در حال ویرایش مطاف

هشدار: شما وارد نشده‌اید. نشانی آی‌پی شما برای عموم قابل مشاهده خواهد بود اگر هر تغییری ایجاد کنید. اگر وارد شوید یا یک حساب کاربری بسازید، ویرایش‌هایتان به نام کاربری‌تان نسبت داده خواهد شد، همراه با مزایای دیگر.

این ویرایش را می‌توان خنثی کرد. لطفاً تفاوت زیر را بررسی کنید تا تأیید کنید که این چیزی است که می‌خواهید انجام دهید، سپس تغییرات زیر را ذخیره کنید تا خنثی‌سازی ویرایش را به پایان ببرید.

نسخهٔ فعلی متن شما
خط ۱: خط ۱:
'''مطاف''' محدوده‌ای از [[مسجدالحرام]] و دور [[کعبه]]، که در آن [[طواف]]، از اعمال [[حج]] و [[عمره]]، انجام می‌شود. فقیهان در تعیین محدوده مطاف اختلاف‌نظر دارند. بیشتر فقیهان [[شیعه]] تا جایی که به گردیدن دور کعبه، طواف گفته شود را مطاف دانسته‌اند؛ در مقابل برخی فقیهان شیعه، مطاف را محدوه فاصله میان کعبه و [[مقام ابراهیم(ع)]] شمرده‌اند. فقیهان [[اهل سنت]]، همه مسجدالحرام را مطاف دانسته‌اند.
#تغییر_مسیر [[طواف]]
 
[[حجر اسماعیل]] و [[شاذروان|شاذَروان]] جزو مطاف نیست و طواف کننده باید دور آنها نیز بگردد.
 
== معرفی ==
مطاف محدوده‌ای از [[مسجدالحرام]] و دور [[کعبه]]، که در آن [[طواف]]، از اعمال [[حج]] و [[عمره]]، انجام می‌شود.
 
== محدوده مطاف ==
فقیهان در تعیین محدوده مطاف که در آن طواف به صورت صحیح انجام می‌شود، اختلاف‌نظر دارند. به فتوای بیشتر مراجع تقلید شیعه، طواف در مسجد الحرام تا محدوده‌ای که مردم طواف می‌کنند و عرفاً بگویند دور کعبه می‌گردد، صحیح است.<ref name=":2">درسنامه مناسک حج، ص۳۶.</ref> در مقابل، به‌نظر برخی مراجع تقلید شیعه، طواف باید در محدوده فاصله میان کعبه و [[مقام ابراهیم(ع)]] که نزدیک به ۱۳ متر است باشد. با این همه، برای مقلدین این مراجع نیز، اگر طواف در آن محدوده مشکل باشد یا ممکن نباشد، و نتوانند صبر کنند تا در وقت خلوت طواف کنند، در فاصله دورتر نیز اشکال ندارد.<ref name=":22">درسنامه مناسک حج، ص۳۶.</ref>
 
به فتوای فقیهان مذاهب چهارگانه [[اهل سنت]]، طواف، محدوده خاصی ندارد؛ ولی باید داخل مسجدالحرام باشد و خارج از آن جایز نیست؛ اگرچه برخی از آن‌ها مانند [[مذهب حنبلی|حنبلی‌ها]] طواف در نزدیکیِ کعبه را مستحب شمرده‌اند.<ref>الکافی فی الفقه ابن حنبل، المصادر الفقهیه، ج ١١، صص١٠٣٣ - ١٠٢۵؛ الفقه علی المذاهب الأربعه، ج ١، صص۵٩۴–۵٩٠؛ تذکرة الفقها، ج ٨، صص٩٣ و ٩٢.</ref>
 
=== حجر اسماعیل و شاذروان ===
[[حجر اسماعیل]] جزو مطاف نیست؛ بنابراین طواف‌کننده باید به‌دور حجر اسماعیل هم بگردد و هنگام طواف داخل حجر نرود.<ref name=":23">درسنامه مناسک حج، ص۳۶.</ref>
 
[[شاذروان|شاذَروان]] نیز جزو مطاف شمرده نشده است؛ از این رو طواف‌کننده اگر از روی شاذروان عبور کند، آن بخش از طواف او باطل است و باید همان بخش را تکرار کند.<ref>کتاب مناسک حج مطابق با فتاوای امام خمینی(ره) و مراجع معظم تقلید،  ص۲۶۱ تا ۳۰۸. </ref>
 
== پانویس ==
{{پانویس}}
 
== منابع ==
{{منابع}}
{{برگرفتگی
 
|پیش از لینک = کتاب
 
|منبع = درسنامه مناسک حج،
 
|پس از لینک = محمدحسین فلاح‌زاده، تهران، مشعر، ۱۳۸۹ش، ص۳۳–۳۸ و کتاب [https://noorlib.ir/book/view/5622 درآمدی بر فقه مقارن]، مصطفی جعفر پیشه فرد، تهران، بعثه مقام معظم رهبری، معاونت امور روحانیون، ۱۳۸۸ش. ص۳۶۹-۳۷۷.
 
| لینک = https://noorlib.ir/book/view/18388
 
}}
*'''تذکرة الفقهاء'''، (علامه حلی) حسن بن یوسف بن مطهر، قم، مؤسسة آل البیت لاحیاء التراث، ۱۴۲۲ق.
*'''الفقه علی المذاهب الأربعه'''، عبدالرحمان الجزیری، بیروت، دارالفکر، ۱۴۲۴ق.
*'''الکافی فی فقه ابن حنبل''' (الفقه الحنبلی)، المصادر الفقهیه، (ابن قدامه) عبداللّٰه بن احمد بن قدامه، بیروت، چاپ اول، ۱۴۲۲ق.
* [https://wikihaj.com/view/پرونده:مناسک_حج_چاپ_۱۳۹۷.pdf '''مناسک حج مطابق با فتاوای امام خمینی(ره) و مراجع معظم تقلید''']، تهیه و تنظیم در پژوهشکده حج و زیارت، تهران، مشعر، ۱۳۹۷ش.
{{پایان}}
 
[[رده:مکان‌های مرتبط به حج]]
لطفاً توجه داشته‌باشید که همهٔ مشارکت‌ها در ویکی حج منتشرشده تحت Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike در نظر گرفته‌می‌شوند (برای جزئیات بیش‌تر ویکی حج:حق تکثیر را ببینید). اگر نمی‌خواهید نوشته‌هایتان بی‌رحمانه ویرایش و توزیع شوند؛ بنابراین، آنها را اینجا ارائه نکنید.
شما همچنین به ما تعهد می‌کنید که خودتان این را نوشته‌اید یا آن را از یک منبع با مالکیت عمومی یا مشابه آزاد آن برداشته‌اید (برای جزئیات بیش‌تر ویکی حج:حق تکثیر را ببینید). کارهای دارای حق تکثیر را بدون اجازه ارائه نکنید!
لغو راهنمای ویرایش‌کردن (در پنجرهٔ تازه باز می‌شود)
برگرفته از «https://wikihaj.com/view/مطاف»