الثمینه، ص۶۰، ۹۷، ۱۵۸، ۱۷۱، ۱۸۲؛ نک: اتحاف الزائر، ص۱۰۳، ۲۵۳، ۲۶۶، ۲۶۷.</ref> فیروزآبادی (درگذشت ۸۱۷ق.) باب دوم<ref>نک: المغانم المطابه، ج۱، ص۱۹۷-۲۶۰.</ref> المغانم را از کتاب زبیر و آثار دیگر گزارش می‌کند. مطالب این باب در بیان تاریخ نخستین ساکنان مدینه، درگیری اوس و خزرج با یهودیان، معرفی دژهای مدینه، ارتباط قبایل و گروه‌ها، موقعیت منازل و محلات مدینه، و نیز خانه‌های پیرامون مسجدالنبی(ص) است. برخی از مطالعه این گزارش‌ها به این نتیجه رسیده‌اند که فیروزآبادی کتاب زبیر را دیده و به آن دسترسی داشته است.<ref>المغانم المطابه، صع، «مقدمه».</ref> احمد بن عبدالحمید عباسی (سده دهم) نیز در باب دوم عمدة الاخبار همین آگاهی‌ها را از کتاب زبیر گزارش کرده است که نشان می‌دهد یا کتاب زبیر را در اختیار داشته یا آن را عیناً از المغانم برگرفته است.<ref>عمدة الاخبار، ص۳۶-۴۴.</ref> در همین کتاب، در جای‌های گوناگون ضمن شناسایی جای‌ها، نام‌ها و رخدادهای کهن از دانش تاریخی زبیر بن بکار، ‌گزارش‌هایی آمده است.<ref>عمدة الاخبار، ص۱۵۱، ۱۷۳، ۱۷۵، ۱۸۲، ۱۸۴، ۱۹۲، ۴۴۵.</ref>
البکری (م.۴۸۷ق.) در وصف‌های جغرافیایی و مفهوم‌شناسی جای‌ها بدون اشاره به اخبار المدینه، ‌گزارش‌هایی بیشتر از زبیر بن بکار آورده است<ref>معجم ما استعجم، ج۱، ص۹، ۱۴، ۹۷، ۱۶۵؛ ج۲، ص۸۰، ۱۱۲، ۱۱۸، ۲۲۶؛ ج۴، ص۸۸.</ref>؛ مانند معناشناسی حجاز،‌گزارش درباره منطقه اَثَبَه در بقیع، منطقه اُکحُل در مدینه دارای نخل بسیار، وادی اِضَم و اَکاحِل،‌ تاریخ چاه بدر، خبر از قریه جَثجاثَه و جُرف در مدینه، وادی حرسان بنی‌عجلان، وادی خَرَّار، شناسایی جبل عَیر و روستای فُرع، وادی لِقف و راه نَقم و وادی یلیل. یاقوت حموی (م.۶۲۷ق.) قلمروها و منطقه‌های جغرافیایی گمنام مدینه را به واسطه ‌گزارش‌های ابن زبیر، فراوان شناسایی و معرفی کرده است.<ref>معجم البلدان، ج۱، ص۱۱۱، ۳۰۰-۳۰۱؛ ج۳، ص۸۹، ۱۴۵؛ ج۴، ص۷۳، ۲۵۰.</ref> کتاب مهم دیگر که ‌گزارش‌های ابن بکار را به شکل مستند آورده، الدرة الثمینه ابن نجار (م.۶۴۳ق.) است. منشأ ابن زباله‌ای کتاب زبیر، در این اثر کاملاً هویدا است؛ زیرا در سند همه گزارش‌های ابن نجار از زبیر، نام محمد بن حسن بن زباله دیده می‌شود.<ref>الدرة الثمینه، ص۶۰، ۹۷، ۱۵۸، ۱۷۱، ۱۸۲؛ نک: اتحاف الزائر، ص۱۰۳، ۲۵۳، ۲۶۶، ۲۶۷.</ref> فیروزآبادی (م.۸۱۷ق.) باب دوم<ref>نک: المغانم المطابه، ج۱، ص۱۹۷-۲۶۰.</ref> المغانم را از کتاب زبیر و آثار دیگر گزارش می‌کند. مطالب این باب در بیان تاریخ نخستین ساکنان مدینه، درگیری اوس و خزرج با یهودیان، معرفی دژهای مدینه، ارتباط قبایل و گروه‌ها، موقعیت منازل و محلات مدینه، و نیز خانه‌های پیرامون مسجدالنبی(ص) است. برخی از مطالعه این گزارش‌ها به این نتیجه رسیده‌اند که فیروزآبادی کتاب زبیر را دیده و به آن دسترسی داشته است.<ref>المغانم المطابه، صع، «مقدمه».</ref> احمد بن عبدالحمید عباسی (سده دهم) نیز در باب دوم عمدة الاخبار همین آگاهی‌ها را از کتاب زبیر گزارش کرده است که نشان می‌دهد یا کتاب زبیر را در اختیار داشته یا آن را عیناً از المغانم برگرفته است.<ref>عمدة الاخبار، ص۳۶-۴۴.</ref> در همین کتاب، در جای‌های گوناگون ضمن شناسایی جای‌ها، نام‌ها و رخدادهای کهن از دانش تاریخی زبیر بن بکار، ‌گزارش‌هایی آمده است.<ref>عمدة الاخبار، ص۱۵۱، ۱۷۳، ۱۷۵، ۱۸۲، ۱۸۴، ۱۹۲، ۴۴۵.</ref>


از مجموع اخبار اقتباس شده تاریخ‌نگاران و تراجم‌نگاران و مدینه شناسان از زبیر بن بکار در موضوع مدینه، می‌توان به این نتیجه دست یافت که تاریخ‌نگاری وی بر مبنای شیوه مورخان مدنی است. شعر و ادب و نسب و تاریخ در این‌گونه ‌گزارش‌ها به هم آمیخته‌اند و نشانه‌های تاریخ‌نگاری قبایلی و جمع و تدوین روایات در کارهای او آشکارند. وی از روایت‌های کهن‌تر، زمینه‌ای تاریخی فراهم کرده، مشاهدات خود را در آن‌جای داده و به مکان‌ها و جای‌های ناشناخته و روستاهای دور مدینه سفر کرده، نام‌ها و ویژگی‌های آن‌ها را ثبت و ضبط نموده است. بخشی از آگاهی‌های او درباره مناطق ناشناخته و دور از دسترس مدینه، در کتاب‌های جغرافیایی مانند معجم ما استعجم و معجم البلدان بازتاب یافته‌اند.
از مجموع اخبار اقتباس شده تاریخ‌نگاران و تراجم‌نگاران و مدینه شناسان از زبیر بن بکار در موضوع مدینه، می‌توان به این نتیجه دست یافت که تاریخ‌نگاری وی بر مبنای شیوه مورخان مدنی است. شعر و ادب و نسب و تاریخ در این‌گونه ‌گزارش‌ها به هم آمیخته‌اند و نشانه‌های تاریخ‌نگاری قبایلی و جمع و تدوین روایات در کارهای او آشکارند. وی از روایت‌های کهن‌تر، زمینه‌ای تاریخی فراهم کرده، مشاهدات خود را در آن‌جای داده و به مکان‌ها و جای‌های ناشناخته و روستاهای دور مدینه سفر کرده، نام‌ها و ویژگی‌های آن‌ها را ثبت و ضبط نموده است. بخشی از آگاهی‌های او درباره مناطق ناشناخته و دور از دسترس مدینه، در کتاب‌های جغرافیایی مانند معجم ما استعجم و معجم البلدان بازتاب یافته‌اند.
خط ۴۱: خط ۳۸:
  | نویسنده = علی احمدی میرآقا
  | نویسنده = علی احمدی میرآقا
}}
}}
* '''اتحاف الزائر''': ابن عساکر (درگذشت ۶۸۶ق.)، به کوشش مصطفی عمار، مرکز بحوث و دراسات المدینه، ۱۴۲۶ق
* '''اتحاف الزائر''': ابن عساکر (م.۶۸۶ق.)، به کوشش مصطفی عمار، مرکز بحوث و دراسات المدینه، ۱۴۲۶ق
* '''الاصابه''': ابن حجر العسقلانی (درگذشت ۸۵۲ق.)، به کوشش عبدالله عبدالمحسن، قاهره، مرکز البحوث و الدراسات، ۱۴۲۹ق
* '''الاصابه''': ابن حجر العسقلانی (م.۸۵۲ق.)، به کوشش عبدالله عبدالمحسن، قاهره، مرکز البحوث و الدراسات، ۱۴۲۹ق
* '''الاغانی''': ابوالفرج الاصفهانی (درگذشت ۵۷۶ق.)، به کوشش علی مهنّا، بیروت،‌دار الکتب العلمیه، ۱۴۰۷ق
* '''الاغانی''': ابوالفرج الاصفهانی (م.۵۷۶ق.)، به کوشش علی مهنّا، بیروت،‌دار الکتب العلمیه، ۱۴۰۷ق
* '''ایضاح المکنون''': اسماعیل پاشا البغدادی (درگذشت ۱۳۳۹ق.)، بیروت،‌دار احیاء التراث العربی
* '''ایضاح المکنون''': اسماعیل پاشا البغدادی (م.۱۳۳۹ق.)، بیروت،‌دار احیاء التراث العربی
* '''تاریخ الادب العربی''': کارل بروکلمان، قم،‌دار الکتاب الاسلامی، ۱۴۲۹ق
* '''تاریخ الادب العربی''': کارل بروکلمان، قم،‌دار الکتاب الاسلامی، ۱۴۲۹ق
* '''تاریخ التراث العربی''': فؤاد سزگین، ترجمه''': فهمی، قم، مکتبة النجفی، ۱۴۱۲ق
* '''تاریخ التراث العربی''': فؤاد سزگین، ترجمه''': فهمی، قم، مکتبة النجفی، ۱۴۱۲ق
* '''تاریخ بغداد''': الخطیب البغدادی (درگذشت ۴۶۳ق.)، به کوشش عبدالقادر، بیروت،‌دار الفکر، ۱۴۱۷ق
* '''تاریخ بغداد''': الخطیب البغدادی (م.۴۶۳ق.)، به کوشش عبدالقادر، بیروت،‌دار الفکر، ۱۴۱۷ق
* '''تهذیب الکمال''': المزی (درگذشت ۷۴۲ق.)، به کوشش احمد علی و حسن احمد، بیروت،‌دار الفکر، ۱۴۲۱ق
* '''تهذیب الکمال''': المزی (م.۷۴۲ق.)، به کوشش احمد علی و حسن احمد، بیروت،‌دار الفکر، ۱۴۲۱ق
* '''الثقات''': ابن حبان (درگذشت ۳۵۴ق.)، الکتب الثقافیه، ۱۳۹۳ق
* '''الثقات''': ابن حبان (م.۳۵۴ق.)، الکتب الثقافیه، ۱۳۹۳ق
* '''جمهرة انساب العرب''': ابن حزم (درگذشت ۴۵۶ق.)، به کوشش عبدالسلام، قاهره،‌دار المعارف
* '''جمهرة انساب العرب''': ابن حزم (م.۴۵۶ق.)، به کوشش عبدالسلام، قاهره،‌دار المعارف
* '''الدر الثمین فی اسماء المصنفین''': ابن ساعی (درگذشت ۶۷۴ق.)، به کوشش احمد شوقی و محمد سعید، تونس،‌دار الغرب الاسلامی، ۱۴۳۰ق
* '''الدر الثمین فی اسماء المصنفین''': ابن ساعی (م.۶۷۴ق.)، به کوشش احمد شوقی و محمد سعید، تونس،‌دار الغرب الاسلامی، ۱۴۳۰ق
* '''الدرة الثمینة فی اخبار المدینه''': محمد بن محمود النجار (درگذشت ۶۴۳ق.)، به کوشش صلاح الدین، مرکز بحوث و دراسات المدینه، ۱۴۲۷ق
* '''الدرة الثمینة فی اخبار المدینه''': محمد بن محمود النجار (م.۶۴۳ق.)، به کوشش صلاح الدین، مرکز بحوث و دراسات المدینه، ۱۴۲۷ق
* '''روضات الجنات''': محمد باقر خوانساری، بیروت،‌دار الاسلامیه، ۱۴۱۱ق
* '''روضات الجنات''': محمد باقر خوانساری، بیروت،‌دار الاسلامیه، ۱۴۱۱ق
* '''عمدة الاخبار''': احمد بن عبدالحمید عباسی (قرن۱۰ق.)، مدینه، المکتبة العلمیه
* '''عمدة الاخبار''': احمد بن عبدالحمید عباسی (قرن۱۰ق.)، مدینه، المکتبة العلمیه
* '''الفهرست''': ابن ندیم (درگذشت ۳۸۰ق.)، به کوشش رضا تجدد
* '''الفهرست''': ابن ندیم (م.۳۸۰ق.)، به کوشش رضا تجدد
* '''معجم البلدان''': الحموی (درگذشت ۶۲۶ق.)، بیروت،‌دار احیاء التراث العربی، ۱۳۹۹ق
* '''معجم البلدان''': الحموی (م.۶۲۶ق.)، بیروت،‌دار احیاء التراث العربی، ۱۳۹۹ق
* '''معجم ما استعجم''': عبدالله البکری (درگذشت ۴۸۷ق.)، به کوشش جمال طلبه، بیروت،‌دار الکتب العلمیه، ۱۴۱۸ق
* '''معجم ما استعجم''': عبدالله البکری (م.۴۸۷ق.)، به کوشش جمال طلبه، بیروت،‌دار الکتب العلمیه، ۱۴۱۸ق
* '''معجم ما الف عن المدینة المنوره''': عبدالرزاق فراج الصاعدی، جده، المکتبة القصریة الذهبیه، ۱۴۱۷ق
* '''معجم ما الف عن المدینة المنوره''': عبدالرزاق فراج الصاعدی، جده، المکتبة القصریة الذهبیه، ۱۴۱۷ق
* '''المغانم المطابه''': محمد الفیروزآبادی (درگذشت ۸۱۷ق.)، به کوشش حمد الجاسر، ریاض،‌دار الیمامه، ۱۳۸۹ق
* '''المغانم المطابه''': محمد الفیروزآبادی (م.۸۱۷ق.)، به کوشش حمد الجاسر، ریاض،‌دار الیمامه، ۱۳۸۹ق
* '''المناسک و اماکن طرق الحج''': ابواسحاق الحربی (درگذشت ۲۸۵ق.)، به کوشش حمد الجاسر، ریاض،‌دار الیمامه، ۱۴۰۱ق
* '''المناسک و اماکن طرق الحج''': ابواسحاق الحربی (م.۲۸۵ق.)، به کوشش حمد الجاسر، ریاض،‌دار الیمامه، ۱۴۰۱ق
* '''المنتظم''': ابن جوزی (درگذشت ۵۹۷ق.)، به کوشش محمد عبدالقادر و دیگران، بیروت،‌دار الکتب العلمیه، ۱۴۱۲ق
* '''المنتظم''': ابن جوزی (م.۵۹۷ق.)، به کوشش محمد عبدالقادر و دیگران، بیروت،‌دار الکتب العلمیه، ۱۴۱۲ق
* '''وفاء الوفاء''': السمهودی (درگذشت ۹۱۱ق.)، به کوشش السامرائی، مکه، مؤسسة الفرقان، ۱۴۲۲ق.
* '''وفاء الوفاء''': السمهودی (م.۹۱۱ق.)، به کوشش السامرائی، مکه، مؤسسة الفرقان، ۱۴۲۲ق.
{{پایان}}
{{پایان}}
<onlyinclude>{{تکمیل مقاله
| شناسه =
| جعبه اطلاعات = <!--شد، - -->
| عنوان‌بندی =
| ویرایش =
| لینک‌دهی =
| عکس = <!--شد، - -->
| جعبه نقل قول = <!--شد، - -->
| پیوند به بیرون = <!--شد، - -->
| مطالعه بیشتر = <!--شد، - -->
| پانویس و منابع = شد
| ناوبری =
| رده = شد
| تغییر مسیر =
}}<onlyinclude>


[[رده:کتاب‌های قرن سوم قمری]]
[[رده:کتاب‌های قرن سوم قمری]]
[[رده:کتاب‌های درباره مدینه]]
[[رده:کتاب‌های زبیر بن بکار]]
[[رده:کتاب‌های زبیر بن بکار]]
[[رده:کتاب‌های تاریخ مدینه]]
لطفاً توجه داشته‌باشید که همهٔ مشارکت‌ها در ویکی حج منتشرشده تحت Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike در نظر گرفته‌می‌شوند (برای جزئیات بیش‌تر ویکی حج:حق تکثیر را ببینید). اگر نمی‌خواهید نوشته‌هایتان بی‌رحمانه ویرایش و توزیع شوند؛ بنابراین، آنها را اینجا ارائه نکنید.
شما همچنین به ما تعهد می‌کنید که خودتان این را نوشته‌اید یا آن را از یک منبع با مالکیت عمومی یا مشابه آزاد آن برداشته‌اید (برای جزئیات بیش‌تر ویکی حج:حق تکثیر را ببینید). کارهای دارای حق تکثیر را بدون اجازه ارائه نکنید!
لغو راهنمای ویرایش‌کردن (در پنجرهٔ تازه باز می‌شود)