الگو:مقاله پیشنهادی: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی حج
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
'''ارکان حج'''، به [[مناسک حج|مناسک]] اصلی [[حج]] گفته می‌شود. مهم‌ترین ویژگی‌ ارکان حج که تفاوت اساسی آن‌ها با واجبات غیر رکنی به شمار می‌رود، آن است که ترک عمدی [[رکن]]، موجب بطلان حج است؛ اما ترک دیگر واجبات هر چند عامدانه باشد، حج را باطل نمی‌کند.  
'''کارگاه پرده‌بافی''' کعبه که به آن «مَصنَع کِسوَة الکعبة» گفته می‌شود، وظیفه بافت و آماده‌‌سازی [[پرده کعبه]] را دارد. برپایه گزارشات تاریخی و روایات، پیشینه پوشاندن [[کعبه]] با پرده به دوران حضرت اسماعیل می‌رسد.


درباره شماره ارکان حج میان فقیهان مذاهب گوناگون اسلامی اختلاف وجود دارد. به باور مشهور فقیهان [[امامیه|امامی]] حج، پنج و به باور مشهور [[شافعی|شافعیان]] شش  رکن دارد. بر پایه نظر مشهور [[مالکی|مالکیان]] و بسیاری از [[حنبلی|حنبلیان]] ارکان حج چهار و به نظر مشهور [[حنفی|حنفیان]] دو مورد است.  
بنابر گزارش‌ها پرده کعبه از دوران خلیفه دوم در [[مصر]] بافته و به [[مکه]] فرستاده می‌شد، و حتی برای آن موقوفاتی نیز در مصر وقف کرده بودند. بافت پرده کعبه در مصر تا سال 1382ق. ادامه داشت، و حکومت سعودی به‌سبب پیدایش اختلاف سیاسی اجازه نداد پرده مصر را به مکه آورند و دستور داد کارگاهی در منطقه «[[جرول|جروَل]]» راه‌اندازی شود.


[[فقیه|فقهای]] [[امامیه]] اتفاق نظر دارند که [[احرام]]، [[طواف]]، [[وقوف در عرفات]]، [[وقوف در مشعر الحرام]] و [[سعی]] [[صفا]] و [[مروه]] ارکان حج هستند. در برخی منابع [[فقه|فقهی]]، احکامی برای ارکان حج برشمرده‌اند.  
کارگاه پرده‌بافی کعبه از بخش‌های گوناگون تشکیل شده که هریک به تولید بخشی از پرده اختصاص دارد. در آغاز، سه بخش تولید کمربند پرده ([[حزام|حِزام]]) و بافت دستی و رنگرزی فعال بود و بعدها بخش‌های بافت ماشینی و چاپ و پرچم بدان افزوده شد.
[[ارکان حج|ادامه...]]
 
تولید پوشش دارای مراحل مختلفی می‌باشد: ابتدا آزمایشگاه مراقبت کیفیت با هدف افزایش کیفیت تولید ساخته شده، آزمایشات لازم را انجام داده، بعد از آن در مرحله رنگ‌آمیزی، ابریشم ناب طبیعی را که به شکل کلاف‌های نخ خام و پوشانده با یک لایه صمغ است را در دو مرحله رنگ، و در قسمت طراحی، زمینه نقوش پرده و کتیبه‌های آن را طراحی می‌کنند، بعد از طراحی، پارچه‌ها آماده بافت می‌شوند و بعد از بافته شدن در قسمت چاپ حزام، پرده مجاور [[درِ کعبه]] و دیگر تزئینات با کلیشه‌های ویژه بر ابریشم سیاه چاپ می‌شوند. مرحله نهایی تولید پرده پس از انتقال در صبحگاه [[روز عرفه]] به [[مسجدالحرام]]، با پوشاندن آن بر [[کعبه]] و وصل کردن قطعه‌های بزرگ‌تر به‌یکدیگر انجام می‌پذیرد.  
[[کارگاه پرده‌بافی|ادامه...]]

نسخهٔ ‏۱۷ ژانویهٔ ۲۰۱۹، ساعت ۰۹:۳۸

کارگاه پرده‌بافی کعبه که به آن «مَصنَع کِسوَة الکعبة» گفته می‌شود، وظیفه بافت و آماده‌‌سازی پرده کعبه را دارد. برپایه گزارشات تاریخی و روایات، پیشینه پوشاندن کعبه با پرده به دوران حضرت اسماعیل می‌رسد.

بنابر گزارش‌ها پرده کعبه از دوران خلیفه دوم در مصر بافته و به مکه فرستاده می‌شد، و حتی برای آن موقوفاتی نیز در مصر وقف کرده بودند. بافت پرده کعبه در مصر تا سال 1382ق. ادامه داشت، و حکومت سعودی به‌سبب پیدایش اختلاف سیاسی اجازه نداد پرده مصر را به مکه آورند و دستور داد کارگاهی در منطقه «جروَل» راه‌اندازی شود.

کارگاه پرده‌بافی کعبه از بخش‌های گوناگون تشکیل شده که هریک به تولید بخشی از پرده اختصاص دارد. در آغاز، سه بخش تولید کمربند پرده (حِزام) و بافت دستی و رنگرزی فعال بود و بعدها بخش‌های بافت ماشینی و چاپ و پرچم بدان افزوده شد.

تولید پوشش دارای مراحل مختلفی می‌باشد: ابتدا آزمایشگاه مراقبت کیفیت با هدف افزایش کیفیت تولید ساخته شده، آزمایشات لازم را انجام داده، بعد از آن در مرحله رنگ‌آمیزی، ابریشم ناب طبیعی را که به شکل کلاف‌های نخ خام و پوشانده با یک لایه صمغ است را در دو مرحله رنگ، و در قسمت طراحی، زمینه نقوش پرده و کتیبه‌های آن را طراحی می‌کنند، بعد از طراحی، پارچه‌ها آماده بافت می‌شوند و بعد از بافته شدن در قسمت چاپ حزام، پرده مجاور درِ کعبه و دیگر تزئینات با کلیشه‌های ویژه بر ابریشم سیاه چاپ می‌شوند. مرحله نهایی تولید پرده پس از انتقال در صبحگاه روز عرفه به مسجدالحرام، با پوشاندن آن بر کعبه و وصل کردن قطعه‌های بزرگ‌تر به‌یکدیگر انجام می‌پذیرد. ادامه...