پرش به محتوا

احصار و صد: تفاوت میان نسخه‌ها

۲۷۷ بایت اضافه‌شده ،  ‏۱۹ دسامبر ۲۰۱۷
خط ۲۹: خط ۲۹:


==تفاوت احصار و صدّ==
==تفاوت احصار و صدّ==
به نظر مشهور فقیهان امامی، احکام احصار و صد در شش جنبه با هم تفاوت دارند:
به نظر مشهور فقیهان [[امامیه|امامی]]، احکام اِحصار و صَدّ در شش جنبه با هم تفاوت دارند:
# [[تحلل|تَحَلُّل]] مصدود درباره همه مُحَرَّمات [[احرام|اِحرام]] جاری می‌شود؛ اما تحلل محصور در زمینه ممنوعیت کامیابی جنسی، منوط به ادای [[طواف نساء]] است.
# در وجوب [[قربانی]] برای تحلّل محصور اتفاق‌نظر وجود دارد؛ ولی در وجوب آن برای مصدود اختلاف نظر هست.
# محل [[ذبح|ذِبح]] قربانی برای [[مصدود]]، همان مکان ایجاد مانع است؛ اما در اِحصار، محل قربانیِ [[حج|حج‌گزار]]، [[منا|مِنا]] و مکان قربانی [[عمره|عُمره‌گزار]]، [[مکه]] است.
# درباره وجوب [[حلق|حَلق]] یا [[تقصیر]] برای تَحَلُّل [[محصور]]، اتفاق‌نظر هست؛ اما وجوب آن برای مَصدود اختلافی است.
# تحلّل مصدود در محل صدّ، قطعی و تخلف‌ناپذیر است؛ ولی تحلل محصور بر پایه وعده و قرار است و احتمال تخلّف در آن می‌رود.
# [[اشتراط]] تحلّل، موجب تحلّل محصور هنگام بروز بیماری می‌گردد و قربانی‌کردن لازم نیست؛ ولی برای مصدود، ساقط شدن قربانی با اشتراط، مورد اختلاف نظر است.<ref>مسالک الافهام، ج۲، ص۳۸۶-۳۸۷؛ فقه الصادق، ج۱۲، ص۲۶۲-۲۶۳.</ref>


۱. تحلّل مصدود درباره همه محرمات احرام جاری می‌شود؛ اما تحلل محصور در زمینه ممنوعیت کامیابی جنسی، منوط به ادای طواف نساء است. ۲. در وجوب قربانی برای تحلّل محصور اتفاق‌نظر وجود دارد؛ ولی در وجوب آن برای مصدود اختلاف نظر است. ۳. محل ذبح قربانی برای مصدود، همان مکان ایجاد مانع است؛ اما در احصار، محل قربانی حج‌گزار، منا و مکان قربانی عمره‌گزار، مکه است. ۴. درباره وجوب حلق یا تقصیر برای تحلل محصور، اتفاق‌نظر یافت می‌شود؛ اما وجوب آن برای مصدود اختلافی است. ۵. تحلّل مصدود در محل صدّ، قطعی و تخلف‌ناپذیر است؛ ولی تحلل محصور بر پایه وعده و قرار است و احتمال تخلّف در آن می‌رود. ۶. اشتراط تحلّل، موجب تحلّل محصور هنگام بروز بیماری می‌گردد و قربانی‌کردن لازم نیست؛ ولی برای مصدود، ساقط شدن قربانی با اشتراط، مورد اختلاف نظر است.<ref>مسالک الافهام، ج۲، ص۳۸۶-۳۸۷؛ فقه الصادق، ج۱۲، ص۲۶۲-۲۶۳.</ref>
صدّ از آن رو که از مصداق‌های برجسته «صدّ عن سبیل الله» به شمار می‌رود، از نظر شرعی [[حرام]] است و [[آیه|آیات]] گوناگون بر آن دلالت دارند؛ از جمله: آیه ۱۶۷ [[سوره نساء]]، آیات ۳۴ و ۴۷ [[سوره انفال|سوره اَنفال]]، آیه ۳ [[سوره ابراهیم]]، آیات ۸۸ و ۹۴ [[سوره نحل]]، آیه ۲۵ [[سوره حجّ]] و آیه ۳۲ [[سوره محمد]].
 
صدّ از آن رو که از مصداق‌های برجسته «صدّ عن سبیل الله» به شمار می‌رود، از نظر شرعی حرام است و آیات گوناگون بر آن دلالت دارند، از جمله: ۱۶۷ نساء/۴، ۳۴ و ۴۷ انفال/۸، ۳ ابراهیم/۱۴، ۸۸ و ۹۴ نحل/۱۶، ۲۵ حجّ/۲۲، ۳۲ محمّد/۴۷.


==مهم‌ترین احکام محصور و مصدود==
==مهم‌ترین احکام محصور و مصدود==
۱٬۷۸۰

ویرایش