در حال ویرایش زیارت وداع

هشدار: شما وارد نشده‌اید. نشانی آی‌پی شما برای عموم قابل مشاهده خواهد بود اگر هر تغییری ایجاد کنید. اگر وارد شوید یا یک حساب کاربری بسازید، ویرایش‌هایتان به نام کاربری‌تان نسبت داده خواهد شد، همراه با مزایای دیگر.

این ویرایش را می‌توان خنثی کرد. لطفاً تفاوت زیر را بررسی کنید تا تأیید کنید که این چیزی است که می‌خواهید انجام دهید، سپس تغییرات زیر را ذخیره کنید تا خنثی‌سازی ویرایش را به پایان ببرید.

نسخهٔ فعلی متن شما
خط ۱: خط ۱:
'''زیارت وداع'''، هنگام بازگشت از زیارت قبور [[ائمه(ع)]] انجام می‌شود و برای برخی از [[امامزادگان]] نیز ذکر شده است. این وداع نشانه‌ی احترام به صاحب قبر و علاقه‌ی زائر به اوست.  
'''زیارت وداع'''، هنگام بازگشت از زیارت قبور [[ائمه(ع)]] انجام می‌شود و برای برخی از [[امامزادگان]] نیز ذکر شده است. این وداع نشانه‌ی احترام به صاحب قبر و علاقه‌ی زائر به اوست.  
[[زیارت]] وداع در سیره‌ی [[اهل بیت(ع)]] دیده شده است. [[امام حسین(ع)]] و [[امام رضا(ع)]] از مزار [[حضرت محمد(ص)]] وداع کرده‌اند. اهل بیتِ امام حسین(ع) نیز از قبر وی وداع کرده‌اند.  
[[زیارت]] وداع در سیره‌ی [[اهل بیت(ع)]] دیده شده است. [[امام حسین(ع)]] و [[امام رضا(ع)]] از مزار [[حضرت محمد(ص)]] وداع کرده‌اند. اهل بیتِ امام حسین(ع) نیز از قبر وی وداع کرده‌اند.  
محتوای زیارت وداع، سلامِ خداحافظی، آرزوی زیارتِ دوباره و ذکر نیکی‌های صاحب قبر است.
محتوای این زیارت، سلامِ خداحافظی، آرزوی زیارتِ دوباره و ذکر نیکی‌های صاحب قبر است.


==چیستی==
==چیستی==
خط ۱۱: خط ۱۱:


==محتوا==
==محتوا==
محتوای این زیارت، سلامِ خداحافظی، آرزوی زیارتِ دوباره و ذکر فضایل و نیکی‌های صاحب مزار است.
محتوای این زیارت، سلامِ خداحافظی، آرزوی زیارت دوباره و ذکر فضایل و نیکی‌های صاحب مزار است.


===سلامِ خداحافظی===
=== سلامِ خداحافظی===
یکی از مفاهیم موجود در زیارت‌های وداع، سلام فرستادن برای صاحب مزار است. همانطور که رسم عرب، سلام، هنگام خداحافظی است. برای نمونه، زائر در زیارت وداع [[حضرت محمد(ص)]]<ref>اسلام علیک؛ مفاتیح الجنان، اواخر بخش زیارت حضرت رسول(ص).</ref> ، [[ائمه‌ی بقیع(ع)]]،<ref>استودعکم الله و اقرء علیکم السلام. مفاتیح الجنان، زیارت ائمه‌ی بقیع.</ref> [[امام علی(ع)]]<ref>السلام علیک و رحمة الله وبرکاته؛ مفاتیح الجنان، ذکر وداع امیرالمؤمنین(ع).</ref> ، [[امام کاظم(ع)]]<ref>السلام علیک یا مولای یا اباالحسن و رحمة الله و برکاته؛ مفاتیح الجنان، زیارت وداع کاظمین(ع).</ref> ، [[امام هادی(ع)]] و ا[[مام حسن عسکری(ع)]]<ref>سلام بر شما دو تن که ولی خدایید؛ مفاتیح الجنان، زیارت امام عسکریین(ع).</ref> به آن‌ها سلام می‌فرستد.
یکی از مفاهیم موجود در زیارت‌های وداع، سلام فرستادن برای صاحب مزار است. همانطور که رسم عرب، سلام، هنگام خداحافظی است. برای نمونه، زائر در زیارت وداع [[حضرت محمد(ص)]]<ref>اسلام علیک؛ مفاتیح الجنان، اواخر بخش زیارت حضرت رسول(ص).</ref> ، [[ائمه‌ی بقیع(ع)]]،<ref>استودعکم الله و اقرء علیکم السلام. مفاتیح الجنان، زیارت ائمه‌ی بقی</ref> [[امام علی(ع)]]<ref>السلام علیک و رحمة الله وبرکاته؛ مفاتیح الجنان، ذکر وداع امیرالمؤمنین(ع).</ref> ، [[امام کاظم(ع)]]<ref>السلام علیک یا مولاى یا اباالحسن و رحمة الله و برکاته؛ مفاتیح الجنان، زیارت وداع کاظمین(ع).</ref>، [[امام هادی(ع)]] و ا[[مام حسن عسکری(ع)]]<ref>سلام بر شما دو تن که ولى خدایید؛ مفاتیح الجنان، زیارت امام عسکریین(ع).</ref> به آن‌ها سلام می‌فرستد.


===آرزوی زیارتِ دوباره===
===آرزوی زیارت دوباره===
زائر در فرازی از زیارت وداع از خدا می‌خواهد، زیارتِ او آخرین زیارتِ عمرش نباشد. این فراز در بسیاری از زیارت‌های وداع آمده است؛ مانند زیارت وداعِ حضرت محمد(ص)،<ref>لاجعله الله آخر تسلیمی علیک؛ مفاتیح الجنان، زیارت حضرت رسول(ص).</ref> زیارت وداع امام علی(ع)،<ref>خداوندا این را آخرین زیارت من از این آستان قرار مده؛ مفاتیح الجنان، اعمال حرم امام حسین(ع).</ref> امام حسین(ع)،<ref>لا جعله الله آخر العهد منی لزیارتک؛ مقتل الحسین، ص ١۴٧؛ فرهنگ جامع سخنان امام حسین (علیه السلام)، ص ٣٢۵.</ref> امام هادی(ع) و امام حسن عسکری(ع).<ref>خداوندا... این زیارت را آخرین زیارت ما از حرم این دو امام قرار مده؛ مفاتیح الجنان، زیارت امام عسکریین(ع).</ref> زائر، در برخی از زیارت‌های وداع پس از این فراز، از خدا می‌خواهد اگر مرگ مانع زیارت دوباره‌ی او شد، با [[معصومان(ع)]] محشور شود.<ref>... و اگر آخرین زیارتم بود، مرا با این پیشوایان محشور گردان؛ اعمال حرم امام حسین(ع).</ref>  
زائر در فرازی از زیارت وداع از خدا می‌خواهد، زیارتِ او آخرین زیارتِ عمرش نباشد. این فراز در بسیاری از زیارت‌های وداع آمده است؛ برای نمونه: زیارت وداعِ پیامبر(ع) که از ا[[مام صادق(ع)]] نقل شده،<ref>لاجعله الله آخر تسلیمى علیک؛ مفاتیح الجنان، زیارت حضرت رسول(ص).</ref> زیارت وداع امام علی(ع)،<ref>خداوندا این را آخرین زیارت من از این آستان قرار مده؛ مفاتیح الجنان، اعمال حرم امام حسین(ع).</ref> امام حسین(ع)،<ref>لا جعله الله آخر العهد منى لزیارتک؛ مقتل الحسین، ص ١۴٧؛ فرهنگ جامع سخنان امام حسین (علیه السلام)، ص ٣٢۵.</ref> امام هادی(ع) و امام حسن عسکری(ع).<ref>خداوندا... این زیارت را آخرین زیارت ما از حرم این دو امام قرار مده؛ مفاتیح الجنان، زیارت امام عسکریین (ع).</ref>
زائر در برخی از زیارت‌های وداع پس از این فراز از خدا می‌خواهد اگر مرگ مانع زیارت دوباره‌ی او شد، با [[معصومان(ع)]] محشور شود.<ref>...و اگر آخرین زیارتم بود، مرا بااین پیشوایان محشور گردان؛ اعمال حرم امام حسین(ع).</ref>


===بیان فضایل و مناقب===
===بیان فضایل و مناقب===
خط ۲۵: خط ۲۶:


===وداع امام حسین(ع) از مزار پیامبر(ص)===
===وداع امام حسین(ع) از مزار پیامبر(ص)===
امام حسین(ع) از مزار حضرت محمد(ص) وداع کرد. این وداع هنگامی بود که می‌خواست از [[مدینه]] به [[مکه]] سفر کند؛ سفری که به [[کربلا]] ختم شد. [[سید بن طاووس]] وداعِ وی را اینگونه نقل می‌کند: «امام حسین(ع) شب آخری که در مدینه بود، کنار مزار پیامبر(ص) به [[دعا]] و زیارت و [[نماز]] پرداخت. نزدیک سحر، سر بر [[قبر پیامبر(ص)]] گذاشت و در خواب، حضرت محمد(ص) را دید که مشتاق دیدار او بود؛  پس خداحافظی کرد و از حرم بیرون رفت.»<ref>لهوف، ص180.</ref>  
امام حسین(ع) از مزار حضرت محمد(ص) وداع کرد. این وداع هنگامی بود که می‌خواست از [[مدینه]] به [[مکه]] سفر کند؛ سفری که به [[کربلا]] ختم شد. [[سید بن طاووس]] وداعِ وی را اینگونه نقل می‌کند: «امام حسین(ع) شب آخری که در مدینه بود، کنار مزار پیامبر(ص) به [[دعا]] و زیارت و [[نماز]] پرداخت. نزیک سحر، سر بر [[قبر پیامبر(ص)]] گذاشت و در خواب، حضرت محمد(ص) را دید که مشتاق دیدار او بود؛  پس خداحافظى کرد و از حرم بیرون رفت.»<ref>لهوف، ص180.</ref>


===وداع اسرای کربلا از مزار امام حسین(ع)===
===وداع اسرای کربلا از مزار امام حسین(ع)===
خط ۳۱: خط ۳۲:


===وداع امام رضا(ع) از مزار پیامبر(ع)===
===وداع امام رضا(ع) از مزار پیامبر(ع)===
[[امام رضا(ع)]] در آستانه‌ی سفرِ اجباری‌اش از مدینه به [[خراسان]]، از مزار حضرت محمد(ص) وداع کرد. او چندین بار با قبر پیامبر(ص) خداحافظی کرد و دوباره به نزد قبر برگشته و با صدای بلند گریه کرد.
[[امام رضا(ع)]] در آستانه‌ی سفرِ اجباری‌اش از مدینه به [[خراسان]]، از مزار حضرت محمد(ص) وداع کرد. او چندین بار با قبر پیامبر(ص) خداحافظی کرد و دوباره به نزد قبر برگشته و با صداى بلند گریه کرد.


==پانوشت==
==پانوشت==
خط ۴۰: خط ۴۱:
{{برگرفتگی
{{برگرفتگی
  | پیش از لینک = مقاله
  | پیش از لینک = مقاله
  | منبع = زیارت وداع، محدثی، جواد
  | منبع = زیارت وداع،  
| پس از لینک = فصلنامه فرهنگ زیارت، سال اول، پیش شماره اول، بهار۱۳۸۸، ص۸۷
| پس از لینک = فصلنامه فرهنگ زیارت، سال اول، شماره اول، بهار1389 است.
  | لینک = http://lib.hajj.ir/View/fa/Book/BookView/Image/1135/1/62
  | لینک = http://lib.hajj.ir/View/fa/Book/BookView/Image/1135/1/62
}}
}}
خط ۵۰: خط ۵۱:


{{پایان}}
{{پایان}}
[[رده:مستحبات زیارت]]
لطفاً توجه داشته‌باشید که همهٔ مشارکت‌ها در ویکی حج منتشرشده تحت Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike در نظر گرفته‌می‌شوند (برای جزئیات بیش‌تر ویکی حج:حق تکثیر را ببینید). اگر نمی‌خواهید نوشته‌هایتان بی‌رحمانه ویرایش و توزیع شوند؛ بنابراین، آنها را اینجا ارائه نکنید.
شما همچنین به ما تعهد می‌کنید که خودتان این را نوشته‌اید یا آن را از یک منبع با مالکیت عمومی یا مشابه آزاد آن برداشته‌اید (برای جزئیات بیش‌تر ویکی حج:حق تکثیر را ببینید). کارهای دارای حق تکثیر را بدون اجازه ارائه نکنید!
لغو راهنمای ویرایش‌کردن (در پنجرهٔ تازه باز می‌شود)