در حال ویرایش مطالعه فیزیک ازدحام در فاجعه منا (کتاب)

هشدار: شما وارد نشده‌اید. نشانی آی‌پی شما برای عموم قابل مشاهده خواهد بود اگر هر تغییری ایجاد کنید. اگر وارد شوید یا یک حساب کاربری بسازید، ویرایش‌هایتان به نام کاربری‌تان نسبت داده خواهد شد، همراه با مزایای دیگر.

این ویرایش را می‌توان خنثی کرد. لطفاً تفاوت زیر را بررسی کنید تا تأیید کنید که این چیزی است که می‌خواهید انجام دهید، سپس تغییرات زیر را ذخیره کنید تا خنثی‌سازی ویرایش را به پایان ببرید.

نسخهٔ فعلی متن شما
خط ۳۰: خط ۳۰:
  | سایر مشخصات =  
  | سایر مشخصات =  
}}
}}
'''مطالعه فیزیک ازدحام در فاجعه منا'''، از کتاب‌های منتشر شده توسط [[پژوهشکده حج و زیارت]] است که به قلم تقی میرزایی شیخ‌آبادی نگاشته شده و ابعاد فاجعه منا در سال ۱۳۹۴ش را بر اساس نظریه‌های فیزیک ازدحام بررسی می‌کند. نویسنده در این کتاب بعد از طرح مقدماتی درباره نظریه‌های فیزیکی مربوط، حرکت حاجیان در خیابان ۲۰۴ منا را با حرکت ذرات شبیه‌سازی کرده و بر اساس این نظریه تبیین کرده است. نویسنده، عواملی همچون بسته بودن انتهای مسیر با خودروی پلیس، حضور حاجیان با صندلی چرخ‌دار، و آمیخته بودن حاجیان با اندازه بدن و وزن متفاوت را از عوامل وقوع و شدت‌گیری تلفات این حادثه دانسته است.  
'''مطالعه فیزیک ازدحام در فاجعه منا'''، از کتاب‌های منتشر شده توسط [[پژوهشکده حج و زیارت]] است که به قلم تقی میرزایی شیخ‌آبادی نگاشته شده و ابعاد فاجعه منا در سال ۱۳۹۴ش را بر اساس نظریه‌های فیزیک ازدحام بررسی می‌کند.  


==ساختار==
==ساختار==
خط ۴۰: خط ۴۰:
* فصل چهارم: پلاسماهای پیچیده و فیزیک ازدحام
* فصل چهارم: پلاسماهای پیچیده و فیزیک ازدحام
* فصل پنجم: تجزیه و تحلیل واقعه منا
* فصل پنجم: تجزیه و تحلیل واقعه منا
==اهمیت نگارش ==
نویسنده دو سوال را مبنای نگارش کتاب خود قرارداده است:
# مسببان و مباشران فاجعه منا چه افراد، سازمان‌ها و یا دولت‌هایی بودند؟
# آیا وقوع این حادثه عمدی بوده است یا غیرعمدی؟
نویسنده این مسأله را دنبال می‌کند که آیا ایجاد تغییر در جمعیت حاضر در منا می‌توانست مانع بروز فاجعه شود؟


==محتوا==
==محتوا==
===عوامل فاجعه منا===
نویسنده ابتدا به پیشینه حوادثی که در منا براثر ازدحام جمعیت رخ داده است اشاره می‌کند و سپس عوامل فاجعه سال 1394 که برای حجاج در خیابان 204 اتفاق افتاد را مورد بررسی قرار می‌دهد.
نویسنده چندین عامل را برای این فاجعه ذکر می‌کند یک از جمله آن‌ها می‌توان موارد زیر را بیان نمود:
* خرابی قطار مشاعر و هدایت شدن مسافران خسته آن به سمت خیابان های 204 و سوق العربیه
* عبور کاروان محمد بن سلمان، ایجاد هرج و مرج بین حجاج و بسته شدن دو مسیر عبور کاروان
* وجود یک ماشین پلیس در مسیر حرکت حجاج
* وجود حجاج ویلچرنشین در مسیر
* کمبود خروجیها
* هدایت مردم از خیابان 223 به خیابان 204
* هدایت گروه‌های پاکستانی و بنگلادشی و افریقایی به این مسیر
===بررسی فاجعه منا براساس علم فیزیک===
===بررسی فاجعه منا براساس علم فیزیک===
نویسنده ابتدا مقدماتی از نظریه‌های فیزیکی مدنظر خود را شرح داده و سپس [[فاجعه منا]] را براساس آن تحلیل نموده‌است.
نویسنده ابتدا مقدماتی از نظریات فیزیکی مد نظر خود را شرح داده و سپس فاجعه منا را براساس آن تحلیل نموده‌است.
 
بنابر نظریات علم فیزیک، اگر ذرات در یک جریان سیال در حرکت باشند و یک ذره با ماهیتی متفاوت به آن ها تحمیل شود، انرژی حاصل از این ذره جدید، باعث حرکت سریعتر ذرات و ایجاد موج هایی در طول مسیر خواهد شد. در این حالت در اثر این انرژی، میدانی الکتریکی ایجاد خواهد شد و ذرات در اثر موج‌های ایجاد شده در این میدان هضم خواهند شد. اما وقتی این جریان از حالت تعادل خارج شود، نابودی ذرات را در پی خواهد داشت.


بنابر نظریات علم فیزیک، اگر ذرات در یک جریان سیال در حرکت باشند و یک ذره با ماهیتی متفاوت به آن‌ها تحمیل شود، انرژی حاصل از این ذره جدید، باعث حرکت سریعتر ذرات و ایجاد موج‌هایی در طول مسیر خواهد شد. در این حالت در اثر این انرژی، میدانی الکتریکی ایجاد خواهد شد و ذرات در اثر موج‌های ایجاد شده در این میدان هضم خواهند شد. اما وقتی این جریان از حالت تعادل خارج شود، برخورد ذرات را در پی خواهد داشت.<ref>مطالعه فیزیک ازدحام در فاجعه منا، ص 126 و 157 و158</ref>
نویسنده، سپس عواملی که در فاجعه منا نقش داشته‌اند را براین اساس بررسی می‌کند:
====خودروی پلیس در خیابان 204====
====قرارداشتن ماشین پلیس در خیابان 204====
براساس نظریه فیزیکی طرح‌شده، حجاج حاضر در خیابان 204، به مثابه ذرات یک جریان سیال‌اند که به مانعی مثل خودروی پلیس برخورد می‌کنند. این خودرو همانند یک ذره ناهمگون عمل کرده و بر اثر انرژی حاصل از آن موجی در میان ذرات دیگر که همان حجاج هستند ایجاد می‌کند. چنین انرژی مضاعفی در صورت تعادل، سبب هضم ذرات در میدان الکتریکی حاصل از انرژی خواهد شد، اما این انرژِی به سبب بار تحمیلی مضاعف نتوانست در جمعیت هضم شود.<ref>مطالعه فیزیک ازدحام در فاجعه منا‌، ص 157-158</ref>
براساس مفروض قراردادن نظریات فیزیکی، حجاج حاضر در خیابان 204، به مثابه ذرات یک جریان سیال در نظرگرفته شده است. حال این خیل جمعیت با مانعی مثل ماشین پلیس مواجه می‌شوند که همانند یک ذره ناهمگون عمل کرده و بر اثر انرژی ای که ساطع می‌کند، موجی در میان ذرات دیگر که همان حجاج هستند ایجاد می‌کند. همانطور که ذکر شد این انرژی مضاعف در صورت تعادل، سبب هضم ذرات در میدان الکتریکی حاصل از انرژی خواهد شد. اما این انرژِی به سبب بار تحمیلی مضاعف نتوانست در جمعیت هضم شود و درنتیجه بسیاری از حجاج به صورت ایستاده فوت کردند. بنابراین هرچه مانع ایجاد شده در برابر جمعیت حجاج بیشتر باشد، انرژی بیشتری بر آن‌ها تحمیل و سبب مرگ و میر خواهد شد.


====ویلچر حاجیان در مسیر راه====
====تأثیر حضور ویلچر حاجیان در مسیر راه====
حضور حجاج نشسته بر ویلچر نیز همانند انرژی مضاعفی است که بر حجاج تحمیل شده و چون تعداد بیشتری بود (در مقایسه با خودرو پلیسی که در مسیر قرار داشت) انرژی بیشتری به حجاج تحمیل کرد و در نهایت آثار مخرب‌تری را به همراه داشت.<ref>مطالعه فیزیک ازدحام در فاجعه منا، ص158-159</ref>
حضور حجاج نشسته بر ویلچر نیز همانند انرژی مضاعفی است که بر حجاج تحمیل شده و در مقایسه با ماشین پلیسی که در مسیر قرار داشت چون تعداد بیشتری بود، انرژی بیشتری به حجاج تحمیل کرده و در نهایت آثار مخرب‌تری را به همراه داشته است.


====ترکیب جمعیتی نامتناسب بین حجاج در خیابان 204====
====ترکیب جمعیتی نامتناسب بین حجاج در خیابان 204====
نویسنده عواملی چون جرم و وزن و نیز سرعت ذرات ناهمگون را نیز عاملی برای تحمیل انرژی مضاعف به ذرات یک جریال سیال دانسته و با این فرض، نتیجه می‌گیرد: تغییر ترکیب جمعیتی حجاج با حجاجی که جثه بزرگتر و نیز عده‌ای که سرعت کمتری نسبت به ایرانی‌ها دارند در خیابان 204، انرژی بیشتری به جمعیت حجاج وارد کرده که در نهایت موجب مرگ و خفگی شده‌است.<ref>مطالعه فیزیک ازدحام در فاجعه منا، ص 163-163</ref>
نویسنده عواملی چون جرم و وزن و نیز سرعت ذرات ناهمگون را نیز عاملی برای تحمیل انرژی مضاعف به ذرات یک جریال سیال دانسته و با این فرض، نتیجه می‌گیرد، تغییر ترکیب جمعیتی حجاج با حجاجی که جثه بزرگتر و نیز عده‌ای که سرعت کمتری نسبت به ایرانی‌ها دارند در خیابان 204، انرژی بیشتری به جمعیت حجاج وارد کرده که در نهایت موجب مرگ و خفگی شده‌است.


====اگر انتهای مسیر باز بود باز هم چنین اتفاقی رخ می‌داد؟====
====اگر انتهای مسیر باز بود باز هم چنین اتفاقی رخ می‌داد؟====
نویسنده عنوان می‌کند اگر انتها و طرفین مسیر باز بود، از انرژی تحمیلی به حجاج کاسته می‌شد و در نهایت آسیب‌های کمتری را متوجه حجاج می‌کرد.<ref>مطالعه فیزیک ازدحام در فاجعه منا، ص 165-166</ref>
نویسنده عنوان می‌کند اگر انتها و طرفین مسیر باز بود، از انرژی تحمیلی به حجاج کاسته می‌شد و در نهایت آسیب‌های کمتری را متوجه حجاج می‌کرد.


==اطلاعات نشر==
==اطلاعات نشر==
کتاب مطالعه فیزیک ازدحام در فاجعه منا، سال 1401 شمسی توسط [[پژوهشکده حج و زیارت]] تهیه شده و منتشر شده است.
کتاب مطالعه فیزیک ازدحام در فاجعه منا، سال 1401ه.ش در پژوهشکده حج و زیارت و توسط چاپ مشعر منتشر شده است.
 
==پانویس==
{{پانویس}}
[[رده:کتاب‌های پژوهشکده حج و زیارت در سال ۱۴۰۱]]
[[رده:کتاب‌های پژوهشکده حج و زیارت در سال ۱۴۰۱]]
[[رده:مقاله‌های تکمیل‌شده]]
لطفاً توجه داشته‌باشید که همهٔ مشارکت‌ها در ویکی حج منتشرشده تحت Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike در نظر گرفته‌می‌شوند (برای جزئیات بیش‌تر ویکی حج:حق تکثیر را ببینید). اگر نمی‌خواهید نوشته‌هایتان بی‌رحمانه ویرایش و توزیع شوند؛ بنابراین، آنها را اینجا ارائه نکنید.
شما همچنین به ما تعهد می‌کنید که خودتان این را نوشته‌اید یا آن را از یک منبع با مالکیت عمومی یا مشابه آزاد آن برداشته‌اید (برای جزئیات بیش‌تر ویکی حج:حق تکثیر را ببینید). کارهای دارای حق تکثیر را بدون اجازه ارائه نکنید!
لغو راهنمای ویرایش‌کردن (در پنجرهٔ تازه باز می‌شود)

این صفحه عضوی از یک ردهٔ پنهان است: