حج و امنیت روانی حجاج (کتاب)

از ویکی حج
حج و امنیت روانی حجاج (کتاب)
پدید آورندگان
نویسنده مجتبی حیدری
محتوا
موضوع حج و جنبه‌های روان‌شناسی
زبان فارسی
نشر
تعداد جلد ۱
تعداد صفحات ۱۴۴
قطع وزیری
ناشر مؤسسه فرهنگی هنری مشعر
وب‌سایت ناشر http://hzrc.ac.ir
محل نشر تهران
تاریخ نشر پاییز ۱۴۰۰ ش.
شابک ۹۷۸-۹۶۴-۵۴۰-۹۵۱-۵
رده‌بندی کنگره BP۱۸۸/۸
رده‌بندی دیویی ۲۹۷/۳۵۷

حج و امنیت روانی حجاج کتابی درباره راهکار‌های حفظ و ارتقای امنیت روانی حج‌گزاران در ایام برگزاری آیین حج است. این کتاب توسط مجتبی حیدری و در پژوهشکده حج و زیارت به تدوین رسیده است.

محتوا

کتاب «حج و امنیت روانی حجاج» از ابعاد مختلفی به مسئله امنیت روانی حج‌گزاران می‌پردازد و راهکارهایی برای حفظ امنیت روانی و جلوگیری از ناامنی در زمان ادای مناسک حج ارائه می‌کند. از دیدگاه نویسنده بحث امنیت روانی در حج، موضوع قابل توجهی است چرا که سفر به کشوری ناشناخته با اعتقادات متعصبانه و دیدگاه‌های سیاسی متعارض و نیز سختی برخی اعمال حج، می‌تواند احساس نگرانی و ناامنی را در روان حج‌گزاران برانگیزد.

این کتاب در پنج فصل تدوین شده است:

فصل اول: مباحث مقدماتی

نگارنده در این فصل، به تعریف مفاهیم امنیت، روان، امنیت روانی و آرامش پرداخته است و انواع امنیت را از جهات مختلف بررسی کرده است. سپس پیرامون اشارات قرآن کریم به مسئله‌ی امنیت، مطالبی را بیان کرده و نظرات روان‌شناسان درباره‌ی امنیت روانی را ذکر نموده است؛ وی در ادامه، عوامل و آثار امنیت روانی را بررسی کرده است.

فصل دوم: امنیت روانی در حج

قرآن کریم، مکه را حرم امن الهی معرفی کرده است؛ فصل دوم این کتاب با توضیح گزاره‌ی پیشین آغاز می‌شود و با تاثیر مثبت مناسک حج (احرام، طواف، نماز طواف، سعی، وقوف در مشاعر مقدس) بر ایجاد احساس امنیت حج‌گزاران ادامه می‌یابد.

در ادامه این فصل تاثیر اماکن حج (کعبه، مسجد الحرام، مسعی، مکه، مواقف) و نیز تاثیر اوقات حج بر تامین امنیت روانی حاجیان را بررسی شده است.

فصل سوم: عوامل سازمانی ایجادکننده امنیت روانی

در فصل سوم، عوامل سازمانی که مرتبط به دولت‌ها و سازماندهی عملیات حج است و ممکن است بر امنیت روانی حج‌گزاران تاثیر داشته باشد بیان شده است و این عوامل به دو دسته‌ی عوامل مربوط به مدیران ایرانی و عوامل مربوط به کشور عربستان تقسیم شده اند.

نویسنده‌ی این کتاب، عواملی را برشمرده که مسئولین ایرانی می‌توانند از طریق آن بر افزایش امنیت روانی حجاج تاثیر داشته باشند:

  • تسهیل انجام امور زائران
  • تأمین نیازمندی‌ها
  • گزینش و آموزش مدیران و روحانیان
  • اجرای طرح‌ها و عرضه محصولات فرهنگی

نویسنده از جمله عوامل مؤثری که مربوط به مدیران کشور عربستان است را برخورد مناسب با زائران، تلطیف فضای عمومی عربستان، برقرار کردن امنیت، تأمین نیازمندی‌ها، مدیریت مطلوب اماکن و مناسک و جلوگیری از مجادلات مذهبی می‌داند.

فصل چهارم: وظایف مدیران و روحانیان کاروان‌ها در ایجاد امنیت روانی حجاج

نگارنده در این فصل، وظایف مدیران را خوش‌اخلاقی با زائران، همراهی با آنان در طول سفر، برقراری ارتباط عاطفی با زائران، حضور پر نشاط در فضای هتل، تلاش برای برآوردن نیازهای زائران و اطمینان خاطر دادن به آن‌ها بر می‌شمرد. وی همچنین وظایف روحانیان کاروان‌ها را آموزش احکام حج، توجه به مشکلات زائران، امید دهی به ایشان و پاسخ دادن به پرسش‌های مذهبی آنان معرفی می‌کند.

فصل پنجم: راهکارهای کسب امنیت روانی در حج

فصل پنجم این کتاب، حاوی مطالبی برای خود حج‌گزاران است و راهکارهایی برای به دست آوردن و افزایش امنیت روانی در زمان حج را به ایشان ارائه می‌دهد. این راهکارها شامل کمک گرفتن از خداوند و یاد او، زیارت اولیای الهی، صدقه دادن، ارتباط دوستانه با اعضای کاروان‌، روابط نیک با حجاج سایر کشورها، برخورد صحیح با مأموران عربستان، رعایت نکات ایمنی است.

اطلاعات نشر

این کتاب در پاییز سال 1400 شمسی و در پژوهشکده حج و زیارت تهیه شده و توسط انتشارات مؤسسه فرهنگی هنری مشعر در 144 صفحه به چاپ رسیده است.

منابع

حج و امنیت روانی حجاج، مجتی حیدری، مشعر، ۱۴۰۰