سیدعبدالمجید ایروانی

نسخهٔ تاریخ ‏۱۳ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۱۶:۴۸ توسط Engineer (بحث | مشارکت‌ها) (جایگزینی متن - '</ref> ' به '</ref> ')

ایروانی، سیدعبدالمجید: از نمایندگان امام خمینی در حج 1401ق./1360ش، بود. قبل از انقلاب اسلامی ایران، فعالیت‌های فرهنگی از جمله ساماندهی و مدیریت مهدیه تهران را به عهده داشت. پس از پیروزی انقلاب اسلامی، مسؤولیت‌های گوناگون بر عهده داشت؛ از جمله: سرپرستی کمیته انقلاب منطقه ۱۲، عضویت در شورای مرکزی جامعه روحانیت مبارز تهران و مجلس خبرگان رهبری، قائم مقامی دبیرخانه امامان جمعه، سرپرستی روحانیت جنوب و غرب تهران، نمایندگی امام خمینی در بنیاد مستضعفان، و عضویت در بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، همچنین همراه حیدرعلی جلالی به سازماندهی اعزام طلاب به جبهه‌های نبرد پرداخت و خود نیز در خط مقدم جنگ حضور داشت. وی پس از پایان یافتن جنگ، نمایندگی ولی فقیه و معاونت فرهنگی ستاد رسیدگی به امور آزادگان را بر عهده گرفت. ایشان نماینده امام خمینی، سال 1360 در حج بودند و در مراسم شست‌وشوی خانه خدا شرکت داشتند.

ایروانی
اطلاعات فردی
نام کامل سیدعبدالمجید ایروانی
تاریخ تولد 1313 ش
زادگاه تبریز
محل زندگی قم و تهران
تاریخ وفات 1371 ش
شهر وفات تهران
خویشاوندان
سرشناس
آیت‌الله سید حجت ایروانی
اطلاعات علمی
استادان آیت الله بروجردی، سید محمد محقق داماد، محمد علی اراکی،امام خمینی
محل تحصیل قم
فعالیت‌های اجتماعی-سیاسی
سیاسی سرپرستی کمیته انقلاب منطقه ۱۲، عضویت در شورای مرکزی جامعه روحانیت مبارز تهران و مجلس خبرگان رهبری، قائم مقامی دبیرخانه امامان جمعه، سرپرستی روحانیت جنوب و غرب تهران، نمایندگی امام خمینی در بنیاد مستضعفان، عضویت در بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، نماینده امام خمینی در حج

تاریخ ولادت

سیدعبدالمجید ایروانی به سال 1313ش. در تبریز در خانواده‌ای مذهبی زاده شد.

نسب

پدرش آیت‌الله سیدحجت ایروانی از معاریف دانشوران تبریز به شمار می‏‌رفت و به پاس مقام علمی و معنوی خود، مورد احترام همه دانشوران آذربایجان و مردم متدین تبریز بود.[۱] جد مادری وی، آیت‌الله ابراهیم سلیمانی از علمای برجسته و شناخته شده نجف و از «اوتاد» زمان به شمار می‌رفت.

اساتید

وی به سال 1332ش. در پی فراگیری دروس مقدماتی حوزه، در 21 سالگی به قم رفت و از اساتیدی چون آیات عظام بروجردی، سیدمحمد محقق داماد، محمدعلی اراکی، و امام خمینی بهره برد.[۲]

منسب‌ها

ایروانی به سال 1350ش. به تهران رفت و به فعالیت‌های فرهنگی از جمله ساماندهی و مدیریت مهدیه تهران پرداخت. به دلیل فعالیت‌های انقلابی همسو با نهضت امام خمینی(ره)، چندین بار به دست ساواک زندانی شد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی، مسؤولیت‌های گوناگون بر عهده گرفت؛ از جمله: سرپرستی کمیته انقلاب منطقه 12، عضویت در شورای مرکزی جامعه روحانیت مبارز تهران و مجلس خبرگان رهبری، قائم مقامی دبیرخانه امامان جمعه، سرپرستی روحانیت جنوب و غرب تهران، نمایندگی امام خمینی در بنیاد مستضعفان، و عضویت در بنیاد مسکن انقلاب اسلامی. همچنین همراه حیدرعلی جلالی، به سازماندهی اعزام طلاب به جبهه‌های نبرد پرداخت و خود نیز در خط مقدم جنگ حضور داشت.[۳] در پی پایان یافتن جنگ، نمایندگی ولی فقیه و معاونت فرهنگی ستاد رسیدگی به امور آزادگان را بر عهده گرفت.[۴] تاسیس مدرسه علمیه در مهدیه تهران و تدریس فقه، یاری به محرومان و پایه‌گذاری صندوق قرض‌الحسنه، از دیگر فعالیت‌های وی بود.

تاریخ وفات

او در 6 شهریور 1371ش. درگذشت.

نمایندی امام در امور حج

ایروانی، سیدعلی‌ هاشمی گلپایگانی، محمدرضا توسلی، حیدرعلی جلالی، و سیدحسن طاهری خرم‌آبادی، به سال 1360ش. به نمایندگی امام خمینی در امور حج تعیین شدند. امام خمینی در حکم خود، فریضه حج را از مسائل مهم اسلامی و از اجتماعات بزرگ سیاسی- مذهبی جامعه مسلمانان به شمار آورد و ضمن تاکید بر انجام شکوهمند حج و رساندن پیام انقلاب اسلامی به دیگر مسلمانان، درباره تفرقه‌افکنی دشمنان اسلام و پرهیز از هرگونه رفتار تفرقه‌انگیز هشدار داد.[۵] این شورا با انتخاب 60 تن از معتمدان برای نظارت بر کاروان‌‌ها، ابلاغ تصمیمات شورا به حجاج، انتقال دیدگاه‌های حاجیان به نمایندگان امام، و برخورد با حاجیان یا کاروان‌های متخلف، به مدیریت امور حج پرداخت.

مدیریت مسجد نبوی

به رغم مخالفت دولت و نیروهای امنیتی عربستان با برگزاری مراسم برائت از مشرکان‌ ‌که دومین بار در حج سال 1360ش. بر‌گزار می‌گشت، ‌این مراسم با راهپیمایی و سخنرانی‌ در زمینه حج ابراهیمی و لزوم مخالفت با آمریکا و اسرائیل بر‌گزار شد و با تدبیر و رایزنی سرپرستان حج، مشکلی پیش نیامد.[۶] همچنین در این سال، میان برخی حاجیان ایرانی و ماموران امنیتی درگیری رخ داد که مسؤولان ایرانی به سرعت و با قاطعیت با متخلفان ایرانی برخورد کردند. این کار موجب وا‌گذاری مدیریت مسجد نبوی به ایران گشت و نمایندگان امام خمینی نیز به برقراری نظم در مسجد نبوی پرداختند؛ به نحوی که افزون بر تحسین حاجیان دیگر کشورها، زائران بدون دغدغه به زیارت و اعمال مستحب در مسجدالنبی پرداختند.[۷] برخی وهابی‌ها با این کار بی‌سابقه مخالف بودند؛ اما مسؤولان و دولت عربستان این حرکت را به جهت رضایت نظام نوظهور اسلامی ایران به ویژه امام خمینی دانستند.

شست‌وشوی خانه خدا

ایروانی و جلالی به دعوت مسؤولان عربستان در مراسم شست‌وشوی خانه خدا شرکت کردند و در پی آن، قسمتی از جامه کعبه و جارویی که با آن کعبه را شست‌وشو داده بودند، از سوی دولت عربستان برای اهدا به امام خمینی به ایشان داده شد.[۸]

پیوند به بیرون

امرای حج جمهوری اسلامی ایران؛پایگاه اطلاع رسانی حوزه


پانویس

  1. تاریخ و فرهنگ معاصر، ش5، ص295، «آیت الله سید عبدالمجید ایروانی. http://www.khosroshahi.org/main/index.php?Page=definition&UID=2391.
  2. تاریخ و فرهنگ معاصر، ش5، ص295. http://www.khosroshahi.org/main/index.php?Page=definition.&UID=2391
  3. تاریخ و فرهنگ معاصر، ش5، ص294-299. http://www.khosroshahi.org/main/index.php?Page=definition&UID=2391.
  4. تاریخ و فرهنگ معاصر، ش5، ص297، «آیت الله سید عبدالمجید ایروانی.
  5. صحیفه امام، ج14، ص411-412.
  6. مستندات دانشنامه، «مصاحبه با حیدرعلی جلالی خمینی.
  7. سایت شخصی حیدرعلی جلالی خمینی
  8. مستندات دانشنامه، «مصاحبه با حیدر علی جلالی خمینی».

منابع

 محتوای این مقاله برگرفته شده از: دانشنامه حج و حرمین شریفین مدخل سیدعبدالمجید ایروانی.
  • تاریخ و فرهنگ معاصر (فصلنامه): قم، مرکز بررسی‌های اسلامی؛
  • صحیفه امام: امام خمینی1، تهران، نشر آثار امام خمینی (رحمة‌الله‌علیه).
  • http://www.khosroshahi.org.