در حال ویرایش اقحوانه محصب

هشدار: شما وارد نشده‌اید. نشانی آی‌پی شما برای عموم قابل مشاهده خواهد بود اگر هر تغییری ایجاد کنید. اگر وارد شوید یا یک حساب کاربری بسازید، ویرایش‌هایتان به نام کاربری‌تان نسبت داده خواهد شد، همراه با مزایای دیگر.

این ویرایش را می‌توان خنثی کرد. لطفاً تفاوت زیر را بررسی کنید تا تأیید کنید که این چیزی است که می‌خواهید انجام دهید، سپس تغییرات زیر را ذخیره کنید تا خنثی‌سازی ویرایش را به پایان ببرید.

نسخهٔ فعلی متن شما
خط ۱: خط ۱:
'''اُقْحُوانه مُحَصَّب''' نام مکانی است که تفرجگاه دائمی و شبانه [[اهل مکه]] بوده است. این مکان در جنوب [[مکه]] و در منطقه‌ای به نام [[لیط]] واقع شده است، که یکی از مشهورترین تفرجگاه‌های اهل مکه بوده که شب‌ها در آن‌جا به گفت‌وگو می‌پرداختد. به استحباب استراحت در این محل به هنگام کوچ کردن از [[منا]] و ورود به مکه در منابع فقهی اشاره شده است. از مکان‌هایی دیگر نیز در مکه و بیرون از آن با نام اقحوانه در منابع تاریخی ذکر شده است.
اُقْحُوانه مُحَصَّب: تفرجگاه دائمی و شبانه [[اهل مکه]] بوده است. اقحوانه محصب از دو واژه ترکیب شده است که اقحوانه به معنای گیاه بهاری سفید رنگ و خوشبو است که در فارسی به آن بابونه گفته می شود؛ و مصحب هم به معنای ریگزار است. این مکان در جنوب [[مکه]] و در منطقه‌ای به نام [[لیط]] واقع شده است، که یکی از مشهورترین تفرجگاه‌های اهل مکه بوده که شب‌ها در آن‌جا به گفت‌وگو می‌پرداختد، و چون مکیان در این انجمن از لباس‌های رنگانگ و معطر استفاده می‌کردند این محل به گل بابونه تشبیه شده است. به استحباب استراحت در این محل به هنگام کوچ کردن از [[منا]] و ورود به مکه در منابع فقهی اشاره شده است. البته از مکان‌هایی دیگر نیز در مکه و بیرون از آن با نام اقحوانه در منابع تاریخی ذکر شده است.


==معنای واژه==
==معنای اقحوانه محصب==
اقحوانه محصب ترکیبی از دو واژه است. اُقْحُوانه به معنای گیاه بهاری سفید رنگ و خوشبویی است<ref>العین، ج3، ص255، «قحو.</ref> که در فارسی آن را بابونه می‌نامند<ref>المصباح، ص491، «اقحوان.</ref> و برای اشاره به لطافت، از آن استفاده می‌شود.<ref>بحار الانوار، ج52، ص12.</ref> مُحَصَّب نیز به معنای ریگزار است.<ref>مجمع البحرین، ج1، ص521، «حصب.</ref> این محل که گاه محصب مکه و گاه محصب منا خوانده می‌شود، به [[منا]] نزدیک‌تر است<ref>الخلاف، ج6، ص196.</ref> و در برخی منابع نیز با نام ابطح از آن یاد می‌شود.<ref>مجمع البحرین، ج1، ص521.</ref>


==موقعیت مکانی==
اقحوانه محصب ترکیبی از دو واژه است. اُقْحُوانه به معنای گیاه بهاری سفید رنگ و خوشبویی است<ref>العین، ج3، ص255، «قحو. </ref>که در فارسی آن را بابونه می‌نامند<ref>المصباح، ص491، «اقحوان. </ref>و برای اشاره به لطافت، از آن استفاده می‌شود.<ref>بحار الانوار، ج52، ص12.</ref>مُحَصَّب نیز به معنای ریگزار است.<ref>مجمع البحرین، ج1، ص521، «حصب. </ref>این محل که گاه محصب مکه و گاه محصب منا خوانده می‌شود، به [[منا]] نزدیک‌تر است<ref>الخلاف، ج6، ص196.</ref>و در برخی منابع نیز با نام ابطح از آن یاد می‌شود.<ref>مجمع البحرین، ج1، ص521.</ref>
اقحوانه محصب در جنوب [[مکه]] و در منطقه‌ای به نام «[[لیط]]» قرار دارد.<ref>اخبار مکه، ازرقی، ج2، ص279.</ref> [[خالد بن ولید]] هنگام [[فتح مکه]]، از همین‌جا وارد آن شهر شد.<ref>السیرة النبویه، ج2، ص407.</ref> این محل که بر اثر قرار گرفتن در گذرگاه سیل به ریگزار تبدیل شده،<ref>تحریر الاحکام، ج2، ص14.</ref> نزدیک منا و میان [[چاه میمون]] و [[چاه ابن هشام]] بوده<ref>معجم ما استعجم، ج1، ص179؛ معجم البلدان، ج1، ص234.</ref> و میان [[عقبه]] و [[قبرستان معلی]] قرار داشته است.<ref>السرائر، ج1، ص592؛ تحریر الاحکام، ج2، ص14؛ قاموس الحرمین، ص199.</ref>  


== تفرجگاه اهل مکه==
==مکان اقحوانه==
این محل از مشهورترین تفرجگاه‌های اهل مکه بوده که پس از آغاز شب در آن جمع میشدند و به گفت‌وگو می‌پرداخته‌اند.<ref>تاریخ مکه، ج1، ص45؛ منائح الکرم، ج2، ص49.</ref> به سبب استفاده مکیان از لباس‌های رنگانگ و معطر در این انجمن، این محل به گل بابونه تشبیه شده است.<ref>اخبار مکه، ازرقی، ج2، ص279.</ref> این تفرجگاه دائمی<ref>تاریخ مکه، ج1، ص46.</ref> بر تپه‌ای قرار داشته و بر بستان‌ها و باغ‌هایی مشرف بوده است که در دره‌ای تا منا امتداد داشته‌اند.<ref>تاریخ مکه، ج1، ص46.</ref> ازرقی [[خانه‌های بنی‌هاشم]] را در دامنه این تپه دانسته و گزارش کرده است که سیل منا از میان آن و وادی ثبیر می‌گذشته است.<ref>اخبار مکه، ازرقی، ج2، ص279.</ref> از این تپه کم ارتفاع (ثبیر) با نام «[[النخیل]]» نیز یاد شده است.<ref>اخبار مکه، ازرقی، ج2، ص279.</ref> از آن‌جا که برخی این مکان را با نام «دَکّه» یاد کرده‌اند،<ref>تاریخ مکه، ج1، ص46.</ref> مشخص بودن محل برگزاری انجمن‌ها دور از انتظار نخواهد بود.


خاطره‌انگیز بودن این مکان برای اهل مکه را می‌توان در سروده‌های مکیان ساکن در دیگر شهرها مشاهده کرد.<ref>اخبار مکه، ازرقی، ج2، ص279.</ref> از نام‌آوران ساکن در این محل، [[حارث بن خالد مخزومی]] است.<ref>اخبار مکه، ازرقی، ج2، ص279؛ وفیات الاعیان، ج2، ص488.</ref> برخی منابع از آبگاهی در همین مکان با نام اقحوانه خبر داده‌اند.<ref>الجبال و الامکنة و المیاه، ج1، ص262؛ خزانة الادب، ج1، ص432.</ref>  
اقحوانه محصب در جنوب [[مکه]] و در منطقه‌ای به نام «[[لیط]]» قرار دارد.<ref>اخبار مکه، ازرقی، ج2، ص279.</ref>[[خالد بن ولید]] هنگام [[فتح مکه]]، از همین‌جا وارد آن شهر شد.<ref>السیرة النبویه، ج2، ص407.</ref>این محل که بر اثر قرار گرفتن در گذرگاه سیل به ریگزار تبدیل شده، <ref>تحریر الاحکام، ج2، ص14.</ref> نزدیک منا و میان [[چاه میمون]] و [[چاه ابن هشام]] بوده<ref>معجم ما استعجم، ج1، ص179؛ معجم البلدان، ج1، ص234.</ref>و میان [[عقبه]] و [[قبرستان معلی]] قرار داشته است.<ref>السرائر، ج1، ص592؛ تحریر الاحکام، ج2، ص14؛ قاموس الحرمین، ص199.</ref>
 
==جزء تفرجگاه‌های مشهور اهل مکه==
 
این محل از مشهورترین تفرجگاه‌های اهل مکه بوده که پس از آغاز شب در آن به گفت‌وگو می‌پرداخته‌اند.<ref>تاریخ مکه، ج1، ص45؛ منائح الکرم، ج2، ص49.</ref>به سبب استفاده مکیان از لباس‌های رنگانگ و معطر در این انجمن، این محل به گل بابونه تشبیه شده است.<ref>اخبار مکه، ازرقی، ج2، ص279.</ref>این تفرجگاه دائمی<ref>تاریخ مکه، ج1، ص46.</ref>بر تپه‌ای قرار داشته و بر بستان‌ها و باغ‌هایی مشرف بوده است که در دره‌ای تا منا امتداد داشته‌اند.<ref>تاریخ مکه، ج1، ص46.</ref>ازرقی [[خانه‌های بنی‌هاشم]] را در دامنه این تپه دانسته و گزارش کرده است که سیل منا از میان آن و وادی ثبیر می‌گذشته است.<ref>اخبار مکه، ازرقی، ج2، ص279.</ref>از این تپه کم ارتفاع (ثبیر) با نام «[[النخیل]]» نیز یاد شده است.<ref>اخبار مکه، ازرقی، ج2، ص279.</ref>از آن‌جا که برخی این مکان را با نام «دَکّه» یاد کرده‌اند، <ref>تاریخ مکه، ج1، ص46.</ref> مشخص بودن محل برگزاری انجمن‌ها دور از انتظار نخواهد بود.
 
خاطره‌انگیز بودن این مکان برای اهل مکه را می‌توان در سروده‌های مکیان ساکن در دیگر شهرها مشاهده کرد.<ref>اخبار مکه، ازرقی، ج2، ص279.</ref>از نام‌آوران ساکن در این محل، [[حارث بن خالد مخزومی]] است.<ref>اخبار مکه، ازرقی، ج2، ص279؛ وفیات الاعیان، ج2، ص488.</ref>برخی منابع از آب‌گاهی در همین مکان با نام اقحوانه خبر داده‌اند.<ref>الجبال و الامکنة و المیاه، ج1، ص262؛ خزانة الادب، ج1، ص432.</ref>


==استحباب استراحت در اقحوانه==
==استحباب استراحت در اقحوانه==
در منابع فقهی به استحباب استراحت در این محل به هنگام کوچ کردن از منا و ورود به مکه اشاره شده است.<ref>السرائر، ج1، ص592؛ تحریر الاحکام، ج2، ص14.</ref> اقحوانه محصب بعدها به «دوار الشمس»<ref>تاریخ مکه، ج1، ص45، «پانوشت.</ref> و «الروضه»<ref>تاریخ مکه، ج1، ص46، «پانوشت.</ref> شهرت یافته است.
 
در منابع فقهی به استحباب استراحت در این محل به هنگام کوچ کردن از منا و ورود به مکه اشاره شده است.<ref>السرائر، ج1، ص592؛ تحریر الاحکام، ج2، ص14.</ref>اقحوانه محصب بعدها به «دوار الشمس»<ref>تاریخ مکه، ج1، ص45، «پانوشت. </ref>و «الروضه»<ref>تاریخ مکه، ج1، ص46، «پانوشت. </ref>شهرت یافته است.


==مکان‌های دیگر به نام اقحوانه==
==مکان‌های دیگر به نام اقحوانه==
در منابع تاریخی، از مکان‌هایی دیگر نیز در مکه و بیرون از آن با نام اقحوانه یاد شده و آن را محلی نزدیک اسطوانه و زردیانه<ref>اخبار مکه، فاکهی، ج4، ص164.</ref> در جنوب مکه، منطقه‌ای در فاصله دو روز و نیمی [[دمشق]]،<ref>معجم ما استعجم، ج1، ص178.</ref> از توابع [[اردن]]<ref>فتوح البلدان، ص141؛ معجم البلدان، ج1، ص234.</ref> یا [[فلسطین]]<ref>وفیات الاعیان، ج2، ص488.</ref> و محل شعله‌ور شدن نبردهای خونین میان جنگاوران [[مسلمان]] و مسیحی<ref>الکامل، ج10، ص496.</ref> یا مدفن صحابه‌ای چون [[معاذ بن جبل]]<ref>فتوح البلدان، ص141.</ref> دانسته‌اند. گمان می‌رود به دلیل تکرار شدن اوصافی چون قرار گرفتن این مکان در ساحل دریاچه طبریه در بیشتر این گزارش‌ها<ref>معجم البلدان، ج1، ص234؛ مراصد الاطلاع، ج1، ص103؛ شذرات الذهب، ج5، ص99.</ref> مقصود از مکان‌های اخیر، تنها یک منطقه باشد. البته در مناطقی دیگر چون [[بصره]]<ref>معجم البلدان، ج1، ص234؛ مراصد الاطلاع، ج1، ص103.</ref> و سرزمین‌های [[بنی‌تمیم]]<ref>مراصد الاطلاع، ج1، ص103.</ref> نیز از مکان‌هایی با عنوان اقحوانه یاد شده است. برخی نیز آن را آبگاهی برای [[قبیله بنی‌یربوع]]<ref>مراصد الاطلاع، ج1، ص103.</ref> دانسته‌اند.
 
در منابع تاریخی، از مکان‌هایی دیگر نیز در مکه و بیرون از آن با نام اقحوانه یاد کرده‌ و آن را محلی نزدیک اسطوانه و زردیانه<ref>اخبار مکه، فاکهی، ج4، ص164.</ref>در جنوب مکه، منطقه‌ای در فاصله دو روز و نیمی [[دمشق]]، <ref>معجم ما استعجم، ج1، ص178.</ref> از توابع [[اردن]]<ref>فتوح البلدان، ص141؛ معجم البلدان، ج1، ص234.</ref>یا [[فلسطین]]<ref>وفیات الاعیان، ج2، ص488.</ref>و محل شعله‌ور شدن نبردهای خونین میان جنگاوران [[مسلمان]] و مسیحی<ref>الکامل، ج10، ص496.</ref>یا مدفن صحابه‌ای چون [[معاذ بن جبل]]<ref>فتوح البلدان، ص141.</ref>دانسته‌اند. گمان می‌رود به دلیل تکرار شدن اوصافی چون قرار گرفتن این مکان در ساحل دریاچه طبریه در بیشتر این گزارش‌ها<ref>معجم البلدان، ج1، ص234؛ مراصد الاطلاع، ج1، ص103؛ شذرات الذهب، ج5، ص99.</ref>مقصود از مکان‌های اخیر، تنها یک منطقه باشد. البته در مناطقی دیگر چون [[بصره]]<ref>معجم البلدان، ج1، ص234؛ مراصد الاطلاع، ج1، ص103.</ref>و سرزمین‌های [[بنی‌تمیم]]<ref>مراصد الاطلاع، ج1، ص103.</ref>نیز از مکان‌هایی با عنوان اقحوانه یاد شده است. برخی نیز آن را آبگاهی برای [[قبیله بنی‌یربوع]]<ref>مراصد الاطلاع، ج1، ص103.</ref>دانسته‌اند.
 
==پیوند به بیرون==
[https://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/937876/ فرهنگ آثار تاریخی مکه؛ پایگاه تخصصی مجلات نور]


==پانویس==
==پانویس==
{{پانویس}}
{{پانویس}}
==منابع ==
==منابع ==
{{منابع}}
{{منابع}}
خط ۷۲: خط ۷۹:


* '''وفیات الاعیان''': ابن خلکان (م. 681ق.)، به کوشش احسان عباس، بیروت، دار صادر.
* '''وفیات الاعیان''': ابن خلکان (م. 681ق.)، به کوشش احسان عباس، بیروت، دار صادر.
{{پایان}}
{{پایان}}


{{اماکن مکه}}
[[رده:اماکن مکه]]
 
[[رده:احکام]]
{{تکمیل مقاله
[[رده:مناطق تاریخی عربستان]]
| شناسه = شد
| جعبه اطلاعات =
| عنوان‌بندی = شد
| ویرایش = شد
| لینک‌دهی = شد
| عکس =
| جعبه نقل قول =
| پیوند به بیرون = شد<!--شد، - -->
| مطالعه بیشتر = شد <!--شد، - -->
| پانویس و منابع = شد
| ناوبری =
| رده = شد
| تغییر مسیر =
}}
 
[[Category:مکان‌های دارای احکام]]
[[Category:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
[[Category:مکان‌‌های تاریخی مکه]]
[[Category:مکان‌های دارای احکام]]
[[Category:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
[[Category:مکان‌‌های تاریخی مکه]]
[[Category:مکان‌های دارای احکام]]
[[Category:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
[[Category:مکان‌‌های تاریخی مکه]]
[[Category:مکان‌های دارای احکام]]
[[Category:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
[[Category:مکان‌‌های تاریخی مکه]]
[[Category:مکان‌های دارای احکام]]
[[Category:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
[[Category:مکان‌‌های تاریخی مکه]]
[[Category:مکان‌های دارای احکام]]
[[Category:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
[[Category:مکان‌‌های تاریخی مکه]]
[[Category:مکان‌های دارای احکام]]
[[Category:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
[[Category:مکان‌‌های تاریخی مکه]]
[[Category:مکان‌های دارای احکام]]
[[Category:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
[[Category:مکان‌‌های تاریخی مکه]]
[[Category:مکان‌های دارای احکام]]
[[Category:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
[[Category:مکان‌‌های تاریخی مکه]]
[[Category:مکان‌های دارای احکام]]
[[Category:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
[[Category:مکان‌‌های تاریخی مکه]]
[[Category:مکان‌های دارای احکام]]
[[Category:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
[[Category:مکان‌‌های تاریخی مکه]]
[[Category:مکان‌های دارای احکام]]
[[Category:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
[[Category:مکان‌‌های تاریخی مکه]]
[[Category:مکان‌های دارای احکام]]
[[Category:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
[[Category:مکان‌‌های تاریخی مکه]]
[[Category:مکان‌های دارای احکام]]
[[Category:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
[[Category:مکان‌‌های تاریخی مکه]]
[[Category:مکان‌های دارای احکام]]
[[Category:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
[[Category:مکان‌‌های تاریخی مکه]]
[[Category:مکان‌های دارای احکام]]
[[Category:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
[[Category:مکان‌‌های تاریخی مکه]]
[[Category:مکان‌های دارای احکام]]
[[Category:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
[[Category:مکان‌‌های تاریخی مکه]]
[[Category:مکان‌های دارای احکام]]
[[Category:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
[[Category:مکان‌‌های تاریخی مکه]]
[[Category:مکان‌های دارای احکام]]
[[Category:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
[[Category:مکان‌‌های تاریخی مکه]]
[[Category:مکان‌های دارای احکام]]
[[Category:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
[[Category:مکان‌‌های تاریخی مکه]]
[[Category:مکان‌های دارای احکام]]
[[Category:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
[[Category:مکان‌‌های تاریخی مکه]]
[[Category:مکان‌های دارای احکام]]
[[Category:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
[[Category:مکان‌‌های تاریخی مکه]]
[[Category:مکان‌های دارای احکام]]
[[Category:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
[[Category:مکان‌‌های تاریخی مکه]]
[[Category:مکان‌های دارای احکام]]
[[Category:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
[[Category:مکان‌‌های تاریخی مکه]]
[[Category:مکان‌های دارای احکام]]
[[Category:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
[[Category:مکان‌‌های تاریخی مکه]]
[[Category:مکان‌های دارای احکام]]
[[Category:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
[[Category:مکان‌‌های تاریخی مکه]]
[[Category:مکان‌های دارای احکام]]
[[Category:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
[[Category:مکان‌‌های تاریخی مکه]]
[[Category:مکان‌های دارای احکام]]
[[Category:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
[[Category:مکان‌‌های تاریخی مکه]]
[[Category:مکان‌های دارای احکام]]
[[Category:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
[[Category:مکان‌‌های تاریخی مکه]]
[[Category:مکان‌های دارای احکام]]
[[Category:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
[[Category:مکان‌‌های تاریخی مکه]]
[[Category:مکان‌های دارای احکام]]
[[Category:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
[[Category:مکان‌‌های تاریخی مکه]]
[[Category:مکان‌های دارای احکام]]
[[Category:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
[[Category:مکان‌‌های تاریخی مکه]]
[[Category:مکان‌های دارای احکام]]
[[Category:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
[[Category:مکان‌‌های تاریخی مکه]]
[[Category:مکان‌های دارای احکام]]
[[Category:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
[[Category:مکان‌‌های تاریخی مکه]]
[[Category:مکان‌های دارای احکام]]
[[Category:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
[[Category:مکان‌‌های تاریخی مکه]]
[[Category:مکان‌های دارای احکام]]
[[Category:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
[[Category:مکان‌‌های تاریخی مکه]]
[[Category:مکان‌های دارای احکام]]
[[Category:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
[[Category:مکان‌‌های تاریخی مکه]]
[[Category:مکان‌های دارای احکام]]
[[Category:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
[[Category:مکان‌‌های تاریخی مکه]]
[[Category:مکان‌های دارای احکام]]
[[Category:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
[[Category:مکان‌‌های تاریخی مکه]]
[[Category:مکان‌های دارای احکام]]
[[Category:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
[[Category:مکان‌‌های تاریخی مکه]]
[[Category:مکان‌های دارای احکام]]
[[Category:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
[[Category:مکان‌‌های تاریخی مکه]]
[[Category:مکان‌های دارای احکام]]
[[Category:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
[[Category:مکان‌‌های تاریخی مکه]]
[[Category:مکان‌های دارای احکام]]
[[Category:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
[[Category:مکان‌‌های تاریخی مکه]]
[[Category:مکان‌های دارای احکام]]
[[Category:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
[[Category:مکان‌‌های تاریخی مکه]]
[[Category:مکان‌های دارای احکام]]
[[Category:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
[[Category:مکان‌‌های تاریخی مکه]]
[[Category:مکان‌های دارای احکام]]
[[Category:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
[[Category:مکان‌‌های تاریخی مکه]]
[[Category:مکان‌های دارای احکام]]
[[Category:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
[[Category:مکان‌‌های تاریخی مکه]]
[[Category:مکان‌های دارای احکام]]
[[Category:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
[[Category:مکان‌‌های تاریخی مکه]]
[[Category:مکان‌های دارای احکام]]
[[Category:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
[[Category:مکان‌‌های تاریخی مکه]]
[[Category:مکان‌های دارای احکام]]
[[Category:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
[[Category:مکان‌‌های تاریخی مکه]]
[[Category:مکان‌های دارای احکام]]
[[Category:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
[[Category:مکان‌‌های تاریخی مکه]]
[[Category:مکان‌های دارای احکام]]
[[Category:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
[[Category:مکان‌‌های تاریخی مکه]]
[[Category:مکان‌های دارای احکام]]
[[Category:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
[[Category:مکان‌‌های تاریخی مکه]]
[[Category:مکان‌های دارای احکام]]
[[Category:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
[[Category:مکان‌‌های تاریخی مکه]]
[[Category:مکان‌های دارای احکام]]
[[Category:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
[[Category:مکان‌‌های تاریخی مکه]]
[[Category:مکان‌های دارای احکام]]
[[Category:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
[[Category:مکان‌‌های تاریخی مکه]]
[[Category:مکان‌های دارای احکام]]
[[Category:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
[[Category:مکان‌‌های تاریخی مکه]]
[[Category:مکان‌های دارای احکام]]
[[Category:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
[[Category:مکان‌‌های تاریخی مکه]]
[[Category:مکان‌های دارای احکام]]
[[Category:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
[[Category:مکان‌‌های تاریخی مکه]]
[[Category:مکان‌های دارای احکام]]
[[Category:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
[[Category:مکان‌‌های تاریخی مکه]]
[[Category:مکان‌های دارای احکام]]
[[Category:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
[[Category:مکان‌‌های تاریخی مکه]]
 
[[رده:مکان‌های دارای احکام]]
[[رده:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
[[رده:مکان‌‌های تاریخی مکه]]
لطفاً توجه داشته‌باشید که همهٔ مشارکت‌ها در ویکی حج منتشرشده تحت Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike در نظر گرفته‌می‌شوند (برای جزئیات بیش‌تر ویکی حج:حق تکثیر را ببینید). اگر نمی‌خواهید نوشته‌هایتان بی‌رحمانه ویرایش و توزیع شوند؛ بنابراین، آنها را اینجا ارائه نکنید.
شما همچنین به ما تعهد می‌کنید که خودتان این را نوشته‌اید یا آن را از یک منبع با مالکیت عمومی یا مشابه آزاد آن برداشته‌اید (برای جزئیات بیش‌تر ویکی حج:حق تکثیر را ببینید). کارهای دارای حق تکثیر را بدون اجازه ارائه نکنید!
لغو راهنمای ویرایش‌کردن (در پنجرهٔ تازه باز می‌شود)