پرش به محتوا

کتابخانه آستان امام حسین(ع): تفاوت میان نسخه‌ها

خط ۱: خط ۱:
==معرفی==
==معرفی==
کتابخانه آستان مقدس حرم امام حسین(ع)، با نام «مكتبه و دار مخطوطات الروضة الحسينيه المقدسه»<ref name=":0">مقاله حاشیه و متن حائر حسینی، فصلنامه فرهنگ زیارت، شماره ۳ و ۴،  ص۲۴۰.</ref> در سمت شرقى روضه شريف قرار داشته<ref>راهنمای اماکن زیارتی و سیاحتی در عراق، ص۲۲۰.</ref> و درب ورودى آن در سمت چپ راهرو باب القبله قرار دارد. این کتابخانه دارای قفسه باز كتاب و سالن مطالعه است.<ref name=":0" />
کتابخانه آستان مقدس امام حسین(ع)، با نام «مكتبه و دار مخطوطات الروضة الحسينيه المقدسه»<ref name=":0">مقاله حاشیه و متن حائر حسینی، فصلنامه فرهنگ زیارت، شماره ۳ و ۴،  ص۲۴۰.</ref> در سمت شرقى روضه شريف قرار داشته<ref>راهنمای اماکن زیارتی و سیاحتی در عراق، ص۲۲۰.</ref> و درب ورودى آن در سمت چپ راهرو باب القبله قرار دارد. این کتابخانه دارای قفسه باز كتاب و سالن مطالعه است.<ref name=":0" />


<br />
 
کتابخانه حرم امام حسین(ع)، دارای بيش از ٧٢ جلد قرآن خطى با ارزش و طلاكارى شده است، براى مثال مى‌توان از قرآن خطى متعلق به سال ۶٩٣ق. نام برد كه به خط ياقوت المستعصى خطاط معروف اسلامى نوشته شده است.
 
 
برخی از مهمترین قرآن‌های خطی این کتابخانه عبارتند از:
 
١. قرآن خطى كه در سال ١٢٢۵ه‍ ق توسط >محمد جعفر< وقف شد و خط آن، كوفى و بسيار قديمى است. بر روى پوست نوشته شده و منسوب به (امام سجاد>ع< )است.
 
٢. قرآن خطى كه در سال ١٢۵٢ه‍ ق توسط أفق الدوله هندى وقف شد، قرآنى با ارزش كه در حاشيه آن تفسيرآمده است وگفته مى‌شود براى نوشتن و تزيين آن هفتاد هزار روپيه خرج شده است و خطاط آن >ميرزا حسين< است.
 
٣. قرآن خطى كه در سال ١٢۵٢ه‍ ق توسط >نواب تاج الدوله< وقف شد و دو صفحه اول آن با نقش و نگارهاى زيبايى مزين شده است.
 
۴. قرآن خطى كه درسال ١٢۴٣ه‍ ق توسط >فتحعلى شاه قاجار< وقف شد، قرآنى زيبا كه لابلاى سطورآن ترجمه فارسى آيات و در چهار طرف صفحات آن تفسير فارسى نوشته شده است.
 
۵. قرآن خطى كه در سال ١٣٠۴ ه‍ ق توسط >فرح سلطان خانم< وقف شد، اين قرآن مزين بوده و در لابلاى سطورآن ترجمه فارسى آيات با خطى سرخ نوشته شده است.
 
۶. قرآن خطى كه در سال ١٢۴٣ه‍ ق توسط >فتحعلى شاه قاجار< وقف شده است و به خط غلام حسين بن محمد جعفر است و در لابلاى سطورآن ترجمه فارسى با خط سرخ نوشته شده است.<br />٧. قرآن خطى كه در سال ١٢۴٧ه‍ ق توسط >نواب رمضان على خان< وقف شده است. سوره فاتحه، صفحه اول سوره بقره و صفحه آخر اين قرآن طلاكارى شده است و لابلاى سطورآن ترجمه فارسى آيات برنگ سرخ و ريز نوشته شده و خطاط آن محمد نظام كازرونى است.
 
٨. قرآن خطى كه در سال ١٣٠۴ه‍ ق كه توسط >خفراء السلطان< وقف شد، ترجمه فارسى آيات لابلاى سطورآن برنگ سرخ و در حاشيه آن خواص تلاوت قرآن ذكر شده است. خط آن ثلث و خطاط آن محمد نظام كازرونى است.
 
٩. قرآن خطى كه در سال ١٢٩۴ه‍ ق كه توسط >ابوالحسن مشير الملك< وقف شد، صفحه اول و دوم آن مذهب است و لابلاى سطورآن ترجمه فارسى آيات نوشته شده است.
 
١٠. قرآن خطى كه توسط حسن على ميزراى فرمانفرما وقف شده و تاريخ وقف آن مجهول مى‌باشد. چهار صفحه اول قرآن مذهب بوده و به خط >عبدالصمد< است.
 
١١. قرآن خطى كه در سال ١٢۵٩ه‍ ق توسط >محمد حسن< وقف شده و در صفحه‌اى ازآن سه سطرآن با آب طلا، سه سطر با مداد سرخ و سه سطر با مداد مشكى نوشته شده است. اين قرآن را سلطان محمد بن محمد حسين گنابادى در سال ١٠٠٨ه‍ ق نوشته است.
 
١٢. قرآن خطى كه در سال ١٢١٢ه‍ ق توسط >سيد محمد تقى بن ميرزا محمد حسين< وقف شده و در اول آن دائره‌اى همراه با علامتهاى استخاره گرفتن نوشته شده است و صفحه اول مزين است و لابلاى سطورآن ترجمه آيات به زبان فارسى و با خط مشكى نوشته شده است.
 
١٣. قرآن خطى كه در سال ١٢٣۶ه‍ ق توسط >جهان بيگم< وقف شده و خط آن كوفى است و صفحه اول وآخرآن افتادگى دارد و روى كاغذ سفيد نوشته شده و بر جلد آن نوشته شده كه به خط( على بن ابيطالب(ع)) است و صحيح به نظر نمى رسد.
 
١۴. قرآن خطى كه در سال ١٢۴٢ه‍ ق توسط >خيرالنساء خانم< وقف شده است و دو صفحه اول آن مذهب بوده و لفظ جلاله در تمام قرآن با آب‌طلا نوشته شده است.


==پانوشت==
==پانوشت==
۱۵٬۶۱۴

ویرایش