در حال ویرایش خان مصلی

هشدار: شما وارد نشده‌اید. نشانی آی‌پی شما برای عموم قابل مشاهده خواهد بود اگر هر تغییری ایجاد کنید. اگر وارد شوید یا یک حساب کاربری بسازید، ویرایش‌هایتان به نام کاربری‌تان نسبت داده خواهد شد، همراه با مزایای دیگر.

این ویرایش را می‌توان خنثی کرد. لطفاً تفاوت زیر را بررسی کنید تا تأیید کنید که این چیزی است که می‌خواهید انجام دهید، سپس تغییرات زیر را ذخیره کنید تا خنثی‌سازی ویرایش را به پایان ببرید.

نسخهٔ فعلی متن شما
خط ۱۹: خط ۱۹:
| وبگاه =  
| وبگاه =  
}}
}}
'''خان مصلی'''، با فاصله ۵۱ کیلومتر، در شمال شرقی شهر [[نجف]]، محلی برای استراحت مسافران بین نجف و [[کربلا]] بوده است. ساخت آن در سده سیزده قمری صورت گرفته و اکنون (۱۴۲۶ق) بقایایی از آن موجود است.
'''خان مصلی'''، با فاصله ۵۱ کیلومتر، در شمال شرقی شهر [[نجف]]، محلی برای استراحت مسافران بین نجف و [[کربلا]] بوده است. ساخت آن در سده سیزده قمری صورت گرفته و اکنون (۱۴۲۶ق) بقایایی از آن موجود است.


خط ۲۵: خط ۲۶:


==سازنده==
==سازنده==
در نام سازنده آن اختلاف است. حسن بن احمد مرزه (متوفی۱۳۰۵ق){{یادداشت|وی تاجری بود که برای ادای نذرش یک سوم اموالش را به این امر اختصاص داد.<ref>ثورة النجف، ص۴۸.</ref>}}، محمدحسین خان اصفهانی (متوفی۱۲۳۹ق){{یادداشت|او که از نزدیکان شاه قاجار و صدراعظم [[محمدعلی شاه]] بود، این کاروانسرا را ساخت و حسن بن احمد مرزه آن را تجدید بنا کرد.<ref>النجف الاشرف مدینة العلم و العمران، ص۶۱.</ref>}} و [[نجیب پاشا]]،{{یادداشت|وی که والی [[بغداد]] بود در سال ۱۲۵۸ق این بنا را ساخت.<ref>فی بلاد الرافدین، ص۸۲.</ref>}} را به عنوان سازنده خان مصلی نام برده‌اند. برخی بین سه قول، جمع کرده، معتقدند بنای اولیه را محمدحسین خان به انجام رساند و حسن بن احمد مرزه بازسازی کرده، و کاروانسرای دیگری کنار آن ساخت. نجیب پاشا کاروانسرایی که حسن بن احمد مرزه ساخته بود را بازسازی کرد.<ref>منزل‌گاه‌های راه کربلا و نجف، فصلنامه فرهنگ زیارت، شماره۷، ص۶۹.</ref> ممکن است هر یک از این افراد، بخشی از مجموعه را در زمان‌های مختلف ساخته باشند.
در نام سازنده آن اختلاف است. حسن بن احمد مرزه (متوفی۱۳۰۵ق)<ref>وی تاجری بود که برای ادای نذرش یک سوم اموالش را به این امر اختصاص داد. اسدی، ثورة النجف، ص۴۸.</ref>، محمدحسین خان اصفهانی (متوفی۱۲۳۹ق)<ref>او که از نزدیکان شاه قاجار و صدراعظم [[محمدعلی شاه]]، این کاروانسرا را ساخت و حسن بن احمد مرزه آن را تجدید بنا کرد. النجف الاشرف مدینة العلم و العمران، ص۶۱.</ref> و [[نجیب پاشا]]،<ref>وی که والی [[بغداد]] بود در سال ۱۲۵۸ق آن را ساخت. فی بلاد الرافدین، ص۸۲.</ref> را به عنوان سازنده خان مصلی نام برده‌اند. برخی<ref>حیدر الجد.</ref> بین سه قول، جمع کرده، معتقدند بنای اولیه را محمدحسین خان به انجام رساند و حسن بن احمد مرزه بازسازی کرده، و کاروانسرای دیگری کنار آن ساخت. نجیب پاشا کاروانسرایی که حسن بن احمد مرزه ساخته بود را بازسازی کرد.<ref>منزل‌گاه‌های راه کربلا و نجف، فصلنامه فرهنگ زیارت، شماره۷، ص۶۹.</ref> ممکن است هر یک از این افراد، بخشی از مجموعه را در زمان‌های مختلف ساخته باشند.


==علت نامگذاری==
==علت نامگذاری==
خط ۳۲: خط ۳۳:


==از نگاه جهانگردان==
==از نگاه جهانگردان==
جان پیترزِ جهان‌گرد، در سال۱۸۹۰م (۱۳۰۷ق)، از خان مصلی، هنگام ترمیم و بازسازی آن، دیدن کرده است.<ref>Nippur or Explorations and adventures on the Euphrates, Volume II, page: 330.</ref> وا موسیل، یکی دیگر از گردشگران اروپایی و حسن حکیم{{یادداشت|وی در روز پنج شنبه ۱۴ رجب ۱۴۱۹ق. از خان مصلی دیدن کرده است.}}، خان مصلی را ساختمانی مستطیل شکل، احاطه شده با دیوارهای بلند آجری که درِ آن به سمت مشرق باز می‌شود، توصیف کرده‌اند.<ref>فرات الاوسط، ص۶۲.</ref>
جان پیترزِ جهان‌گرد، در سال۱۸۹۰م (۱۳۰۷ق)، از خان مصلی، هنگام ترمیم و بازسازی آن، دیدن کرده است. واموسیل، یکی دیگر از گردشگران اروپایی و حسن حکیم<ref>وی در روز پنج شنبه ۱۴ رجب ۱۴۱۹ق. از خان مصلی دیدن کرده است.</ref>، خان مصلی را ساختمانی مستطیل شکل، احاطه شده با دیوارهای بلند آجری که درِ آن به سمت مشرق باز می‌شود، توصیف کرده‌اند.


==اکنون==
==اکنون==
خط ۴۴: خط ۴۵:
{{برگرفتگی
{{برگرفتگی
| پیش از لینک = مقاله
| پیش از لینک = مقاله
| منبع = منزلگاه‌های راه کربلا و نجف، حیدر الجد، ترجمه: محمدمهدی رضایی،  
| منبع = منزل‌گاه‌های راه کربلا و نجف، حیدر الجد/محمد مهدی رضایی،
| پس از لینک = فصلنامه فرهنگ زیارت، شماره اول، زمستان ۱۳۸۸، ص۹۳
| پس از لینک = فصلنامه فرهنگ زیارت، سال هشتم، شماره هفتم، تابستان ۱۳۹۰،
| لینک = http://lib.hajj.ir/View/fa/Book/BookView/Image/929/1/69
| لینک = http://lib.hajj.ir/View/fa/Book/BookView/Image/929/1/69
}}
}}
* '''الفرات الاوسط رحلة و صفیة و دراسات تاریخیة'''، الوا موسیل، ترجمه صدقی حمدی و عبدالمطلب عبدالرحمن داود، مجمع العلمی العراقی‏‫، بغداد، بی‌تا.
* '''فی بلاد الرافدین صور و خواطر'''، دارور لیدی، ترجمه فؤاد جمیل، مطبعة شفيق، بغداد، ۱۹۶۱م.
* '''النجف‌ الا‌شرف‌ مدینة‌ العلم‌ و العمران‌'''، محمدکا‌ظم‌ بن‌ کا‌تب‌ طریحی‌، دارالها‌دی، بیروت، ۱۴۲۳‌ق.
{{آغاز چپ‌چین}}
*  Nippur or Explorations and adventures on the Euphrates , John punnett peters , New York, London : G. P. Putnam'ssons, 1897.
{{پایان}}
{{پایان}}


[[رده:مقاله‌های در دست ویرایش]]
[[رده:بناهای تاریخی مذهبی نجف]]
[[رده:کاروانسراهای عراق]]
[[رده:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
[[رده:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
[[رده:کاروانسراهای نجف]]
لطفاً توجه داشته‌باشید که همهٔ مشارکت‌ها در ویکی حج منتشرشده تحت Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike در نظر گرفته‌می‌شوند (برای جزئیات بیش‌تر ویکی حج:حق تکثیر را ببینید). اگر نمی‌خواهید نوشته‌هایتان بی‌رحمانه ویرایش و توزیع شوند؛ بنابراین، آنها را اینجا ارائه نکنید.
شما همچنین به ما تعهد می‌کنید که خودتان این را نوشته‌اید یا آن را از یک منبع با مالکیت عمومی یا مشابه آزاد آن برداشته‌اید (برای جزئیات بیش‌تر ویکی حج:حق تکثیر را ببینید). کارهای دارای حق تکثیر را بدون اجازه ارائه نکنید!
لغو راهنمای ویرایش‌کردن (در پنجرهٔ تازه باز می‌شود)

این صفحه عضوی از یک ردهٔ پنهان است: