عراق: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی حج
خط ۱۰۵: خط ۱۰۵:
{{برگرفتگی
{{برگرفتگی
  | پیش از لینک = کتاب
  | پیش از لینک = کتاب
  | منبع = آشنایی با کشورهای اسلامی، فصل عراق، زیر نظر حسن روحانی، انتشارات مشعر، تهران، ۱۳۸۸
  | منبع = آشنایی با کشورهای اسلامی، زیر نظر حسن روحانی، انتشارات مشعر، تهران، ۱۳۸۸ (فصل عراق ص۶۵ - ۷۸)
  | لینک = https://noorlib.ir/book/view/18566?pageNumber=65&viewType=pdf
  | لینک = https://noorlib.ir/book/view/18566?pageNumber=65&viewType=pdf
  |‌ توضیحات منبع =  
  |‌ توضیحات منبع =  
}}
}}
{{پایان}}
{{پایان}}

نسخهٔ ‏۲۰ ژانویهٔ ۲۰۲۲، ساعت ۱۲:۳۱

پرونده:کشور عراق.jpg
اطلاعات عمومی
دین رسمی اسلام
جمعیت کل 437/072
حکومت پارلمانی
پایتخت بغداد
شهرهای مهم نجف، کربلا، کاظمین، سامرا، بصره
زبان رسمی عربی
اسلام
جمعیت مسلمانان 97 درصد
مراکز شیعی
زیارتگاه‌ها آستان مقدس امام علی(ع)، آستان مقدس امام حسین(ع)، آستان مقدس کاظمین(ع) و آستان مقدس امامین عسکریین(ع)
مساجد مسجد کوفه و مسجد سهله
مناطق شیعه‌نشین نجف، کربلا
حج‌گزاران مشهور کشور عراق

عراق کشوری در مرکز خاورمیانه و ساحل غربی خلیج فارس قرار دارد که غالب جمعیت این کشور شیعه هستند که در نجف و کربلا و شهرهای دیگر ساکن‎‌اند. مرقد برخی از امامان شیعه، مانند: امام علی(ع)، امام حسین(ع)، امام کاظم(ع)، امام جواد(ع)، امام هادی(ع) و امام حسن عسگری(ع) در کشور عراق می‌باشد که در طول سال هزاران نفر از سرتاسر جهان برای زیارت به عراق مسافرت می‌کنند. و همچنین مکان‌های قدیمی و مشهوری در کشور عراق مثل مسجد کوفه، مسجد سهله و محل شهادت امام حسین(ع) در این کشور هست. به خاطر وجود بارگاه امام حسین(ع) در روز اربعین یعنی بیستم ماه صفر میلیونها زائر از سرتاسر جهان برای شرکت در پیاده‌روی اربعین به کربلا مسافرت می‌کنند.

موقعیت جغرافیایی

عراق کشوری است که در مرکز خاورمیانه و ساحل غربی خلیج فارس قرار دارد. کل مساحت عراق 437/072 کیلومتر مربع است. عراق با ایران، اردن، کویت، عربستان سعودی، سوریه و ترکیه همسایه است.

جمعیت

جمعیت عراق بین ٧٥ تا ٨٠ درصد عرب، ١٥ تا ٢٠ درصد کرد و ٥ درصد بقیه را ترکمن‌ها، آشوری‌ها، یزیدی‌ها و سایر اقلیت‌های قومی تشکیل می‌دهند.

از نظر مذهبی

از نظر ترکیب مذهبی نیز ٩٧ درصد جمعیت عراق را مسلمانان تشکیل می‌دهند که بین ٦٠ تا ٦٥ درصد آن شیعه و ٣٢ تا ٣٧ درصد سنی مذهب هستند. ٣ درصد باقی مانده را نیز مسیحیان و سایر فرقه‌های مذهبی تشکیل می‌دهند.

پیش‌زمینه تاریخی

کشور کنونی عراق تا قبل از جنگ جهانی اول بخشی از امپراتوری عثمانی محسوب می‌شد. با آغاز جنگ جهانی اول و فروپاشی امپراتوری عثمانی، سرزمین کنونی عراق تحت اشغال انگلستان درآمد و با تصویب جامعه ملل، عراق تحت قیومت انگلستان قرار گرفت. در سال ١٩٣٢، عراق به استقلال رسید. در سال ١٩٥٨، رژیم پادشاهی در این کشور پایان داد و شروع جمهوری در عراق آغاز شد. در سال ١٩٦٣ کودتایی دیگر به قدرت رسیدند. سرانجام در سال ١٩٦٨ با کودتای حزب بعث، سران بعثی کنترل این کشور را تا سال ٢٠٠٣ در دست گرفتند. اشغال عراق توسط آمریکا، به فروپاشی رژیم بعث انجامید. , دولت موقت اداره امور عراق را به دست گرفت و دولت انتقالی عراق شکل گرفت. و اولین دولت دایمی عراق به نخست وزیری نوری المالکی شیعی مذهب آغاز به کار کرد.

ساختار اجتماعی ـ فرهنگی

کشور عراق از نظر ساختار اجتماعی ـ فرهنگی به سه حوزه کاملاً متفاوت قابل تقسیم است. در حوزه مرکزی عراق اعراب سنی، در شمال کردها و در جنوب شیعیان سکونت دارند. و هویت‌های فرهنگی ـ اجتماعی کوچک‌تری نظیر ترکمن‌ها، آشوری‌ها و یزیدی‌ها نیز سکونت دارند.

کردها

اکثر کردها سنی مذهب هستند و بخشی از آنها، که در اطراف خانقین سکونت دارند، شیعی مذهب هستند. کردها از ابتدای تشکیل عراق در جهت خودمختاری مبارزه کرده‌اند؛ و از نظر قومی به ایرانی‌ها نزدیک هستند و بر فرهنگ، زبان و قومیت کردی خود بسیار تاکید دارند و خود را از اکثریت اعراب عراق متمایز سازند. بعد از فروپاشی رژیم بعث، با تشکیل ایالات ، از نظر اجتماعی دارای آزادی‌ و خودمختاری زیادی شده‌اند؛ تا آنجا که زبان کردی در کنار زبان عربی به عنوان زبان رسمی عراق در قانون اساسی به رسمیت شناخته شده است.

شیعیان

شیعیان که اکثریت جمعیت عراق را تشکیل می‌دهند، بیشتر در مناطق جنوبی و مرکزی عراق سکونت دارند. نسبت به آغاز گرایش مردم عراق به تشیع اختلاف نظر وجود دارد. برخلاف استنادات تاریخی نسبت به تشکیل خلافت حضرت علی(ع) در کوفه و مبانی حمایتی کوفه و بصره از قیام امام حسین(ع)، پژوهشگران غیراسلامی، عمده قدرت شیعیان عراق امروزی را به بخش‌های تازه مسلمان شده استناد می‌دهند. شیعیان عراق از نظر فرهنگی از دو مجموعه فرهنگی قوی عربی و مذهب شیعی تشکیل می‌شود. مذهب شیعی باعث تمایز فرهنگی آنها از جهان عرب اهل سنت می‌شود. وجود مقبره امامان شیعی در شهرهای مقدس عراق همچون کربلا و نجف، و همچنین وجود حوزه علمیه نجف و در نتیجه حضور دایمی علمای شیعی در این شهرها باعث تقویت فرهنگ شیعی شده است و این امر، شیعیان عراق را از نظر فرهنگی به ایرانیان شیعی مذهب نزدیک ساخته است. و هنوز فرهنگ شیعی در این کشور قوی است و تحولات عراق این مسئله را به خوبی نشان می‌دهد.

اعراب سنی

اعراب سنی براساس قومیت عربی و مذهب سنی ایجاد شده و به دلیل حاکمیت اقلیت اعراب سنی در طول دهه‌های گذشته در عراق تقویت شده است. گرایشات عربی این بخش از فرهنگ عراق بسیار قدرتمند بوده و پان عربیسم به عنوان یک ایدئولوژی سیاسی فعال در عراق و حتی جهان عرب در این فرهنگ ریشه داشته است. این بخش به دلیل حمایت‌های نظام سیاسی در پی تسلط بر سایر بخش‌ها و همسان‌سازی فرهنگی بوده است.

نظام سیاسی عراق

با اشغال عراق توسط نیروهای آمریکا رژیم بعث این کشور فرو پاشید و نظام سیاسی جدید عراق شکل گرفت. بر اساس قانون اساسی، این کشور دارای نظام جمهوری دموکراتیک فدرال است و نظام حکومتی آن پارلمانی است.

انتخاب اعضای دولت

اعضای پارلمان به واسطه انتخابات از سوی مردم تعیین می‌شوند و پارلمان نیز شورای ریاست جمهوری، متشکل از رئیس جمهور و دو معاونش را انتخاب می‌کند. رئیس جمهور نیز نخست‌وزیر را مسئول تشکیل کابینه می‌کند. پست‌های سیاسی حکومت و هیات دولت بین احزاب و گروه‌های مختلف طبق میزان نمایندگان آنها تقسیم می‌شود. در حال حاضر نخست وزیر شیعه، رئیس جمهور کرد و رئیس مجلس در عراق سنی مذهب است.

ارکان دولت

دولت عراق متشکل از یک دولت مرکزی در بغداد خواهد بود، اما اکنون تنها یک دولت فدرال کردی در شمال عراق حاکمیت دارد. قوای حکومتی شامل قوه قضائیه، مجریه و مقننه می‌باشد، ائتلاف عراق متشکل از احزاب و گروه‌های اسلامی شیعی چون حزب الدعوه، مجلس اعلی و گروه صدر است.

ساختار و شرایط اقتصادی

ساختار اقتصادی عراق براساس تولید و فروش نفت قرار دارد. عراق سومین کشور دارنده نفت در دنیا است. به دلیل جنگ و همچنین تحریم‌های بین‌المللی و جنگ‌های زمان رژیم بعث، عراق جایگاه پانزدهمین تولید کننده نفت دنیا را به خود اختصاص داد. اقتصاد عراق به شدت تضعیف شده است و به سرمایه‌گذاری و نوسازی نیاز دارد.

وضعیت فعلی عراق

در شرایط کنونی مردم عراق در وضعیت بسیار نامناسب اقتصادی به سر می‌برند و دولت عراق قادر به تامین نیازهای اساسی آنها نیست. شرایط جنگی و منازعات فرقه‌ای به آوارگی بیش از چهار میلیون عراقی انجامیده و این امر وضعیت اقتصادی را بحرانی‌تر کرده است.

مکان‌های زیارتی

مجموعه‌ای از مکان‌های زیارتی، تاریخی و مساجد در کشور عراق قرار گرفته که از آن جمله آستان مقدس امام علی(ع)، آستان مقدس امام حسین(ع)، آستان مقدس کاظمین(ع) و آستان مقدس امامین عسکریین(ع) از مهم‌ترین زیارتگاه‌های مسلمانان و مخصوصا شیعیان جهان است.

مدفن بسیاری از اصحاب پیامبر(ص)، امامان(ع)، امامزادگان و نیز بسیاری از علمای برجسته شیعه و سنی در این کشور قرار دارد.

از مساجد مشهور کشور عراق، مسجد کوفه و مسجد سهله می‌باشد. و همچنین خانه امام علی و مقام امام زمان در مسجد سهله از مکان‌های مشهور در کشور عراق می‌باشد.

جستار وابسته

پانویس

منابع